Početna / Istaknuto / Albert Hofmann – otac LSD-a

Albert Hofmann – otac LSD-a

hofmann

 

Piše: Ratko Šantl
Piše: Ratko Šantl

LSD je 1938. sintetizirao švicarski znanstvenik Albert Hofmann – a halucinogena svojstva te tvari otkrivena su 1943., i to sasvim slučajno: Hofmann je pri pokusu nenamjerno rukom na kojem je bilo tragova LSD-a dodirnuo usnice i nos. To iskustvo Hofmann je i opisao: vrtoglavica i halucinacije: jarke boje i smjenjivanje slika kao u kaleidoskopu. Ubrzo nakon toga, Hofmann je opet, ovaj put ciljano, probao tu psihoaktivnu tvar. Nastavio je svoja istraživanja i bio je pobornik uzimanja LSD-a – tako je povodom svog stotog rođendana (umro je u 102. godini života) dao izjavu u kojoj pozitvno govori o supstanci koju je otkrio.

Hofmann je studirao kemiju u u Zürichu. Doktorirao je na temi kemijske strukture hinina. Kasnije je provodio farmakološka istraživanja, pri čemu je otkrio sintezu LSD-a, a potom, navodno sasvim slučajno, i njegovo djelovanje.
Nakon toga je svjesno isprobavao djelovanje LSD-a na sebi, a jedna od njegovih najpoznatijih priča o doživljajima pod djelovanjem LSD-a je “Dan na biciklu”.

 

 

Pedesetih godina dvadesetog stoljeća ta se supstanca vrlo pomno istraživala – u čemu je sudjelovala i CIA. (Američka OZN-a sve dozna i sve mora isprobati!) Hipiji su u šezdesetim godinama uživali u pjesmi, plesu, konzumirajući najraznovrsnije opojne supstance što se političkom establišmentu nije svidjelo – pa je posjedovanje LSD-a 1968. postalo ilegalno u SAD-u – baš iste godine kad je napisan mjuzikl Hair u kojem se govori (u pjesmI Initials) kako je LBJ (predsjednik SAD-a Lyndon Baines Johnson) izašao na 4th street na Manhattnu i imao je što vidjeti: američku mladež na tripu!

 

hofmann1

 

Naravno, političarima je bilo u interesu da se mladež prijavljuje u vojsku i da odlazi u Vijetnam ratovati – a ne da po parkovima i komunama udiše opojni dim trave ili da na jezik stavlja LSD – pa da im psihoaktivne tvari mijenjaju svijest tako da zaborave svoje ‘patriotske’ dužnosti. Tako je 25. listopada 1968. LBJ posjedovanje LSD-a stavio izvan zakona.

No, brojna su istraživanja o toj danas ilegalnoj supstanci nastavljena. Proučavanjima je dokazano da LSD ne izaziva ovisnost. Američka DEA (Agencija za suzbijanje opojnih droga) izdala je 2001. priopćenje gdje tvrdi kako uzimanje LSD-a ‘ne povećava kreativnost, ne djeluje kao afrodizijak te nema dugotrajne pozitivne učinke u liječenju alkoholizma.’
Ishod acid trip-a s LSD-om može biti, kako su studije i mnogobrojna svjedočanstva pokazala, dobar – ali i loš – a kakav će biti – to ovisi o osobi koja ga je uzela. Generalno, ako je konzument lošeg raspoloženja, najvjerojatnije će i trip biti loš. LSD se dozira u mikrogramima (µg) – a mikrogram je milijunti dio grama. Za usporedbu: doze većine lijekova se mjere u miligramima (mg je tisućiti dio grama) što pokazuje koliko je LSD jak

LSD U MIROVNOJ MISIJI

Na internetu se mogu pronaći snimke iz 50-ih i 60-ih godina dvadesetog stoljeća na temu: znanstvena istraživanja o utjecaju LSD-a na vojnike. Tako su britanski znanstvenici skupini vojnika u čašu vode stavili LSD. Ubrzo, moglo se primijetiti kako su vojnici nekako opušteniji i da postaju sve nemarniji – smijulje se, hihoću, zabavljaju. Jednom je vojniku postalo vrlo loše pa je bio izdvojen iz daljnjeg pokusa. Radiovezist nije bio u stanju baratati svojom opremom. I drugi su vojnici imali poteškoće u rukovanju s oružjem. Dio voda koji je trebao izvesti napad pokazivao je znakove dezorijeniranosti i neodlučnosti. Zapovjednik voda je također izgubio smisao za orijentaciju – kako na zemljovidima, tako i u prostoru. Jedan se vojnik popeo na drvo kako bi nahranio ptice. Zapovjednik je na kraju kazao da ne može kontrolirati ni vlastite postupke, a kamoli vojsku.

 

Facebook komentari

Kontra Portal

Portal svih onih koji žele nešto reći!

Provjeri i ovo

Tuđman, Šušak i salveta

Plenkoviću, okani se „uredovanja“ po BiH

Ili od „Presuda je neprihvatljiva!“ 29. 11. 1017. do „Hrvatska poštuje presudu!“ 04. 12. 2017. …

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Nužna polja su označena s *

one × three =