Početna / Kolumne / Čak štaviše / Da se prekrstiš – i lijevom i desnom!

Da se prekrstiš – i lijevom i desnom!

boza

 

Nenad HorvatNedavno se u Topuskom održao I. Hrvatski kongres forenzične ginekologije i perinatologije s međunarodnim sudjelovanjem i s vrlo štovanim i vrlo visokim pokroviteljstvom. Znate već, pokroviteljstvo su uzele – glavom i bradom – dvije najbolje glave u Hrvata: gospođa predsjednik Kolinda Grabar Kitarović i uzoriti gospodin kardinal Josip Bozanić.

Gospođa predsjednik kao pokroviteljica ginekolozima – pa to je sasvim logično: em je žena, em je majka, em državni poglavar naše države. Ona je žena-majka-kraljica i njezino je sponzorstvo sasvim neupitno, ne dolazi ni u kakvu sumnju i izdržat će svaku kritiku.

Malo drugačije će stvari stajati s uzoritim kardinalom. Nevažno je to što se on s vremena na vrijeme voli oblačiti u haljine, naročito one vezene. Ono što našeg uzoritog kardinala diskvalificira (ili bi barem trebalo diskvalificirati) kao pokrovitelja ginekološkog skupa ne stanuje u njegovoj garderobi, nego u njegovom glavnom priručniku – Svetom Pismu. Sveto Pismo je – kao što znaju i kler i puk – univerzalno sveopći dokument, dakle globalan na svekoliko općesvjetski način, također i kompletno sveobuhvatan. Slijedom toga, Sveto Pismo odnosno takozvana Biblija je između svega ostaloga i ginekološki udžbenik.

Dakako, svima nam je naširoko poznato: Biblija u svojim knjigama opsežno tretira brojne ginekološke probleme, od naglašeno nečiste menstruacije, preko toga što je to i kako je to kad muškarac „pozna“ ženu, pa do naglašeno svetog bezgrešnog začeća. I bezgrešnog rođenja. Tako saznajemo da rodilja i prije i poslije svoje trudnoće ostaje djevica, intaktnog himena. Kad smo već kod himena, ovaj trivijalni anatomski detalj u Bibliji ima kolosalnu važnost i određuje sljeduje li ženu kamenovanje do smrti ili ne sljeduje.

No, dobro, hajdemo zažmiriti na jedno oko i ignorirati ginekološku priču o Mariji Imakulati; pogledajmo kako Sveto Pismo tretira ženu i njezin položaj naspram muškarca. Primjera ima koliko hoćeš, a ovdje donosimo samo novozavjetni izvadak:

  • Žene vaše da ćute u crkvama; jer se njima ne dopusti da govore, nego da slušaju, kao što i zakon govori. (1. Korinćanima 14,34)
  • Ali ženi ne dopuštam da uči niti da vlada mužem, nego da bude mirna. ( Timotiju 2,12)
  • Da budu poštene, čiste, dobre kućanice, blage, pokorne svojijem muževima, da se ne huli na riječ Božiju. (Titu 2,5)
  • Jer nije muž od žene nego žena od muža. (1. Korinćanima 11,8)
  • Žene! Slušajte svoje muževe kao Gospodina. (Efežanima 5,22)
  • Žene, budite podložne vašim muževima, kao Gospodinu. (Efežanima 5,22)
  • Jer muž je glava ženi, sve kao što je Krist glava Crkvi, on je Spasitelj njenog tijela. (Efežanima 5,23)
  • Ali, kao što je Crkva podložena Kristu, nek žene u svemu budu podložne muževima svojim. (Efežanima 5,24)

Da ne bi bilo zabune, to nije obično pijano blebetanje nekakvih seoskih budala; to je ono što sam svemogući Bog misli o ženama. No, ni to nije najstrašnije. Neki crkveni oci, dapače sveci, idu i korak-dva dalje dalje. Teško je to uopće i povaditi iz oceanskog izobilja, tako da ćemo se ovdje očešati samo o Sv. Tomu Akvinskog, valjda mantijaškog šampiona u seksizmu. Njemu je, na primjer, žena prema muškarcu ono što je nesavršeno prema savršenome; žena je – ni manje ni više – promašaj prirode, neka vrsta unakaženog, promašenog i neuspjelog muškarca.

Kao što vidimo, sveti kršćanski spisi i kršćanska (doduše i mnoga druga) teologija smrde na mizoginiju. Mizoginija ili ženomrstvo je, da se podsjetimo, bolesna mržnja muškaraca prema ženama i njihov  bolesni strah od ženskog tijela kao izvora svakojakog onečišćenja. Cjelokupan rimokatolički sustav je u svojoj suštini androcentričan i mizogin.

Što onda pametnoga i pristojnoga reći kad se ostrašćeni, kardinalni mizogini guraju u sponzore ginekološkog simpozija? Što oni tamo traže? U principu isto ono što traže kad zaviruju u bračne krevete, u rodnice i maternice, u ginekološke ordinacije i rađaonice. Što mizogini dobroga, pametnoga ili lijepoga imaju reći o ženama i ženskim pitanjima? Muha o šoferšajbi bolje misli nego mizogin o ženi!

Već smo vidjeli: ovdašnji kler je kao Vegeta – u sve se miješa. Međutim, kardinalovo pokroviteljstvo ginekolozima – to više nije ni cinizam, ni ironija niti sarkazam. To je čisto podjebavanje. Što nam onda preostaje? Prekrižiti se i pljucnuti…

 

Facebook komentari

Kontra Portal

Portal svih onih koji žele nešto reći!

Provjeri i ovo

Crowdfunding ili solidarnost

  Prošle dvije tribine u Privredniku dvije su strane iste medalje. Prva je bila na …

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Nužna polja su označena s *

eighteen + 10 =