Početna / Vijesti iz paralelnih svemira / Ako imate uši morate plaćati pristojbu HRT-u

Ako imate uši morate plaćati pristojbu HRT-u

Ako imate uši morate plaćati pristojbu HRT-u

Plaćanje RTV pristojbe HRT-u česta je tema prigovora čitatelja jer se ova obveza teško može izbjeći budući da malo koje kućanstvo danas nema televizor, računalo, radio ili je naprosto član kućanstva vlasnik vlastitih očiju, ušiju i ostalih dijelova tijela.

Jedan od čitatelja javio se KontraPortalu ljutit jer mu je kontrolor naplatio kaznu zbog bakinog zubala iz 1970 godine koje nije u uporabi. No kako čitatelj ima svoja dva vlastita uha ,koja su u funkciji prema toj osnovi obvezan je plaćati pristojbu. Čitatelja dodatno raspaljuje činjenica da ima dva oka i da za svako oko plaća naknadu za radijsku frekvenciju i pita se “tko je u ovoj priči lud”. No, potrebno je napomenuti da se RTV pristojba plaća po jednoj osnovi, ako ona prestaje, onda po nekoj drugoj najčešće morate nastaviti s plaćanjem pristojbe HRT-u.

Recimo, ako ste oslijepili onda na osnovu vida prestajete plaćati RTV pristojbu ali i dalje plaćate na osnovu ušiju, a ako kojim slučajem nemate ni uši tj, gluhi ste onda plaćate RTV-e pristojbu na osnovu toga što imate ruke jer zna se da se pomoću ruku koristi daljnski upravljač od televizora i da se mijenjaju radio stanice.

Postoje međutim, situacije u kojima fizičke osobe nisu obvezne plaćati pristojbu. S HRT-a odgovaraju da ako “vlasnik ili unajmljivač” ne daje znakove života ili je u mrtav više od 5 godina nije obvezan plaćati pristojbu HRT-u. Ipak u tu kategoriju ne ulaze osobe koje se nalaze u induciranoj komi i koje su priključene na aparate za održavanje života, jer radio valovi i dalje mogu doći do takve osobe, a nemoguće je utvrditi da li takva osoba tog trenutka sluša radio program ili je tek pred vratima raja.

Kontrolor HRT-a zadužen je za provjeru koje kućanstvo posjeduje uši, oči i ostale djelove tijela. Uvidom u bazu podataka u svakom trenutku znaju koje kućanstvo ne plaća RTV pristojbu pa dolaze provjeriti kakvo je stanje na terenu. Izvidom i opažanjem utvrđuju postoji li u kućanstvu neprijavljeni osjetilni receptor ili neki neprijavljeni dio tijela “, kažu s HRT-a i dodaju da, kada ustanove da postoji neprijavljeno uho, oko, ruka i uopće znak života, ovlašteni su naplatiti pristojbu do nekoliko, a najviše do šest mjeseci unatrag jer se pretpostavlja da je živo biće korišteno više od jednog mjeseca.

 

D.K.

Facebook komentari

Kontra Portal

Portal svih onih koji žele nešto reći!

Provjeri i ovo

Jesenska shema HRT-a: Umjesto Hrvatske uživo uvode se emisije Molitveni spektar i Glede Domovine

  Na HRT-u je odlučeno da u novoj programskoj shemi koncept programa više prilagodi zahtjevima …

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Nužna polja su označena s *

thirteen − seven =