Brijanje

blažopiše: Blažo Davidović

Brijanje je za mene uvijek bio projekat. I dlake, generalno. Sve počinje od ogledala koje me poziva na identitetska pitanja ( tko sam, što sam i kuda idem ? ), ali i na razne kerefeke, egzibicije i abnormalnu mimiku. Nekad budem samo Mick Jagger, nekad Zdravko Čolić, čak i balerina Lokice Stefanović, znam biti i Mladen Delić, krokodil, Hugo Chavez ili supermacho koji pjeva ” Taši, taši, tanana i svilena marama “, svašta znam biti i kako kada. U mojoj ” pitralon fazi ” nisam imao dlake u ušima, ni dlake u nosu, a ni obrve mi nisu bile kao one Stipe Mesića, pa sam se borio samo protiv dlaka na bradi.

Ali sada,kad se zapustim, a zapušten sam uvijek, moram uzeti godišnji odmor ili bolovanje da pokosim sve te dlake. Sreća što ne radim. Nikad se nisam brijao redovno, nemam ja tu pedanteriju u sebi, a sa pjenom za brijanje postupam jako raskošno i namažem dobar dio vrata, komad ramena i oba uha.

Često odmaram, u skladu sa godinama. Pa sjedim namazan kremom i pušim. Onda sve skupa pozdravim ( Jebolivampasmater ) i vratim se u stojeći stav. Ozlijedim se često kad radim dlakocid u nosu i u ušima. Prokrvarim. Onda stavim hydrocyclin na ranu junačku, ili duvan, nekad samo pamuk. A ključni moment je stavljanje aftershave losiona na lice. Tada urliknem, kriknem i vrisnem, preneražen, bolan i ojađen. Skakućem da umanjim bol ( Aupičkumaterinu ) i poslije redovno otpijem travaricu ili pelinkovac, šutim, pušim i opet provjeravam identitetska pitanja (tko sam, što sam i kuda idem ? )

Na religioznoj razini, tada sam uvijek sklon islamskim učenjacima. Sjetim se imama Alauddin el-Kasanija (umro 587 god. poslije Krista) koji kaže: ”Brijanje brade tretira se masakriranjem lica, jer je Uzvišeni Allah ukrasio muškarce bradom, kako se prenosi u hadisu: ’Allah ima meleke koji ga slave riječima: Slavljen neka je Allah koji je ukrasio muškarce bradama.’” (Vidjeti: Bedaeus-sanaia, 2/329-330, izdavač: Daru ihjait-turasil-arebi, 1419, Bejrut).
Čudo je taj kapitalizam, ja vam kažem. Banda prvo postavi estetski standard, onda ga nadograde i učine društvenom konvencijom, onda vas opale u glavu bezobraznim cijenama proizvoda koji su vam nužni upravo da zadovoljite tu priču.

Da ne govorim o modernim muškarcima koji se briju ispod pazuha, po grudima i, hm, ondje dole, daprostite, oko spolovila.
Brijao bih se ja i tu, ali me strah da ne okinem kurac.
I kad sve to zbrojite : nos, uši, pazuh, oko kurca, obrve, grudi, i bradu, ta sveopća borba protiv dlaka, taj naš Staljingrad, Sutjeska i Bastilja, to je bitka konstantna, traži žrtve nepriznate i nekako je životna.

Dok se briješ, živ si.
I prkosiš.
I Bogu. I prirodi.

Facebook komentari

Kontra Portal

Portal svih onih koji žele nešto reći!

Provjeri i ovo

Crowdfunding ili solidarnost

  Prošle dvije tribine u Privredniku dvije su strane iste medalje. Prva je bila na …

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Nužna polja su označena s *

four × two =