Početna / Kolumne / Balkanska Krčma / Beograd na vodi, Požarevac pod lipom

Beograd na vodi, Požarevac pod lipom

klupa

 

jovicazivanovic

 

 

 

Piše: Jovica Živanović

 

 

 

Tu u dvorištu ispred zgrade a ispod lipe, izgleda da u Požarevcu, mom rodnom gradu, sve mora biti pod tom lipom otkako su partiski drugari sahranili svog vođu ispod jedne takve, da prostite, k’o kućnog ljubimca, nalazi se jedna klupa. Sasvim obična drvena klupa dotrajala od vremena i viška energije neupošljene mladosti koja svoje beznađe neretko pretvara u agresiju nad nečim što je naše, a što ona ne razume. Jer otkako smo se opredelili za privatnu svojinu, nestala je potreba i da se čuva ono što pripada svima.

O toj klupi brinu stariji kojima je još uvek ostao osećaj zajedničke svojine iz mračnog doba socijalizma i uglavnom na njoj sede jer su još uvek naviknuti na međusobni razgovor a svakako im je potreban i odmor od udovoljavanja potreba mladih kojima su dnevne obaveze odlaska do pijace i prodavnice neviđeni smor za koji oni još uvek nisu spremni podneti toliku žrtvu.
Moja terasa, na kojoj obično uživam u dimu cigarete, upravo gleda na tu klupu pod lipom, te tako, neželeći da prisluškujem, ipak čujem razgovore svojih komšija.

Već je palo veče i sunce koje ubitačno prži danima nestalo je iza okolnih zgrada. Na klupi pod lipom svoja mesta su zauzeli Aca i Toma. Obojica u penziji, Aca, udbaški zet, tast mu je bio strah i trepet u nekim godinama i priča se da su upravo njegovim potpisom neposlušni odlazili na službena putovanja sa kojih nisu slali razglednice familiji, bio je inženjer u šumarstvu. Toma je bio je trgovac u nekadašnjem Angroprometu od kojeg je kao najvećeg lanca trgovine u okrugu ostao samo lanac obmotan oko ulazne kapije magacina spojen i zaključan katancem.

”Vidiš li ti Aco da je ovaj naš pružio ruku pomirenja, toliko je pružio jadan da mu još uvek stoji u vazduhu, visoko uzdignuta.”

”Jebem li mu…”

”To mu dođe kao da Gebels ode u Aušvic pa se lepo izvini; nisam tako mislio dok sam mislio šta sam hteo da mislim, ja sam se promenio, izvinite što sam nekad bio glup, a žrtve, pa eto i mi smo imali žrtve… Koji mi?!
Dok si ti jeo govna sa govornice ljudi, deca, žene, su ostajali mrtvi po jarugama, svako nekoga izgubio. Koji mi?!”

”Ma jebem li mu…”

”A ovaj, demokratski svet, sve lepo o njemu, posvećen neophodnim reformama, iskreni partner, podržavamo napore…”

”Sve ga jebalo…”

”A nama ovde prc. Prvo nam smanjio penzije, povećao cene svega, pa ti sad živi ako možeš, tri puta brojiš šta imaš u novčaniku, a da nemaš slike dece i unučadi ne bi u njemu ništa ni mogao da vidiš. Sve skupo, samo čovek jeftin. Padne kiša, istoriska katastrofa bibliskih razmera, podavismo se, posle udari sunce, istoriska vrućina opet od boga, skuvasmo se, jedan put grade tri’est godina, još se time hvale, opet istoriski uspeh njihov, a da je Tito tako gradio još uvek bi gazili blato po sokacima.”

”Da ga jebe više…”

”E sad su se setili sve da prodaju, sve što smo mi decenijama gradili sada će oni prodati raznim svetskim hohštaplerima, još će i kule po Beogradu da im zidaju da onako odozgore pljuju po nama, ako kad smo stoka jedna bezrepa.”

”E pas mater…”

”Dobro bre Aco nemoj tako glasno da ih psuješ ima da nas čuje neko, ovde i ovako svak’ gleda tuđa posla. Ovako matore ima da nas izlema policija, pazi, kad su mogli baticu šta će tek nama da rade!”

”Ma kakva crna vlast, jeb’o ih onaj što ih sastavi, seo sam na jebeni ekser, razvali mi guzicu, sve ga jebalo da ga jebe više!”

 

Facebook komentari

Kontra Portal

Portal svih onih koji žele nešto reći!

Provjeri i ovo

Ludilo na najjače

Ratni zločinci se u civiliziranim demokratskim društvima ne slave, niti im se komemorira

Gotovo svi u EU primili su s nevjericom reakcije na pravomoćnu presudu šestorici čelnika HR …

Jedan komentar

  1. Lepo receno…nasa Vlast samim priznanjem da je hvale nasi dzelati (oni koji su nas bombardivali 1999.g.) jasno nam stavljaju do znanja: DA VEOMA DOBRO RADE ZA NJIH A NE ZA SRBIJU. SRAMOTA…

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Nužna polja su označena s *

3 × 4 =