Početna / Zanimljivosti / Choquequirao, Peru (arheologija)

Choquequirao, Peru (arheologija)

macupicususjeda6

Ovaj slabo poznat lokalitet nalazi se u brdovitom, teško prohodnom dijelu južnog Perua; i iako je prvi puta dokumentiran u kronikama španjolskih konkvistadora još 1710., sustavna arheološka istraživanja započela su tek u poslijednja dva desetljeća.

Danas se smatra kako se čitava ‘metropola’ nalazi raspršena na području površine otprilike 1.800. hektara od kojih je proučeno manje od 30 %.

Najbolje je istražen ceremonijalni ‘centar grada’, izgrađen od međusobno povezanih platformi, stepeništa, nastanba i poljoprivrednih terasa, strukturom i arhitekturom gotovo identičnim onima u poznatom Macchu Picchu; iako je ovdje estetski dizajn gradivnog materijala ponešto rustikalniji u svojoj izvedbi.

Neki od kurioziteta koje nalazimo jedino na ovom peruuanskom nalazištu su mozaici u obliku stiliziranih lama ugrađeni u zidove obližnjih terasa, te prostori identificirani kao ‘prozorski podesti’ unutar zidova kuća.

Ponad opisane citadele nalazi se manje brdo umjetno izravnatog vrha, ukupne površine otprilike 1. 500. metara kvadratnih. Sama obredna ‘jezgra’ proteže se dužinom planinskog grebena, što je još jedna paralela sa poznatijim sjevernim ‘uporištem u oblacima’.

Razlog relativne neistraženosti nalazišta Choquequirao leži u činjenici kako je pristup ruševinama ovdje poprilično teži nego što je to prilaz Macchu Picchu, što se u budućnosti namjerava riješiti izgradnjom pristupne viseće gondole.

Pogledajte još par fotografija spomenutog nalazišta:

Krešimir Pavlović

Facebook komentari

Kontra Portal

Portal svih onih koji žele nešto reći!

Provjeri i ovo

Gavran – taj garavi konspirator

Čini se kako su gavrani sposobni razvijati apstraktne predodžbe o mogućem budućem ponašanju drugih gavrana …

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Nužna polja su označena s *

three × five =