Početna / Kolumne / Bijaše Učiti / Damin gambit ili žrtvovanje pješak/inje

Damin gambit ili žrtvovanje pješak/inje

Damin gambit ili žrtvovanje pješak/inje

Damin gambit jedno je od najstarijih šahovskih otvaranja. Radi se o bijeloj ponudi žrtvovanja pješaka, a radi bržeg razvoja figura i napada na crnog.
Tako počinje emisija Elizabete Gojan, emisija žene o ženama. I mada su neke druge žene, već poslije prve prikazane, brže bolje požurile svima nama objasniti kako – nomen est omen, pa da je taj naziv Damin gambit, potpuno deplasiran ako se želi govoriti o jakim ženama, feministkinjama i onima koje je njihova svojeglavost i inat vodila do uspjeha. Te takve žene ne vole riječ ” dama” jer ona implicira sve suprotno od onog što one predstavljaju, ali o tome govori više što su se odazvale na poziv i gostovale u njoj.
Nisam se puno zamarala tim objedama kada sam ih prije više od godinu pročitala. Sada, nakon situacije u kojoj se našla Elizabeta Gojan, mogući otkaz na televiziji čiji je, ako ne kamen temeljac, a ono barem prvi red iznad, vratila mi se ta priča oko izbora naziva.
Nikada nije bila dio većine ni po znanju, ni po profesionalnosti ni po svom stilu rada. Bila je nadmoćna u svemu nabrojenom, bila je nepopustljivs i iznad svih diskriminirajućih situacija, vraćajući svojim gledateljima dignitet vrhunskim sadržajem.
Njene gošće počev od Marije Slišković, Rade Borić, Ingeborg Bata, Tatjane Božić,jedinstvene Esme Redžepove, Milene Dravić,Saše Broz,  Ankice Stojanović,Tene Štivičić i senzacionalno jednostavne i jedinstvene Anice Dobre, pokazivale su nam i dokazivale što snaga, ideja i predanost mogu polučiti.
Osim naziva emisije, koji nitko nije razumio, i termin prve sezone bio je krajnje nepovoljan za žene kao što sam ja. Ipak, nije postojala mogućnost da ju preskočim i odgledam putem- Emisije na zahtjev-.
Bila je to emisija koja nam je kao  vrhunski udžbenik iz lekcije u lekciju otvarao još jedan prozor kroz koji smo jasno vidjeli da ni jedan od tih puteva nije nastao u odnosu na nekog muškarca ili barem ne isključivo. Pa čak ni kad ti je djed Tito.

Za sebe govori da nije feministkinja- nije posvećena feminizmu…ja bih dodala, samo ga živi, posvećeno.
Elizabeta Gojan mogla je, a vjerojatno i je, doživjela puno neutemeljenih napada, diskriminatornih i seksističkih opaski zbog onoga što je, a i zbog onog što se usudila ne biti.
Njena profesija bila je njen bastion, čvrsto uporište u znanju, iskustvu i kreativnosti, a onda smo shvatili da se baš na tom crno- bijelom polju, uvijek na svojoj poziciji, netko odlučio na otvaranje Daminim gambitom-žrtvovanjem pješakinje….

Kao zaključak- ukoliko se to dogodi, partija je izgubljena za onog tko ju je otvorio na taj način. Elizabeta Gojan tek počinje svoje najjače partije.

 

 

Facebook komentari

Sanja Bilas

Napiši sad ili zauvijek šuti!

Provjeri i ovo

Klasna pripadnost i borba

Da bi nastavili sa klasnom borbom u početku moramo shvatiti pojam klasa. Klase možemo definirati, …

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Nužna polja su označena s *

three × three =