Početna / Zanimljivosti / ‘Aqua-diesel’: benzin dobiven iz vode

‘Aqua-diesel’: benzin dobiven iz vode

konverzijavodabenzin1

Njemačka kemijska kompanija “Sunfire GmbH” nedavno je objavila kako je postigla značajne napretke na polju kemijske pretvorbe vode u gorivo koje nadomješta benzin u gotovo svim svojstvima osim proizvodnje ugljičnog dioksida pri izgaranju.

Teorija iza cijelog procesa (Fischer-Tropsch metoda) otkrivena je još 1925. u Njemačkoj. Iz vodene pare izdvaja se plin hidrogen dok se iz vode izdvaja ugljik-monoksid. Plinovi se zatim konvertiraju nazad u tekuće gorivo uz pomoć elektrolize.

Prve tehnologije koje omogućavaju takvu pretvorbu razvijene su još u 1960. no tada su se naftni lobiji bili uspinjali prema vrhuncu moći, te je F-T metoda pala u zaborav. Ponovno je aktualizirana krajem 1980. pod tada nastajućim međunarodnim pokretom za održivi ekonomski razvoj.

Tijekom idućeg desetljeća razvijaju se potrebni tehnički koncepti i otvaraju prva probna postrojenja za konverziju ‘voda->benzin’, iako relativno skromnnih kapaciteta.

Kompanija iz Njemačkog grada Dresden čitav je proces kemijskih reakcja razdijelila na nekoliko zasebnih faza i odvojenih komora u kojima se odvijaju pojedini koraci, time drastično smanjujući ukupno potrebno vrijeme proizvodnje ‘aqua-diesela’.

Ubrzavanjem vremena potrebnog za proizvodnju opala je i cijena goriva, dok su upotrebom suvremenih materijala i dostignuća proizvodni kapaciteti jednog takvog postrojenja za pretvorbu povećani toliko da se ulazak na maloprodajno energetsko tržište najavljuje već iduće godinne.

Kao glavna prednost ove vrste goriva ističe se energetska neovisnost samog lokalnog proizvođača i potrošača o kretanjima na fosilnom tržištu zemalja izvoznica nafte te nepostojanje troškova transporta i osiguranja. Skeptici ovdje i dalje ističu relativno visoku cijenu jedne litre takvog goriva.

Snimku prezentacije poslušajte na:

Krešimir Pavlović

Facebook komentari

Kontra Portal

Portal svih onih koji žele nešto reći!

Provjeri i ovo

Optužnica protiv dr. Alojzija Stepinca (1946. godina)

U vezi s tim optužujem STEPINAC dr. ALOJZIJA, što je počinio slijedeća krivična djela: 1. …

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Nužna polja su označena s *

three × 2 =