Početna / Zanimljivosti / Čini se kako psihopati naginju ispijanju gorke kave (?)

Čini se kako psihopati naginju ispijanju gorke kave (?)

Dr. Sagioglou je objasnila da bi se sklonost gorčoj hrani mogla usporediti s "vožnjom na toboganu smrti čiji obožavatelji uživaju u stvarima koje potiču strah".
Dr. Sagioglou je objasnila da bi se sklonost gorčoj hrani mogla usporediti s “vožnjom na toboganu smrti čiji obožavatelji uživaju u stvarima koje potiču strah”.

U istraživanju koje su na 500 muškaraca i žena proveli austrijski znanstvenici sa sveučilišta u Innsbrucku, a predvodila ih je profesorica Christina Sagioglu, sudionicima je ponuđen popis namirnica s jednakim brojem slatkih, slanih, kiselih i gorkih namirnica.

Od njih se tražilo da se na ljestvici s gradacijom od šest stupnjeva izjasne o ponuđenoj hrani, među kojom su bili čokoladni kolač, slanina, ocat i rotkve. Među ponuđenim odgovorima sudionici istraživanja mogli su zaokružiti mogućnosti od “jako volim” do “nikako ne volim”. Potom su trebali ispuniti četiri odvojena osobna upitnika.

Prvim se mjerio stupanj agresivnosti, u drugom se od sudionika zahtijevalo da odgovore na pitanja na temelju kojih su znanstvenici kasnije zaključili posjeduju li osobine karakteristične za osobe sklone psihopatiji, makijavelizmu i narcizmu, u trećem su odgovarali na pitanja o osobinama ličnosti – ekstrovertiranosti, dobrohotnosti, savjesnosti i emocionalnoj stabilnosti, a na temelju četvrtog upitnika sveobuhvatne procjene sadističkih sklonosti, procijenjena je sklonost pojedinca “svakodnevnom sadističkom ponašanju”.

Rezultati istraživanja, objavljeni u listu Appetite pokazali su da su “osobe koje više vole gorču hranu i napitke bile sklonije makijavelizmu, psihopatiji, narcizmu i sadizmu”, a kooperativne, empatične i ljubazne osobe nisu bile sklone gorkoj hrani i napitcima.

Izvor: Lokal.hr

Facebook komentari

Kontra Portal

Portal svih onih koji žele nešto reći!

Provjeri i ovo

Tajni portret skriven ispod Mona Lise

Rezultati razbijaju mnoge mitove i zauvijek mijenjaju naš pogled na Leonardovo remek-djelo. Nakon što sam …

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Nužna polja su označena s *

8 − 6 =