Početna / Istaknuto / ANTIFAŠISTIČKA AKCIJA U ZRENJANINU POVODOM DRUGOG ROČIŠTA I PROCESA ZA REHABILITACIJU KVISLINGA I FAŠISTE MILANA NEDIĆA

ANTIFAŠISTIČKA AKCIJA U ZRENJANINU POVODOM DRUGOG ROČIŠTA I PROCESA ZA REHABILITACIJU KVISLINGA I FAŠISTE MILANA NEDIĆA

antifazizam

Antifašistkinje i antifašisti u organizuju akciju u znak protesta protiv nastavka sudskog procesa za rehabilitaciju kvislinga i fašiste Milana Nedića. U isto vreme antifašističke akcije biće održane u Beogradu, Kraljevu i Šapcu. Skup u Zrenjaninu će se održati u ponedeljak 8. Februara 2016. u 12h, u ulici Cara Dušana br.149 ispred zgrade bivšeg logora-zatvora, kulturnog spomenika grada Zrenjanina iz drugog svetskog rata.

U Zrenjaninu, u ulici cara Dušana br. 149, je za vreme II svetskog rata, u periodu od 1942. do 1944, služila kao koncentracioni logor, centralni te vrste u Banatu, koji je počeo sa “radom” od avgusta 1941. na početku okupacije. Kroz njega je prošlo više hiljada rodoljuba, od kojih su mnogi pobijeni, a više grupa je deportovano u logore širom Evrope. Zgrada je obeležena spomen pločom. Više reči o logoru biće u toku skupa u ponedeljak.

Plan organizatora je održavanje protesta u trajanju od sat i po vremena. Okupljeni će slušati “Ulični radio”, koji će sa ozvukom biti prisutan na događaju i preko kojeg će biti pročitane zvučne poruke: uredbe, depeše, govori iz Nedićeve Uže Srbije, kao druge informacije u odnosu na rehabilitaciju i povodom procesa koji je u Beogradu zakazan za taj dan.

Na ovaj način želimo da iskažemo neslaganje i kritiku zbog ove pogubne rehabilitacije, a za koje smatramo da je u službi nacističke ideologije kojom se pokušava manipulisati javnost i vrši prekrajanje istorije, a čime se urušava temelj antifašizma i antifašističke borbe kako u Zrenjaninu, Vojvodini tako i u Srbiji.

Uloga Nedića nije samo u potpisivanju Trojnog pakta, rasnim depešama, govorima, uredbama za hapšenje, oduzimanje imovine i obezbeđivanju logora u tadašnjoj Srbiji, kao i u Nedićevom “doprinosu” Holokaustu Jevreja, Porajmosu Roma i masovnim zatvaranjima i streljanjima antifašista/kinja. Milan Nedić i njegova kvislinška Vlada pristali su na sporazum o četvorogodišnjoj eksploataciji Uže Srbije posebno besplatne radne snage za prinudne radove za Treći rajh i bezuslovno davanje poljoprivrednih dobara i proizvoda. Na meti eksploatacije su posebno bili poljoprivredni krajevi kao što je Zrenjanin i Banat, koji su bili i pod indirektnom kontrolom Vlade Milana Nedića.

Smatramo da je ova antifašistička akcija neophodna posebno u situaciji u kojoj današnja Vlada Srbije, ministarstvo pravde, njen premijer, ali i predsednik Srbije ignorišu ovaj i bliske slučajeve koji su apsurd u novijoj istoriji Balkana i Evrope. Ovde se rehabilituju kvislinzi i fašisti, a urušavaju sve vrednosti antifašizma. Podsećamo da je ovaj prećutni pristanak vodećih političara uzrokuje nova prekrajanja istorijske istine i podgreva neofašizam u društvu posebno kod mladih. Podsećamo i na nedavnu klerofašističku izjavu predsednika Srbije u Kragujevcu: “”Što čovek započne, nek’ Bog ne ospori…To rešenje treba da bude ovde, ta deca treba da budu srpska deca, sa srpskim genetskim materijalom, sa srpskim kodom, sa srpskom prošlošću i srpskom budućnošću…”

U odnosu na tu izjavu podsećamo radi poređenja sa Užom Srbijom iz vremena fašiste i kvislinga Milana Nedića: “ZAVOD ZA RASNO-BIOLOŠKA ISPITIVANJA I ZAŠTITU NARODA OD RĐAVOG UTICAJA – U ovu svrhu čine se pripreme da se osnuje i poseban zavod za rasno-biološka ispitivanja i zaštitu našeg naroda od svih rđavih uticaja nasleđa i nepravilnih mešavina. Sve se više oseća potreba i u nauci i u praksi da se ljudski naraštaji zaštite od nepovoljnih posledica naslednih bolesti i naslednih mana, ali i da se neguju rasnobiološke osobine i svojstva naroda. Naš narod pripada dinarskoj rasi, jednoj od najboljih ljudskih rasa. Mi to bogato nasleđe, Bogom obdareno odličnim svojstvima, moramo čuvati, negovati i unapređivati svima sredstvima koje poznaje i priznaje savremena nauka. (dr Stevan Ivanić, komesar Ministarstva socijalnog staranja, Novo vreme, 19. avgust 1941.)”

Na kraju ovom i budućim antifašističkim akcijama želimo da ukažemo na vidan pritisak državnih vođa na slobodu medija i izražavanja, zatvaranje lokalnih medija kao što je slučaj sa Radio Zrenjanin, zatim na represivne zakonske odredbe za javna okupljanja, propagandu i cenzuru, različite zakonske uredbe kojima se omogućava eksploatacija prirodnih i poljoprivrednih dobara , a sve u rukavicama lažnog patriotizma. Stvara se atmosfera prepoznatljivih oblika totalitarnog i kolaborativnog režima Trećeg rajha, o čemu je potrebno javno govoriti, kritikovati i zaustaviti.
ANTIFAŠISTIČKA AKCIJA ZRENJANIN

Facebook komentari

Kontra Portal

Portal svih onih koji žele nešto reći!

Provjeri i ovo

Crowdfunding ili solidarnost

  Prošle dvije tribine u Privredniku dvije su strane iste medalje. Prva je bila na …

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Nužna polja su označena s *

5 × two =