Početna / Priroda i društvo / Pisma Iz Beograda / BE MY FRIEND IN LIBERLAND

BE MY FRIEND IN LIBERLAND

Liberland

Ima moja prijateljica iz Zagreba, baš kao Dežulovićev Kodžo, taj pomalo neobičan manir da u neka doba noći kad je izšetala svog psića pukne neki tekst na Fejs u kome se kritički osvrne na dvevne dogadjaje. A ja ponda moram da je pitam koji ti je to ministar, šta su popovi ponovo zabrljali, kako se iz zatvora vodi grad, pa da i mi to primenimo … Eto, sigurno i vi ne znate ko je Srđan Verbić, a to neću da vam otkrijem. O tome bih drugi put, ako me ikada ponovo pustite na vašu kontru.

Mnogo smo se udaljili. Na toj daljini i pojedinačne ljubavi i simpatije teško funkcionišu, a da ne govorim o mržnji koja daljinski ima mnogo manji efekat od željenog. Tu i tamo vam otmemo neku viđeniju žensku. A što nekom od vas ne padne na pamet da otme ‘srpsku majku’, Cecu, pa da je uživo slušate? Ne bismo imali ništa protiv. Dapače.
Pustili smo Tončija i Massima da budu pola žirija u X faktoru. Malo li je?
Malo je.
Bez solidnije privredne saradnje teško ćemo napredovati, ma kud da taj napredak vodi. Srećom se pojavio taj Čeh, s tim svojim Liberlandom i čini mi se da niko nije valjano uočio potencijale te pojave. Vidim da su ga i hrvatska i srpska policija sprečile da stupi na svoje tlo. Mislim da je to velika greška. Pojavio se pravo niotkuda strani investitor. Izguglao slobodnu teritoriju koju niko neće i sad mu ne damo. Velika je to greška. Mogla bi to da bude solidna bescarinska zona za razne trange frange kombinacije između Hrvatske i Srbije. Mi imamo ajvar i kajmak i ne znamo šta ćemo s tim, a vi biste to rado. Imamo i droge i oružja više nego što nam treba a preko bescarinske zone to ide mnogo lakše. Sigurno i vi nešto prozvodite.
Čehu treba omogućiti da tu prašumu kultiviše što je više moguće. Pre svega treba izgraditi neki kulturni spomenik koji će biti kao povod da se tamo ide u posetu, a u stvari…. Jedna vrlo stara piramida, ne suviše široka u osnovi, zbog manjka teritorije, ali nepojamno visoka bila bi zgodan povod da se poseti Liberland. Jebe se i nama i vama za piramidu, ali je to zgodno da se zameni deset kila ajvara za Ajfon.
E, da. Jedan deo teritorije bio bi izdvojen za zabavu i rekreaciju. Tu bi potomci četnika i ustaša, pošto novih nema, mogli da igraju paintball. Ako žele pravu municiju to bi se dodatno naplaćivalo. Eto prilike da se ljudi zbliže, da vide koliko toga zajedničkog imaju, da posle boja popiju pivo i da se raspištolje. E sad, koje pivo? Čeh će pokušaati da uvalja Staropramen, ali mu to nećemo dozvoliti. Ožujsko ili zajećarsko? Ako oko toga nema saglasnosti, eto prilike za novu rundu paintball-a.
Kad se Liberland dovoljno razvije, optužićemo ga za agresiju i složno napasti s dve strane. Mi ćemo poslati naš helikopter, a vi dokotrljajte neki ratni brod, pa će Čeh da zbriše. Nisu ti Česi nešto. Verujem da ćemo taj rat ipak dobiti, a potomci četnika i ustaša će se veoma radovati i grliće se i ljubiće se.
Ceca i Tomson će napraviti neviđen zajednički koncert, a možda se i smuvaju.

by Dušan Kuzmanović

Facebook komentari

Dušan Kuzmanović

Školovani buntovnik sa pedigreom...

Provjeri i ovo

Ovako je počela revolucija

  Žena je vodila kuče, malo, belo, pudla li je, bišon li je. Druga žena …

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Nužna polja su označena s *

17 − five =