Početna / Dnevni Komentar / Besposlen pop i jariće krsti

Besposlen pop i jariće krsti

biskup košić

 

Nenad HorvatSisačka biskupija nedavno je na svojim mrežnim stranicama objavila simpatičnu vijest pod naslovom: “Biskup blagoslovio novi CT uređaj.” Otac biskup Vlado Košić – vidi se jasno na fotografijama – izvadio je svoje škropilo, odlučno njime zamahnuo i svetom vodicom poškropio kako sve prisutne, tako i četiri milijuna kuna skupi elektronički uređaj.

Na stranu sada razlozi zbog čega je to otac biskup učinio, premda bismo voljeli znati. Da li zato da uređaj što duže traje? Da se ne kvari onako kako se CT uređaji već znaju kvariti? Da ima što manje pacijenata? Ili što više? Da ne zrači toliko koliko zrači? Da bude što više negativnih nalaza? Da se otac biskup konačno uslika u dobrom društvu (a ne samo u društvu ratnih zločinaca i propalih ministara)? Ili je otac biskup možda besposlen pa se onda igra onog popa koji i jariće krsti? Nije to toliko važno, a možda i jeste: zašto, pobogu? Zašto zazivati božju milost i zaštitu na običnu mašinu? Što će stroju božja naklonost?

Ovdje nas više od toga “zašto?” zanimaju tri detalja koji nas, ako već ne užasavaju, a ono barem zabrinjavaju. Naime, sakramentalno blagoslivljanje sofisticirane tehnologije je najmanje trostruko pogrešno, a evo i zašto.

Kao prvo: CT uređaj je visoka tehnologija, prepuna struje i elektronike. Ne treba biti nikakav inženjer da bi se znalo kako su struja i elektronika izrazito neotporni na vlagu i vodu – pa bila ona i sveta. Ne treba puno – samo jedna kapljica – i eto ti ga: kratki spoj! Kurcšlus ili kuršlus, po domaći. Tada obavezno nešto pregori, a ako pitate strička Murphyja – obavezno će pregorjeti najskuplji dio. Ili onaj koji se najteže nabavi. Mašina, doduše, jest pod garancijom – ta tek je kupljena, ali… džabe ti garantni rok i garantni list, kad je nesretna mašina tretirana na najstrože zabranjeni način. Polivena je vodom! Svetom, ali ipak vodom. Proizvođaču je sasvim svejedno je li se izlila Kupa, je li puka vodovodna cijev ili se otac biskup našpricavao.

Kao drugo: epidemiolozi po Europi su već više puta javljali da su u svetoj vodici dokazali neke vrlo nesvete, profane ili čak i pogane sitnice. Naime, fekalno zagađenje. U uzorcima svete vodice utvrdili su postojanje bakterija koje stanuju u ljudskom debelom crijevu. Osim što uzorci nisu bili bakteriološki ispravni, nisu bili ispravni ni biokemijski: sadržavali su nitrite, a što opet ukazuje na fekalno zagađenje. Sveta vodica, koja je podred svega namijenjena i očišćenju, prema tim brojnim studijama postiže vrlo suprotan učinak. Mi, dakako, ne znamo kako otac biskup proizvodi svoju svetu vodicu ili, ako je sam ne proizvodi – tko mu je dobavljač, odakle mu roba dolazi i kako je pakirana. Dok sve to ne saznamo, sveta vodica nije sigurna za ljudsku upotrebu i ponajmanje bi se trebala unositi u bolnice. Medicinsko osoblje se kroz svoj rad već prokužilo, ali bolesnicima – a tu spadaju i djeca, trudnice, starije osobe, pacijenti oslabljenog imuniteta, kronični bolesnici… – njima zaista ne treba kontaminacija. Oni i bez toga imaju dosta problema!

I kao treće: CT uređaj je u svojoj suštini ateistička i izdajnička stvarčica. Ona će nepogrešivo i nedvojbeno otkriti izljev krvi u mozak, moždani udar, nagnječenje mozga, nakupine gnoja, upale, tumore i ostale gadosti koje je svemogući Bog sadistički smjestio u lubanje svojih podanika. Nije toliko bitno da li je riječ o božjoj namjeri, o božjoj omašci ili božjoj nezainteresiranosti. Sveto nas pismo uči: sve je Bog i sve što jest – od Boga je. Sad će taj novi, skupi i blagoslovljeni skener do u detalje iscrtati što je to Bog i što je to od njega. I tu nije kraj: nakon toga će doći nekakav nadobudni doktor, zasukati rukave i uprijeti se svom silom da pacijenta izliječi i tako pobijedi božju volju slijedom koje se pacijent razbolio. Koji je smisao blagoslivljanja nečega što prokazuje Stvoritelja i protivi se njemu i njegovoj volji?

* * *

I, na koncu, voljeli bismo znati: tko je dao svoj blagoslov da se otac biskup pozove i blagoslovi novo dijagnostičko sredstvo? U sekularnoj državi. U dvadeset i prvom stoljeću…

 

Facebook komentari

Kontra Portal

Portal svih onih koji žele nešto reći!

Provjeri i ovo

Crowdfunding ili solidarnost

  Prošle dvije tribine u Privredniku dvije su strane iste medalje. Prva je bila na …

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Nužna polja su označena s *

two × two =