Početna / Dnevni Komentar / 10 stvari koje nikako ne smijete učiniti ako želite biti kapitalističko služinče

10 stvari koje nikako ne smijete učiniti ako želite biti kapitalističko služinče

10 stvari koje nikako ne smijete učiniti ako želite biti kapitalističko služinče

Dosta vam je narikanja nad vlastitom sudbinom, ne želite da vas ljudi sažaljevaju, osjećate da možete pridonijeti društvu i ne želite biti nikome na teret? Ako je tako onda je priručnik radne teme “kako postati kapitalističko služinče” koji je objavio Jutarnji list pod naslovom “Tražite posao? Ovih 10 pogrešaka nikako ne smijete napraviti tijekom intervjua s poslodavcem” prava stvar za vas.

Savjete vam daje britanska agencija za zapošljavanje “Front of House”…pa krenimo sa savjetima iz druge galaksije.

1. Labavo rukovanje

“Slabašni stisak ruke jedna je od stvari koju svakako morate izbjeći jer na taj način mnogi kandidati odaju dojam da su krhki i bez samopouzdanja.”

Ovo je početak vaše genijalne transformacije iz nepoželjnog u poželjnog zaposlenika. Čvrsto rukovanje pokazuje toliko toga, đaba vam diplome, đaba vam iskustvo, đaba vam vještine ako budućem poslodavcu ne polomite sve kosti šake prilikom rukovanja, mnogi padnu na ovom jednostavnom testu provjere pri zapošljavanju.

2. Žvakaća guma u ustima

“Iznenađujuće puno kandidata se na razgovoru za posao pojavljuje sa žvakaćom gumom u ustima, uključujući iskusne profesionalce, pri čemu si značajno umanjuju šanse za zapošljavanje.”

Osim žvakaće gume veliki problem su zulufi, duga kosa i slušanje rock and rolla. Vi ste ti koji ste došli moliti za posao u stavu mirno i sa strahopoštovanjem pred poslodavcem. Možda će poslodavac imati u ustima žvakaću gumu ali on je poslodavac, a vi ste tek potencijalno služinče i logično je da ćete žvakanjem iskazati krajnje nepoštovanje ove očite hijerarhije.

3. Nepoštivanje kodeksa odijevanja

“Ravne cipele, ekstremno visoke pete, umjetne trepavice i neobična odjeća šalju krivi dojam o vama tijekom razgovora za posao.”

Jer posuđeno odijelo ili haljina za razgovor ili još bolje Varteks kolekcija proljeće/ljeto 2001 najbolje govori o vašem imovinskom statusu i koliko ste vi ustvari očajni kad ste se prisilili obući tako da je iz aviona vidljivo da ste zadnji puta primili plaću još za vrijeme vladavine Georga W.Busha.

4. Dosadašnja karijera

Poslodavci razumiju da ste možda između poslova bili duže vrijeme nezaposleni, posebno zbog ekonomske krize, ali neki nezaposleni kandidati iznose takve komentare o dosadašnjoj karijeri koje ih čine manje poželjnim zaposlenicima

…npr. jasno i glasno kažu da su im svi dosadašnji poslodavci bili kapitalistički mrmci koji su ih iskoristili i odbacili čim je zagustilo samo da bi sebi osigurali veću dobit. Pa da, razumljiva je bojazan da bi moglo doći do pojave slanja u 3PM.

5. Loša prezentacija

“Iznenađujuće veliki broj kandidata ostavlja loš dojam na potencijalnog poslodavca radeći pogrešku poput sjedenja sa torbom u krilu.”

Ovdje su stvari prilično jasne, torba u krilu je očiti znak nepoštovanja budućeg vlasnika vašeg života i to je toliko drsko da je praktički neoprostivo.

6. Pravopisna pogreška u životopisu

“Ništa vam ne može uništiti životopis kao pravopisna pogreška.”

Ejjj, pravopisna pogreška, pa to je grijeh preko kojeg ni jedan naš poslodavac ne može prijeći osim ako niste domoljub i neoustaša. Tada su pravopisne pogreške poželjne da ne kažemo obavezne.

7. Javljanje na mobitel

“Jedna od najvećih pogrešaka koju možete napraviti tijekom razgovora je da vam zazvoni mobitel, a još veću ako odgovorite na poziv.”

Vi ste ti koji moljakate za posao, vi ste ti koji nemate nikakvih obaveza i badavađite po cijele dane i stoga nemate nikakvog razloga držati mobitel upaljen za vrijeme razgovora za posao. Vaš se poslodavac može javljati koliko mu je milo i drago ali vi ne. Bolesna vam je majka, dijete vam čuva susjeda, muž vam dolazi sa puta…sve to može pričekati jer vi ste sad na razgovoru za posao i zemaljska kugla se prestala okretati.

8. Govor tijela

“Vaše držanje i govor tijela iznimno su važni tijekom intervjua za posao. To je jedan od načina kako vaš potencijalni poslodavac procjenjuje vaše vještine, samopouzdanje i sposobnost.”

Sjedi uspravno, skupi noge i drži stopala paralelno sa naslonom sjedalice, diši odmjereno, smješkaj se, trepči u pravilnim intervalima, dlanovi neka su na koljenima, a laktovi neka su blago priljubljeni uz tijelo i etogac, vi ste časkom postali savršeno istrenirani majmunčić.

9. Neobični komentari

“Neobični i nepotrebni komentari mogu promijeniti percepciju poslodavca o vama. Primjerice, ako komentirate da je na recepciji bilo vrlo mirno ili pak velika gužva.”

Ili recimo da komentirate kako je vani sunčano ili pak nije sunčano, zatim da je doista neobično da je vaš mogući poslodavac kriminalac i da vama nije jasno kako on nije u zatvoru već vam kroji sudbinu. U svakom slučaju suzdržite se od neobičnih komentara.

10. Nepristojnost

“Ako ste uspjeli izbjeći prethodnih 9 točaka, nepristojnost i grubo ponašanje promijenit će stav potencijalnog poslodavca o vama u sekundi.”

Jer prvo što vam padne na pamet kad krenete moliti za posao je da svom potencijalnom poslodavcu skinete sve svece sa neba, spomenete užu i širu familiju i pošaljete ga u bespuća međunožja…zar ne?

 

D.K.

Facebook komentari

Kontra Portal

Portal svih onih koji žele nešto reći!

Provjeri i ovo

Ustaško-revijalna komponenta proslave Oluje izmještena iz Knina u Slunj

  I dok su prošle godine u Kninu službeno Dan pobjede i domovinske zahvalnosti i …

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Nužna polja su označena s *

eleven − 9 =