Početna / Kolumne / 6. DOGAĐAJI KOJI SU PRETHODILI USTANKU NARODA HRVATSKE 1941: SVE ZBOG PROŠIRENJA ŽIVOTNOG PROSTORA NIJEMACA

6. DOGAĐAJI KOJI SU PRETHODILI USTANKU NARODA HRVATSKE 1941: SVE ZBOG PROŠIRENJA ŽIVOTNOG PROSTORA NIJEMACA

Vođe kvislinških i satelitskih režima na Jugoistoku Europe vjerno su slijedile  svoje nacističke učitelje u mjerama za iseljenje i uništavanja „stranih“  elemenata iz redova vlastitog naroda.

folksdojčeri u osjekuS obzirom na na neskrivene ekspanzionističke pretenzije fašističke Italije, kojoj je Pavelić  morao popustiti da bi njegov  uspon  na državni aparat starog režima bio što brži, ali da ostanak na vlasti bude dugotrajniji i udobniji , krenuo je sa taktikom približavanja  njemačkoj nacionalnoj manjini kako bi našao sigurnost u krilu moćnijeg Njemačkog Reicha. Zbog toga su ustaše u svakoj prilici se  iskazivale veliku  čast njemačkoj nacionalnoj manjini  koja je u narodu bila nazivana folksdojčerima. Od  samog početka aprilskog rata i nakon proglašenja  NDH , mnogi pripadnici njemačke manjine su vrlo aktivno pomagali rušenje  Kraljevine Jugoslavije , ali su potom zahtijevali sve veća autonomna prava. Tokom aprilskog rata  imali već i svoje naoružane paravojne jedinice koje su aktivno sudjelovale u stvaranju ustaške  marionetske vlasti. Da sebe zaštite i u slučaju pobune iz naroda, ustaše su krenule nagrađivati folksdojčere sa visokopozicioniranim položajima u hijerarhiji društva da se što bolje osjećaju „superiornim arijevcima“. Zbog tog plana  je Pavelić proglasio manjinca Jakoba Elickera za župana srijemske županije sa sjedištem u Vukovaru. Na sastanku  u Berlinu, 6. lipnja, Hitler je taj čin pohvalio  kao dobar primjer odnosa ustaša i njemačke manjine u Hrvatskoj, a  Pavelić mu odgovorio da je tome doprinijelo shvaćanje  da su i Hrvati germanskog porijekla, točnije, da su potomci Gota.

Nakon tog Hitlerovog pohvalnog tapšanja poglavnika , ustaše su izdale još jednu zakonsku odrednicu, prema prema kojoj je ova nacionalna manjina dobila privilegiran status  kojeg nisu ostvarili u niti jednim drugim zemljama ili okupacionim područjima  na Balkanu. U odnosu na Hrvate,  folksdojčeri su bili više privilegirani jer  nisu bili zakonski obavezni da budu podčinjeni ustaškom  državnom režimu, već samo vođi njemačke manjine  u NDH odnosno, preko njega,  direktno Trećem Reichu. Osim toga, mnogi od njih su bili nagrađeni prestižnim pozicijama u upravljanju  privrede, kulture i politike, bez kontrole ili uplitanja,  te su  stekli potpuno pravo na pravo  formiranja još dodatnih vlastitih vojnih jedinica.

U anektiranim dijelovima Jugoslavije  Treći Reich je krenuo prema politici rasnog i etničkog “pročišćavanja” prostora što je uključivalo program  iseljavanja pojedinih naroda iz njihovih vjekovnih domovina. Najranije se počelo sa dijelovima  Slovenije, koji su pripojeni budućem njemačkom  carstvu. Ispunjavajući Hitlerovu težnju, izraženu prilikom posjete Mariboru 26. travnja1941,  da se dio Slovenije koji je pripojen Reichu, na  temelju Himerovih smjernica od 18. travnja, krenulo se sa programom preseljenja  gorenjskih i štajerskih Slovenaca , kako bi se prostor „očistio od stranih elemenata“ koje su ocjenjivali kao „primjese strane krvi“ na svetom tlu .

