Početna / Zanimljivosti / 3D-print: nov napredak (biotehnologija)

3D-print: nov napredak (biotehnologija)

3Dprintnapredak2
“Minimalan prirodan promjer krvnih žila potreban za normalan rad stanica vrlo je malen, svega 200 mikrona. Naš revolutivni bioprinter u stanju je proizvesti bilo koje potrebno tkivo s tolikom iznimno sitnom preciznosću.” – izjavio je voditelj znanstvenog tima Anthony Atala.

Biotehničari sa “Wake Forest Institute for Regenerative Medicine” u američkoj saveznoj državi Sjeverna Karolina nedavno su ostvarili slijedeći značajan iskorak na polju zamjene oštećenog ljudskog tkiva s onim dobivenim putem tehnike trodimenzoinalnog modeliranja (3D-print).

Proizveli su prva potpuno funkcionalna generička tkiva kompatibilna s pacijentom kome nedostaju. Sintetička zamjenska tkiva uzgajaju se po svjetskim laboratorijima već nekoliko godina, no nikome dosada nije uspijelo učinkovito otkloniti problem ponovne cirkulacje krvi stanicama proizvedenog tkiva (bilo mišićnog, koštanog ili hrskavičnog tkiva).

Sam uređaj za 3D-modeliranje (TOP)  operira na principu uzorkovanja budućeg tkiva tj. nizanja slojeva tkiva prema unaprijed zadanim šablonama a pomoću biorazgradivih polimera. Jednom kada su naneseni svi potrebni slojevi, tako dobivena ‘struktura’ zatim se ispuni biogelom koji privremeno osgurava potreban raspored stanica i krvnih žila.

Gotovo tkivo na kraju se transplantira u pacijenta klasičnim operativnim zahvatom. Biorazgradivi polimer vremenom se prirodno razgradi ostavljajući mrežu šupljina potrebnih za cirkulaciju krvi.

Tehnika je to transplantacije koju doktor Atala sa suradnicima razvija poslijednjih desetak godina unutar jednog vojnog programa pomoći teško ranjenim vojnicima, i sada je usavršena do te faze kada još preostaje klinički pokus na ljudskim ispitanicima; što je istom prilikom najavljeno u narednih pola godine.

Neka mi slučajan čitatelj ne zamjeri malo umne gimnastike u zaključku. 3D-print tehnika je modeliranja koju pratim zadnjih par godina, i ponekada se stvarno ne mogu načuditi reakcijama po javnim i privatnim zidovima na vijesti o pojedinoj prmjeni iste u svakodnevnom životu. Kao da smo doživjeli neku duboku kolektivnu anamnezu kada se radi o umjetnim modifikacijama na svom tjelu.

Tako već stoljećima i stoljećima koristimo raznovrsne proteze za udove; umjetna pojačala za vid i sluh; pacemakere te čitav niz drugih umetaka zamišljeenih za olakšavanje svakodnevnh radnji, aktivnosti i prepreka. Prve plastične operacije i ‘zatezanja lica’ obavljali su još u predravidskoj Indiji i drevnom Egiptu. Sve s potpunim pravom.

No, danas najednom dođemo k sebi iz nekakvog progresivnog drijemeža, osvrnemo se oko sebe i uvidimo kako je to bio put s kojeg nema povratka te kako smo si jednom davno možda ipak uzeli prevelik zalogaj. E, tu je odjednom problem svih problema, prava pravcata baba-roga tog vražjeg transhumanizma. Kao da kriviš bilo koji alat ako ga u datom trenutku ne znaš koristiti.

 

Krešimir Pavlović

 

Vezane vijesti:

3D print: napredak (raketna tehnologija)

3D print: napredak (kibernetika)

3D print-mikseta: što je to?

Sviježe iz printa: fotopaneli (ekologija)

3D print: napredak (mostogradnja)

Isprintana štitnjača (medicina)

Prvi komercijalan isprintani tutač

Facebook komentari

Kontra Portal

Portal svih onih koji žele nešto reći!

Provjeri i ovo

Povijesno gledajući: Narodna fronta – Socijalistički savez radnog naroda

  NARODNA FRONTA je bio savez radničke klase i drugih demokratskih progresivnih snaga, nastao na …

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Nužna polja su označena s *

17 + 4 =