Početna / Zanimljivosti / Autonomija robota: napredak

Autonomija robota: napredak

robopas1

Nedavno su znanstvenici u američkoj agenciji za razvoj vojnih projekata DARPA proveli prvi terenski pokus s novim autonomnim robotom. Četveronožni robot kretao se brzinom od 8 kilometara na sat, preskačući na svom putu zapreke visoke do 36 centimetara.

U dvoranskim, zatvorenim uvjetima testiranja robot je uspješno savladao 90 % postavljenih zapreka, dok je na otvorenom postotak uspješnosti bio 70 %. Kako bi se robot relativno lako snalazio u prostoru u sebi sadrži niz senzora koji to omogućuju kao i ugrađen žiroskop.

MIT-ov tim znanstvenika za ovu je namjenu razvio poseban senzor popularno zvan ‘robotski vid’ (LIDAR), a koji radi na principu emitiranja laserskih zraka i detektiranja njihove refleksije ood okolnih objekata; kako bi izračunao koliku silu treba proizvesti 12 elektromotora koji reguliraju kretanje ne bi li udovi robota savladali pojednu zapreku.

“Ovo je bio prvi pokus takve vrste s nekim autonomnim robotom. Danas postoje roboti koji su puno brži ili mogu preskakivati više zapreke, samo niti jedan od njih nije autonnoman.” – izjavio je voditelj tima.

Snimku pokusa pogledajte na:

 

Krešimir Pavlović

Facebook komentari

Kontra Portal

Portal svih onih koji žele nešto reći!

Provjeri i ovo

Tajni portret skriven ispod Mona Lise

Rezultati razbijaju mnoge mitove i zauvijek mijenjaju naš pogled na Leonardovo remek-djelo. Nakon što sam …

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Nužna polja su označena s *

20 + 5 =