Početna / Priroda i društvo / Poetika Novca / Cimerfrajski fašizam

Cimerfrajski fašizam

cimerfrajski fašizam

Suvremeni smo svjedoci pojava novih anomalija na duševnom tržištu. Društvo silovano krizom uvijek neumitno zavije u devijacije. Pojedinac izdan od države, političara, poslodavaca i inih nositelja progresa i života, okreće se sam sebi i unutar sebe nalazi snagu za opstanak.

Termin cimerfrajski fašizam oslikava tog žilavog pojedinca koji ovaj puta maršira bez crnih zastava i ideoloških uvjerenja. Njegov totalitarizam se manifestira najprije kroz introvertno usvajanje sebe u sebe, a zatim i
kao agresivni acting out kada je, po njegovoj definiciji, napadnut njegov integritet:

njegov integritet je napadnut kada familija Roma doseli u susjedstvo. On se unaprijed boji jer, poučen nekim svojim ili tuđim iskustvom, on zna da je vrijeme za (re)akciju.

Školski primjer tog, nadasve paranoičnog tipusa, utjelovljen je u liku  nazi agitatora i provokatora u filmu “Ko to tamo peva” kojega tumači, naravno, a tko drugi nego maestralni Danilo Bata Stojković.

Prisjetimo se malo tog lika i njegovog uvjerenja da su Romi maznuli čičin novčanik:

Negdje na polovici filma on pada sa mosta i odnosi ga nabujala rijeka, ali nekim čudom preživi i opet se priključuje suputnicima u autobusu. Upravo ta metafora jedna je od najupečatljivijih u filmu i tu je poruka jasna-iluzija je da će fašizam i zlo odnijeti rijeka. Iluzija je da će zlo nestati jer ga dobro nikada neće satrati do kraja. Kada bi dobro i smoglo snage za to, ono ne bi više bilo dobro. U svakom snošaju dobra i zla, zlo će uvijek tražiti turn over i jednom kada se ta granica pređe-više nije bitno ni tko je prvi počeo, ni zašto ,ni čemu.

Cimerfrajski fašizam je dekadentno stanje duše, malodušnost kojoj se čovjek predaje jer ona mu nudi komfornu poziciju u kojoj nije potrebna ni žrtva ,ni samokontrola, ni 10 zapovijedi…cimerfrajski fašizam je stanje
po mjeri čovjeka u krizi koji oko sebe vidi samo degradaciju ljudskih vrednota te zatim svoju svijest oblikuje u skladu sa time vjerujući u priču o dobru koliko i u Djeda Mraza…taman koliko i u djeda sa bradom koji prašta.

Facebook komentari

Vjeran Tripčić

Provjeri i ovo

Di ste vi bili 1948

Di ste vi bili 1948.?

Svjetski mir postignut 1945. nikada u potpunosti nije bio stabilan. Naprotiv, računa se da su …

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Nužna polja su označena s *

twelve − 10 =