Početna / Zanimljivosti / Bežični prijenos električne energije – napredak

Bežični prijenos električne energije – napredak

Bežični prijenos električne energije

Znanstvenici sa japanskog aeronautičkog instituta (JAXA) nedavno su postigli prve konkretnije rezultate u pokusima s bežičnim prijenosom električne energije na veće udaljenosti. Pomoću mikrovalova, uspjeli su poslati struju ukupnog napona 1.8 kW na udaljenost od 55 metara te zagrijati kotlić za čaj.

Dosadašnji pokusi uspješnog prijenosa električne energije pokrivali su razdaljine u centimetrima i decimetrima tako da poslijednje emitiranje predstavlja značajan pomak. Još od 1960.-ih u znanstvenim se krugovima teoretiziralo o mogućim scenarijima slanja prikupljene sunčeve energije sa satelita u Zemljinoj orbiti nazad na površinu.

Zamisao je dugo vremena smatrana tek smjelom vizijom ispred svog doba, no nedavni japanski napredak vratio ju je u fokus znanstvene pažnje. Ista agencija poslijednjih godina vodi projekt SSPS čija je svrha tehničko planiranje i razrada mogućnosti postavljanja satelita-solarnih elektrana u visoku orbitu (iznad 36 kilometara).

Predviđeno postrojenje trebalo bi sadržavati tri-četiri puta veću količinu foto-panela od one trenutno instalirane na Međunarodnoj svemirskoj stanici, ne bi li moglo prikupiti dovoljnu količinu energije koja se neće ‘izgubiti u povratnom prijenosu s ogromne udaljenosti’. Kao rok je zadana 2040. godina.

 

piše/Krešimir Pavlović

Facebook komentari

Kontra Portal

Portal svih onih koji žele nešto reći!

Provjeri i ovo

Tajni portret skriven ispod Mona Lise

Rezultati razbijaju mnoge mitove i zauvijek mijenjaju naš pogled na Leonardovo remek-djelo. Nakon što sam …

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Nužna polja su označena s *

18 + ten =