martha puntz slovenijaOdmah se krenulo sa formiranjem stožera za hapšenja i deportaciju, prvo intelektualaca i uglednijih Slovenaca, a zatim ostalih i svih ostalih koji nisu podobno prihvaćali  „suradnju“ sa nacistima. Krajem travnja organizirani su  su sabirni logori za daljnje deportacije. Da bi se dogovorilo gdje će naseljavati Slovence do lipnja je bilo održano nekoliko konferencija  na kojima je dogovaran plan, u  Mariboru 6. svibnja, u Beogradu 21. svibnja, i u Zagrebu 4. lipnja. Utvrđen je broj Slovenaca koje je trebalo iseliti: 220.000 do 260.000, odnosno svi oni Slovenci iz dijelova Slovenije koje su prisvojili Nijemci jer prema procjenama nacističkih „stručnjaka, antropologa, povjesničara“, u duhu rasnih kriterija, oni nikako ne bi  mogli proći kroz proces asimilacije, pardon,  germanizacije. Odlučeno je da se dio deportira u Srbiju, a manji u NDH, uglavnom na neka  današnja područja Bosne. Njemačka vojnakomanda Srbije  je smatrala da će tako preveliki broj doseljenika destabilizirati “socijalni mir” što je za okupacijske vojne uprave predstavljao dodatni teret te su inzistirali na smanjenju planiranog broja.

Tako su počeli stizati  prijedlozi do Berlina da se dio tog stanovništva uputi u Italiju i Bugarsku, što su oni odbili. U Zagrebu 4. lipnja je održano regionalno  savjetovanje na kome je učesnicima bilo strogo zabranjeno diskutirati o postavljenim zadacima, već samo  o mjerama kako bi se što uspješnije obavile te već zadane zadaće.  Prihvaćen je prijedlog  predstavnika NDH da se radi očuvanja „čistoće arijevskog“ neslavenskog porijekla Hrvata, uključujući i „cvijeće hrvatsva“- Bošnjake, da se mjere iseljavanja primjene na Srbe U Hrvatskoj  i u Bosni i Hercegovini, odnosno da se pristupi njihovom prebacivanju, a drugi dio pokatoličiti  pa će se početi pohrvaćivati, i tako, asimilirati u hrvatski narod.

10597

Osim NDH,  takva slična „čišćenja“ stanovništva od „srpskog elementa“ su krenuli provoditi svi oni  kvislinški režimi bivše Jugoslavije , Mađarske, Grčke, Albanije i Bugarske. Glavni idejni zagovarač mjera sa kojima se treba ugušiti nekakav, tobože, „tradicionalni“ bunt srpskog naroda, uključujući i istrebljenje, je bio bivši austrijski kaplar koji se na taj osvetio za poraz Austrije u prvom svjetskom ratu koja je doživjela, po njegovim istomišljenicima, „povijesnu sramotu“  jer je na strani pobjedničkih država  bio tamo neki mali, „nepovijesni“,„inferioran“ narod, „glup i nepismen“, kao, u ostalom, kao i svi ostali Slaveni, sa kojima je pogubno miješati arijevske gene pošto pripadaju  “inferiornijoj bjelačkoj rasi” . Gušenje tog “bunta” istrebljenjem srpskog naroda je zamislio na taj način da zavadi hrvatski i srpski narod da se međusobno što više poubijaju i tako olakšaju daljnje širenje njemačkog „čistog“ životnog prostora.

Facebook komentari

Vesna Nikolić

Provjeri i ovo

Vlado Košić – Capo di tutti capi Katoličke Crkve u Hrvatskoj.

Stalno se kroz medije provlači odnos Crkve i politike, mnogi vole reći kako se Crkva …

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Nužna polja su označena s *

18 + 17 =