Početna / Kolumne / Balkanska Krčma / Čovek, nigde je

Čovek, nigde je

jovicaživanović balkanska krčma

 

Koliko propalih života prolazi svakodnevno kraj nas ulicom?
Govore, otpozdravljaju, dišu. No, nalaze se – nigde, ne postoje.

Jedni odustali, predali se, drugi bez novca, ustaju i legnu sa istom mišlju; kako preživeti sutra, treći, dovoljno glupi da ne vide ništa, uživaju u svakodnevnom ništavilu, četvrti, podanici, robovi savijene kičme, bez glasa, davno pristali na sve, peti ogrezli u moći, stalni vladari, šesti lišeni empatije, osioni, novcem kupili sve.

Čovek, no čovek nigde je.

Oni što su u ovom nevremenu postali nešto, a da predhodno nisu bili neko, uspeli su tako lako da svoje bolesne životne smernice predstave kao ”An Ideal for Living” čitavom društvu. Za svaki njihov neuspeh krivci smo mi, savršena demagogija kojom se lišavaju svake odgovornosti, te tako produžavaju svoj istek roka.

Čovek koji se predao, predao je i sva svoja stečena prava večnom borbom za bolje upravo takvim ”ljudima”.
Jesu to budale, van svake sumnje, no to su opasne budale, opasne, krvožedne, osvetoljubive, neosećajne… Nemojmo se igrati, nisu za potceniti.

Evropa, stara kurva kakva već odavno jest’, upravo takve, igrajući na ivici, po ramenu tapše kako bi završila neke svoje poslove, a čovek unutar oblasti njihove vladavine prepušten je sam sebi, kao čovek ostrvo, da prima udarce i da ga vetrovi tuku. Evropu to ne zanima, ljudska prava, medijske slobode, sloboda govora, mišljenja, prava žena, radnika, deteta… Deklarativno da, povremeno će i upozoriti ako je došlo do preterivanja od strane odabranih pulena, no ništa više od toga. Dokle god jedan glavom klima dotle to i drugi čini.

Ako ste još čovek, budni, svesni, vidite dalje od danas, pozovite i druge, stanite zajedno, pustite taj glas iz grla, jeste teško, no dva su čoveka već vojska.

 

Facebook komentari

Kontra Portal

Portal svih onih koji žele nešto reći!

Provjeri i ovo

Restrukturiranje Agrokora na putu ili stranputici?

  Ne ulazeći uopće u genezu Agrokora i slučaja Agrokor, niti u to tko je …

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Nužna polja su označena s *

thirteen + 14 =