Početna / Dnevni Komentar / Dan kada je pao Tomislav Karamarko!

Dan kada je pao Tomislav Karamarko!

Zagreb, 010711. Banski dvori. Vlada. Redovita sjednica vladse. Tomislav Karamarko. Foto: Goran Mehkek / Cropix *** Local Caption ***

Marko JerlekovićDanašnji dan je dan kada je Tomislav Karamarko postao svjestan da je njegova politička karijera gotova! Izašao je kasnim popodnevnim satima iz sjedišta HDZ-a na Trgu Žrtava Fašizma i obznanio javnosti kako postoji šansa odstupi iz Vlade, ali pod uvjetom da s njim odu Božo Petrov i Tihomir Orešković. Dok bi Božo Petrov možda i prihvatio taj prijedlog, Oreškoviću sigurno nije ni kraj pameti poslušati Karamarka, on bi tu bio čisti gubitnik. Kako bi se shvatilo zašto je došlo do Karamarkova „preobraćenja“ važno je znati pozadinu priče. U ovom slučaju se radi o događajima koji su kulminirali u zadnjih tjedan dana.

Kad političari krenu spašavati svoje fotelje sva pravila i moralne norme padaju u vodu. Tako smo nedavno vidjeli Darka Milinovića, koji je četiri godine bio politički mrtav, a sada je iznenada uskrsnuo i iz temelja promijenio svoje mišljenje o novom šefu HDZ-a. “Smatram da je Tomislav Karamarko omogućio kriminalizaciju Hrvatske Demokratske Zajednice. I to smatra mnogobrojno članstvo. Za njega je istina prljava kampanja.”, govorio je 2012. uoči izbora za predsjednika HDZ-a. Nedavno je došlo nagle promejne stava, iako osobno vjerujem kako je do promjene stava došlo još u trenutku kada je postalo izvjesno da će se HDZ vratiti na vlast, pa je Milinović rekao sljedeće: “HDZ nije spreman žrtvovati nikoga ako nema nekih razloga za to. Vlada može biti stabilna samo ako je prvi predsjednik Tomislav Karamarko, a mislim da može biti još stabilnija ako Karamarko, a on za to ima legitimitet, bude premijer ove Vlade. To je jedina stabilnija Vlada. Uvjeren sam da nepovjerenje Tomislavu Karamarku neće biti izglasano”. Vidimo dakle kako to izgleda kada netko pogazi svoju riječ i krene u lov na fotelje. Ista stvar, ali puno ozbiljnijih razmjera se sada događa u cijeloj Vladi. To je upravo ono što je koštalo Tomislava Karamarka, koji je naivno vjerovao u zajedništvo, ali mu je u posljednjih tjedan dana postalo jasno da u HDZ-u zajedništva definitivno nema.

Primjer prave moralne nakaze, koja možda nema veze s Karamarkom (iako, nikad se ne zna), ali sjajno služi kao primjer je jedna „udavača“ koja obilazi tabore obje koalicije i traži način da se u eventualnom preslagivanju bolje pozicionira u Saboru. Ta udavača je stranka „BM 365“. Milan Bandić je davnih dana pokazao kako su mu moralna i politička odgovornost nepoznanice te kao takav itekako može profitirati u slučaju preslagivanja. Jedini je problem što čak ni udružujući se s Karamarkom ne može skupiti 76 ruku s kojima bi se presložila Vlada. Čak ni svom tom rusvaju koji vlada, u trenutcima kada su mnogi očajni jer znaju da ni u najluđim snovima više neće vidjeti saborske klupe ako ova Vlada padne, Tomislav Karamarko nije uspio osigurati dovoljno ruku da presloži Vladu. Danas je i Božo Petrov otklonio opciju MOST-ova ulaska u preslagivanje, što je naznačilo konačni udarac za „Domoljubnu koaliciju“ i Tomislava Karamarka.

Udaralo se sa svih frontova, a kada je stigla vijest da su HDZ-ovi EU-parlamentarci odlučili ići protiv Tomislava Karamarka postalo je potpuno jasno kako i njegova priča o jedinstvu u HDZ-u definitivno pada u vodu. Kao šlag na tortu došli su Tuđman, Brkić i Jandroković kao najzvučnija imena koja su otkazala poslušnost, neki davno prije, a neki u smiraj današnjeg dana. Karamarko je pustio krv i bilo je pitanje vremena kada će ga ostali rastrgati jer tako to biva u HDZ-u, kada netko padne ranjen ne zove se bolničara, ako si ne može sam pomoći slijedi „odstrel“. Nitko nije očekivao da će Karamarko već nekoliko sati kasnije završiti pred „streljačkim zidom“ mašući bijelom krpicom pred unutarstranačkom opozicijom. Naravno, nije Karamarko u obraćanju rekao da su pritisnuli i da zato drastično mijenja mišljenje već je pričao o nacionalnim interesima i ostalim sintagmama koje on i vladajući koriste, a očito je da ih ne poštuju i ne primjenjuju u svojoj politici. Nakon silnog pregovaranja i dogovaranja između MOST-a i HDZ-a samo Karamarko sigurno iz tog sukoba izlazi kao gubitnik, ne samo kao gubitnik, već kao osramoćeni politički mrtvac. Možda ga neće stići kazna u Saboru gdje je trebao biti opozvan, ali je sada prisiljen na nešto još gore, stjeran u kut, u vrlo kratkom roku od vuka postao je janje, ono malo najmilije koje bi sve napravilo samo da ga novi vuk ne pojede. Na njegovu žalost, vukova ima puno, siguran sam da će se i oni međusobno klati da bi osigurali poziciju, a on kako god okrene biva pojeden. Za našu Vladu se otvara dosta opcija, najizglednija su novi izbori, ali ništa ne treba odbaciti, međutim jedna stvar je sigurna, Tomislav Karamarko je svoje putovanje završio, nikada više neće okusiti vlast.

Facebook komentari

Marko Jerleković

Marko Jerleković

Provjeri i ovo

IZJAVA SOCIJALISTIČKE RADNIČKE PARTIJE POVODOM DONOŠENJA PRAVOMOĆNE PRESUDE BiH ŠESTORKI

Facebook komentari

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Nužna polja su označena s *

7 − 2 =