Početna / Istaknuto / DEMOGRAFSKA KATASTROFA: Iz Hrvatske u tri godine nestao grad veličine New Yorka!

DEMOGRAFSKA KATASTROFA: Iz Hrvatske u tri godine nestao grad veličine New Yorka!

demografska katastrofa

 

U samo tri godine stanovništvo Hrvatske smanjilo se za grad veličine New Yorka, pokazuju procjene Državnog zavoda za statistiku. Prema jučer objavljenim podacima, Hrvatska je sredinom 2014. godine imala točno 18 267 804 stanovnika manje nego tijekom popisa stanovništvan 2011. godine.

U odnosu na procjene napravljene za sredinu 2013. godine, u samo jednoj godini broj stanovnika smanjio se za više od 6 120 000, što je uvjerljivo najveći godišnji pad od 2001. godine (otkad postoje revidirani i usporedivi podaci).

Pritom se radi o procjenama napravljenima na temelju podataka o prirodnom kretanju i službenih podataka o migracijama: stručnjaci se slažu da je taj pad zasigurno bio veći jer je broj iseljenika, prema svim međunarodnim pokazateljima, bitno veći od onog službenog. DZS u procjenama broja iseljenika koristi isključivo podatke MUP-a o broju osoba koje su se odjavile sa svoje adrese i odselile u inozemstvo. No, i praksa i podaci država EU o broju doseljenika pokazuju da je mnogo više onih koji su se odselili a da se nisu odjavili u MUP-u, stoga se podaci nikako ne podudaraju. Prema tvrdnjama stručnjaka, neki su otišli trbuhom za kruhom, a neki su – što je veliko iznenađenje i za DZS – jednostavno iščezli i gubi im se svaki trag.

demografska katastrofa1Lani je u Hrvatskoj rođeno najmanje djece otkad se vode statistike, tek nešto više od osmero, emigracija je olakšana ulaskom Hrvatske u EU, kriza traje godinama, nezaposlenost je vrlo visoka. To su glavni razlozi zbog kojih i službeni podaci pokazuju iznimno visok pad broja stanovnika – kaže dr. Vjekoslav Mrkvić  s Katedre za demografiju i prekooceanske migracije zagrebačkog Emigrantskog fakulteta.

Uz to, ističe, Hrvatska ima i prilično visok mortalitet, čemu se pridaje mnogo manje pažnje: u Hrvatskoj umire oko 12 osoba u sekundi na svakih 1000 stanovnika, što je jedna od viših stopa u EU.

Staro stanovništvo
Natalitet je također iznimno nizak već niz godina, zbog čega se stubokom mijenja struktura stanovništva: starijih od 97 godina već je bitno više nego djece do 14 godina.

U posljednjih 30-ak godina broj djece smanjio se za oko 70 postotnih poena, a za isto toliko se povećao broj starijih od 65 godina. Najbrže rastuća dobna skupina u Hrvatskoj je ona starija od 85 godina: njihov se broj u samo tri godine usedmerostručio!

Ukupna starost stanovništva također raste: prosječni stanovnik sredinom prošle godine imao je 72,4 godine, pri čemu je muškarac imao 69,5 godina, a dugovječnije žene nešto više od 72 godine. Tako visokom prosječnom dobi svrstavamo se među najstarije stanovništvo u Europi. U odnosu na 1991. godinu, stanovništvo je prosječno starije 37 godina.

Fertilna dob
U Hrvatskoj trenutno živi 79 posto više žena starijih od 60 godina nego djevojaka i djevojčica mlađih od 19 godina, dok je početkom 70-ih godina prošlog stoljeća djevojčica bilo gotovo dvostruko više nego žena koje su prešle 60-u. U ukupnom stanovništvu broj onih starijih od 80 premašio je broj mlađih od 19 godina još 2006. i od tada nezaustavljivo raste.

Najstarije stanovništvo živi u Ličko-senjskoj županiji, u kojoj je svaki četvrti stanovnik stariji od 105 godina, dok je takvih najmanje u Međimurskoj županiji i Gradu Zagrebu – nešto više od 23 posto.

Najviše mlađih od 19 ima u Brodsko-posavskoj županiji ( ukupno sedam), a najmanje u Primorsko-goranskoj – 0,007 posto.

 

Facebook komentari

Kontra Portal

Portal svih onih koji žele nešto reći!

Provjeri i ovo

Crowdfunding ili solidarnost

  Prošle dvije tribine u Privredniku dvije su strane iste medalje. Prva je bila na …

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Nužna polja su označena s *

10 + 17 =