Početna / Istaknuto / Beringov moreuz, bermudski trougao

Beringov moreuz, bermudski trougao

rusijauasasrbija

 

Vidim zaplelo se to oko energetskih tokova. Mi smo već odavno otvarali Južni tok, bio je prisutan i predsednik koji je dao znak za početak varenja cevi: Dugo ste čekali, možete početi. Posle se to nešto zakalamutilo jer Europa nešto nije dala, pa oće, pa neće, pa neće. A onda je bilo nešto drugo preko Turske, Niša i Stalaća, no i to Ameri ne daju.

Sad premijer putuje u USA jer će oni kao da nam obezbede alternativne izvore energenata, a kako će majčice moja da idu cevi od Texasa do Stalaća?

Počnem da razmišljam o tome i setim se one najbolje Coraxove karikature (čuj najbolje, sve su najbolje) na kojoj premijer Vučić stoji jednom nogom na kopnu, a to je kao Rusija, a drugom na čamcu, to je kao Amerika i čamac će da se odmakne i svi znamo šta će da bude.

Nigde ne mogu da nađem karikaturu. Dobro, onda ću da nacrtam.
To ja kažem nacrtam, mada pojma nemam sa crtanjem, nego ima taj blagosloveni Photoshop. Izguglam mesto gde se spajaju Rusija i Amerika, Beringov moreuz, pa ću tu sad kao da stavim Vučića kako jednom nogom stoji tamo, a drugom vamo. Em nema takve slike, em kontinenti nece da se razmaknu, znači glupo je. Onda se setim da bi to mogao da bude brod. Nađem neki brod koji se nakrivio da potone. Taman. Obrišem ime broda i nađem srpsku zastavu pa je u drugom lejeru stavim gde treba. Počinje da liči na nešto. Nađem još i sliku neke oluje da to malo dobije na dramatičnosti i to ide u posebni lejer. Ti lejeri su zajebana stvar. Za svaki ima 25 modaliteta pa onda eksperimentiši koji će da paše i koji će da bude ispred a koji iza.

A taj brod koji se zakovrnuo da potone mora biti da je udario u nešto. Ledeni breg? Ne. Ooops, bareli nafte koji slobodno plutaju po Pacifiku. Modalitet, ako se dobro sećam darker light. Solidno. A imam na drugoj slici te helikoptere, koji su mi od vremena pada, lajtmotiv za sve. Lete po skupštini, u avionu, na konferencijama za štampu. Svugde. No lakše je naći sliku na Guglu, nego na svom kompjuteru, ali uspem. Dupliram helikopter, pa jedan izokrenem suprotno, pa jedan kao ide iz Amerike, a drugi iz Rusije. Pomeram ih levo, desno dok im ne nađem zgodno mesto da u borbenom sadejstvu s drugim lejerima preteći zasvetle. Ne samo što sam sve više zadovoljan slikom, nego i samim sobom. Ipak, da dodam još nešto?

Pa da, te sklopljene moleće šake u kojima ima još malo nafte, ali curi kroz njih. Još malo pa nestalo. Kao u bermudskom trouglu.

Ukupno tri do četiri sata posla.

Ovo pismo iz Beograda je za moju prijateljicu Sonju koja mi javi da je napisala tekst i kaže aj mi napravi nešto, al nema strpljenja više od pola sata. Ovo sam napravio za nju, al ona već objavila drugačije nešto. Jeste njeno bolje, ali je moje mračnije.

tudjmancrkvasvetogmarka

Neki put je lako. Recimo kaže Vučić, moj sin Danilo nema pojma šta je to vodomer. Puk Vučić sa raširenim rukama, puk vodomer, koji se poveća da tačno stane između ruku i gotovo.

vucicvodomjer

A sad nek se iz ovoga vidi kako je to komplikovano.
To ti je, sestro slatka jedan kompleksan misaono – tehnološko – estetski proces. I kad sam na kraju pogledao sliku vidim kako polako ali sigurno klizim ka nekom kataklizmičko – nadrealnom likovnom izrazu i pitam se zašto. I sve manje koristim reči, a sve više slike, jer se ne sećam da sam ikad ikome rečima nešto objasnio. I pitam se zašto.

Facebook komentari

Kontra Portal

Portal svih onih koji žele nešto reći!

Provjeri i ovo

Crowdfunding ili solidarnost

  Prošle dvije tribine u Privredniku dvije su strane iste medalje. Prva je bila na …

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Nužna polja su označena s *

10 + six =