Početna / Aktualno / Ostatak Svijeta / Čile: nova ubojstva civilnih prosvjednika

Čile: nova ubojstva civilnih prosvjednika

studentskinemiricile

Dva su studenta ubijena na prosvjedu u čileanskom gradu Valpraso u četvrtak. Ubojstva su se dogodila dan nakon organiziranih masovnih demonstracija diljem zemlje u kojima je sudjelovalo 150. 000. građana.

Ovaj puta dvojicu mladića nije ustrijelila policija nego vlasnik lokalne trgovine iznad koje su pokušali postaviti transparent. Tako je broj ubijenih čileanskih studenata u proteklih par godna borbe za jednak pristup obrazovanju prešao brojku od 20.

Podsjetimo, Čile danas ima jedno od najskupljih obrazovanja u svijetu kao i jedan od nižih standarda života na južnoameričkom kontinentu, što je u mnogome naslijeđe diktature generala Augusta Pinocheta u sedamdesetim godinama.

Sadašnja vlada uglavnom je dobila poslijednje izbore zahvaljujući svom zalaganju za uvođenje obrazovanja subvencioniranog iz državnog proračuna najkasnije do 2016.

U tu su svrhu povećani porezi te namaknuto 8.5 milijarda $ koji su trebali omogućiti realizaciju obećanja, no čini se kako su prikupljena sredstva sredstva pronevjerena; o čemu smo već izvještavali.

Čile: Veliki prosvjed za obrazovanje

 

Izvor: TelSurtv.net

Facebook komentari

Kontra Portal

Portal svih onih koji žele nešto reći!

Provjeri i ovo

Komad tkanine na glavi žene zbog kojeg se spremno ginuti i ubiti

  Prolazeći svojedobno pokraj osnovne škole u Neuköllnu (kvart u Berlinu, uz Kreutzberg, s kojim …

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Nužna polja su označena s *

two × 5 =