Početna / Aktualno / Ciklona Rea, nevrijeme zahvatilo šire područje Hrvatske

Ciklona Rea, nevrijeme zahvatilo šire područje Hrvatske

Ciklona Rea, nevrijeme zahvatilo šire područje HrvatskeU zadnje vrijeme često se događa da najave vremenskih neprilika budu potpuno neutemeljene ali ovaj puta potpuno je opravdana najava marčane bure i ciklone Rea.

Po čemu je onda ova ciklona drugačija od drugih po bilo kojem elementu?

Prije svega po velikoj razlici u tlaku zraka na relativnom malo području. Primjerice, u četvrtak navečer tlak zraka će na otvorenom moru južnog Jadrana biti oko 1000 hPa na razini mora, a u isto vrijeme prizemni tlak zraka na krajnjem sjeverozapadu Hrvatske bit će oko visokih 1025 hPa. Tako velika razlika u tlaku zraka (gradijent tlaka zraka) uvjetovat će vrlo vjetrovito vrijeme u cijeloj zemlji, a najjača bura puhat će podno Velebita i velikom dijelu Dalmacije.

Da će nam sljedeća dva dana vremenske prilike biti ekstremne jasno je i po upozorenju kojega je unutar MeteoAlarm sustava izdao DHMZ, te je cijeli Jadranu ‘obojio’ u crveni – najveći stupanj meteo upozorenja. Opet, s potpunim pravom, jer zaista postoji mogućnost materijalne štete i potencijalno opasnih situacija za sigurnost ljudi.

Trenutno bura puše prosječnom brzinom od 70-tak, s orkanskim udarima i više od 140 kilometara na sat, a u zadnjih 12 sati palo je 17 litara kiše po metru četvornom. Na najvišem biokovskim vrhu Svetom Juri od sinoć pada snijeg, a temperatura se spustila na minus 5,5 stupnjeva Celzija, visina snijega je tridesetak centimetara, a u nanosima i do pola metra.

PMC Split prvi put u povijesti u svome upozorenju dao je prognozu vjetra na nekom dijelu Jadrana iznad 100 čvorova. Sada podno Velebita daju rekordno prognoziranih 130 čvorova!’, objavio je Crometeo na svojoj službenoj Facebook stranici. 130 čvorova je preko 240 km/h. Na sjevernom i srednjem Jadranu udari bure su 40-90, a podno Velebita idu do rekordnih 130 čvorova. Na južnom, u početku i na dijelu srednjeg Jadrana udari juga 30-50 čvorova, a more je 5-6.

Na južnom, u početku i na srednjem Jadranu jugo 12-24 u jačanju na 16-36 čvorova. Drugdje bura u jačanju na 18-46, podno Velebita do 70 čvorova.

U priobalju puše orkanska bura pa su u prekidu mnoge trajektne linije, a brojne su ceste zatvorene za sve skupine vozila i za sada kamioni s prikolicama i tegljači s poluprikolicama ne mogu voziti iz unutrašnjosti prema Dalmaciji i Hrvatskom primorju te obrnuto, izvijestio je u četvrtak ujutro Hrvatski autoklub.

Na Krčkom mostu izmjerena je pak maksimalna brzina vjetra od oko 200 kilometara na sat.

Zbog orkanske bure koja puše na zadarskom području u četvrtka prijepodne zatvoreni su svi cestovni smjerovi za kamione s prikolicama i tegljače s poluprikolicama iz unutrašnjosti prema Dalmaciji.

Također za sav promet zatvorena je autoceste A1 između čvorova Sveti Rok i Posedarje, državna cesta D-54 Maslenica-Zaton Obrovački, Jadranska magistrala D-8 između Bakra i Svete Marije Magdalene i Paški most.

U prekidu je trajektna linija Prizna-Žigljen, te na zadarskom području Biograd-Tkon i katamaran Ist-Molat-Zadar.

Već u ranim jutarnjim satima ciklona Rea koja je u srednjoj Dalmaciji donijela orkansku buru, a u zaleđu snijeg, na Dubrovnik je svalila čak 70 litara kiše po metru četvornome. U zastoju je pomorski i zračni promet, a dubrovačke su prometnice poplavljene.

Ciklona Rea paralizirala promet

Da upozorenja o jakoj cikloni nisu bila na odmet pokazuje stanje u cijeloj Dalmaciji, te u Lici i Gorskom kotaru.

Zimski su uvjeti na većini cesta u Gorskom kotaru i Lici, uključujući dionicu A6 Rijeka-Zagreb između Kikovice i Bosiljeva 1, staru cestu kroz Gorski kotar DC3 Kikovica-Zdihovo i dionicu DC1 Vaganac-Gračac-Knin. Zabrana je prometa za kamione s prikolicama i tegljače s poluprikolicama dok je za ostala vozila obavezna zimska oprema.

Zimski su uvjeti i na dionici A1 Šestanovac-Ravča.

Zbog orkanske bure za sav promet zatvoreni su A1 između čvorova Sveti Rok i Posedarje, A6 Rijeka-Zagreb između Kikovice i Delnica, A7 između čvorova Draga i Šmrika, DC54 Maslenica-Zaton Obrovački, Jadranska magistrala između Bakra i Svete Marije Magdalene, Krčki most, Paški most, DC218 Dobroselo-Mazin te Sljemenska cesta sa zagrebačke strane zbog srušenih stabala.

Samo za osobna vozila otvorene su riječka obilaznica A7 na dionicama Orehovica-Škurinje i Čavle-Kikovica A6 te dionica DC25 Gospić-Karlobag.

Zimski su uvjeti na pojedinim cestama u Gorskome kotaru, Lici i Dalmaciji.

U prekidu su trajektne linije: Brestova-Porozina, Valbiska-Merag, Valbiska-Lopar, Prizna-Žigljen, Stinica-Mišnjak, Sumartin-Makarska i Biograd-Tkon; katamaranske linije Rogač-Split, Žirje-Kaprije-Šibenik, Ubli-Vela Luka-Hvar-Split, Jelsa-Bol-Split, Korčula-Hvar-Split, Novalja-Rab-Rijeka i Ist-Molat-Zadar te brodska linija Mali Lošinj-Unije-Susak.

Pojačan je izlazak teretnih vozila na graničnom prijelazu Bajakovo.

Cijeli će nas dan praiti oblačno, vjetrovito i hladno vrijeme. U Dalmaciji se očekuje obilnija kiša, a u gorskim krajevima snijeg.

U Slavoniji te u unutrašnjosti Dalmacije oborine na granici kiše i snijega, a više suhog vremena predviđeno na sjeverozapadu te na sjevernom Jadranu, izvijestio je Državni hidrometeorološki zavoda (DHMZ) u vremenskoj prognozi za Hrvatsku za četvrtak.

Puhat će umjeren i jak, na udare i olujan sjeveroistočnjak, a na većem dijelu Jadrana jaka i olujna bura, podno Velebita s orkanskim udarima, a još na krajnjem jugu jako jugo. Temperatura u unutrašnjosti od 0 do 6, na Jadranu od 6 na sjeveru do 14 Celzijevih stupnjeva na jugu.

Facebook komentari

Kontra Portal

Portal svih onih koji žele nešto reći!

Provjeri i ovo

Crowdfunding ili solidarnost

  Prošle dvije tribine u Privredniku dvije su strane iste medalje. Prva je bila na …

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Nužna polja su označena s *

20 − 2 =