Početna / Zanimljivosti / 3D print: napredak (tehnologija)

3D print: napredak (tehnologija)

3dprintrocketengine

NASA je ljetos provela niz uspješnih testova nad dvama raketnim motorima čijih je 75% sastavnih dijelova dobiveno pomoću 3D pisača. Iako je agencija i ranije provodila slična testiranja kojima se ispitivala takva mogućnost, ova dva motora su posebna po tome jer su u njih ugrađeni do sada najsloženiji sastavni dijelovi izrađeni na takav način.

Obje rakete sadrže mlaznice ispisane u 3D pisaču i svaka od njih je tijekom testiranja gorjela pet sekundi pri čemu je stvoren potisak od po 9,072 kg. Sâm dizajn motora stvaranjem složenih tokova između kisika i vodika omogućuje dosezanje temperature od gotovo 3 316 ⁰C.

Ubrizgač je dio raketnog motora čija je izrada inače složena, a kada se koristi 3D pisač, postupak postaje mnogo jednostavniji, ali i jeftiniji jer su potrebna samo dva dijela u odnosu na klasičan način izrade pri kojem je potrebno nekoliko inženjera da bi spojili brojne dijelove, njih oko 160.

Ubrizgač je izrađen po uzoru na motor koji pogoni RS-25, raketu istraživačke klase koja se još uvijek nalazi u fazi razvoja, a čija se buduća namjena odnosi na prevoženje ljudi do Marsa.

 

Preneseno s portala “Os Uma”:

 

Vezane vijesti:

3D print: napredak (kibernetika)

3D print-mikseta: što je to?

Sviježe iz printa: fotopaneli (ekologija)

3D print: napredak (mostogradnja)

Isprintana štitnjača (medicina)

Prvi komercijalan isprintani tutač

Facebook komentari

Kontra Portal

Portal svih onih koji žele nešto reći!

Provjeri i ovo

Tajni portret skriven ispod Mona Lise

Rezultati razbijaju mnoge mitove i zauvijek mijenjaju naš pogled na Leonardovo remek-djelo. Nakon što sam …

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Nužna polja su označena s *

five × 1 =