Početna / Zanimljivosti / Desalinizacija vode putem elektrodijalize: napredak

Desalinizacija vode putem elektrodijalize: napredak

elektrodijalizavode

 

Metoda desalinizacije vode putem elektrodijalize svodi se na protok vode između pozitivno i negativno nabijene diode. Rastopljeni ioni soli iz vode tada bivaju privučeni polu odgovarajućeg elektronskog naboja, ostavljajući relativno pitku vodu.

Metoda postoji barem od osamdesetih godina prošlog stoljeća, jedino do sada je bila prilično neprikladna za kućnu upotrebu i iznimno skupa.

Znanstvenici s koledža “Massachusetts Institute of Technology” (MIT) u SAD-u uzeli su postojeću metdu desalinizacije i dodali joj neke svoje preinake. Tako je izvor električne energije u novom procesu sunce putem fotonaponskih panela, umjesto dosadašnje klasične elektrodistribucijske mreže.

Membrane koje razdvajaju pročišćenu od nepročišćene vode u novom su sustavu dizajnirane na način da budu izložene manjem pritisku uslijed protoka vode nego što su to bile stare membrane; time znatno produžavajući životni vijek cijelog sustava.

Najveću pojedinačnu promjenu predstavlja patentirana metoda uklanjanja nataložene soli sa elektroda. Radi se o naoko jednostavnom održavanju putem promjene elektronskog naboja na pojedinoj diodi.

Sve ove novine rezultirale su gotovo 90 % iskoristivošću vode koja ulazi u sustav, što je veliki skok s dosadašnjih 40 – 60 %. Svojim unaprijeđenim sistemom elektrodijalize vode istraživači su uspjeli pročistiti 7. 950 litara morske vode u periodu od 24 sata.

 

Krešimir Pavlović

Facebook komentari

Kontra Portal

Portal svih onih koji žele nešto reći!

Provjeri i ovo

Putopis s mjesta zločina

  Prolazeći nedavno Koprivnicom, pažnju mi je privukao kompleks zgrada s kojih je već odavno …

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Nužna polja su označena s *

five × five =