Početna / Istaknuto / DEVET PASA (ili o sarmi iz kuhinje RTL-a spravljenoj od jedne uzgajivačnice pasa, jedne udruge za zaštitu životinja i Hrvatskog kinološkog saveza) – 2. dio

DEVET PASA (ili o sarmi iz kuhinje RTL-a spravljenoj od jedne uzgajivačnice pasa, jedne udruge za zaštitu životinja i Hrvatskog kinološkog saveza) – 2. dio

 

devetpasa4

Je li Zoran Šprajc u službi Povjerenstva za izmjene Zakona o zaštiti životinja? Prilog u emisiji Direkt na RTL-u u kojem naizgled postoji poveznica između dvije lokacije s većim brojem pasa, a ta je da se na tim lokacijama nalazi veći broj pasa na prvi pogled zbunjuje. Jer zaista, ovakva nategnuta poveznica nije tema za emisiju koja izgleda da ima ambiciju parirati Provjerenom Nove TV.

Istražujemo ilegalne azile i uzgajivače pasa: zašto mučenje životinja prolazi nekažnjeno?

Naime, Direkt nema nikakav problem u isti prilog utrpati jednu neregistriranu uzgajivačnicu pasa koja drži / uzgaja pse koji bi trebali biti upisani u bazu Lysacan kao opasni psi i jednu udrugu koja privremeno smješta napuštene pse (većinom mješance) koji traže novi dom. Možda je poveznica to što i jedni i drugi smetaju susjedima, a njihove prijave institucijama za sada nisu urodile plodom. Ipak, Šprajc je obje priče stavio pod temu mučenja životinja.

U studio je pozvan ozloglašeni veterinarski inspektor koji je 2013. godine naredio ubijanje pasa u skloništima Dumovec i udruge Noina arka s izlikom da su bijesni, pa su pse ubijali na očigled udomitelja u njihovim dvorištima. Inspektor još uvijek na sudu traži naknadu za duševne boli od udruge Prijatelji životinja koja je prozvala veterinarsku inspekciju, nakon što su vijest objavili mediji.

U emisiji je inspektoru jasno da su lončići pomiješani pa ne daje nedvosmislen i jasan odgovor o temi koje ustvari nema ali usput navodi moguću ”psihijatrijsku dijagnozu sakupljača životinja” vlasnice uzgajivačnice i volontera udruge, bolesti koja je u nekim državama priznata kao psihička bolest. U prilogu Zoran Šprajc najavljuje nastavak ove teme. Naime, namjerava pitati HKS (Hrvatski kinološki savez) kako to da je kod njih moguće registrirati uzgajivačnicu čak i ako vlasnik iste nema psa i to uz naknadu od 500 kn.

Onima koji su pratili informacije o radu Povjerenstva za izmjenu Zakona o zaštiti životinja vjerojatno se sada upalila lampica i shvatili su koja je poveznica ove dvije priče i najavljene treće. Naravno, devet pasa. Da podsjetimo – predlaže se da se zabrani posjedovanje više od devet pasa osim ako njihov vlasnik ne osnuje sklonište za životinje.

DEVET PASA (kako elegantno i profinjeno pobiti pse?)

Kad je procurila informacija o ovoj odredbi, odmah su se javili mnogi s rješenjem ovog problema – svi oni koji izvlače pse iz skloništa koja usmrćuju pse nakon 60 dana boravka u njemu i stavljaju ih na privremeni smještaj do udomljenja, imaju mogućnost osnovati uzgajivačnicu što je jednostavnije i jeftinije od osnivanja skloništa.

I tako kad se u sarmu koja ima sastojke od jedne žlice uzgajivačnice opasnih pasa i jedne žlice udruge za zaštitu životinja doda još i HKS, ispasti će da je Ministarstvo naručilo od Šprajca senzibiliziranje javnosti na odredbu o 9 pasa.

A još k tome, nikako da Prijedlog Zakona konačno bude objavljen i stavljen na javnu raspravu. Što se čeka? Treći prilog na RTL-u?

 

Izvor: Psi laju, a karavane prolaze

 

Vezani tekstovi:

DEVET PASA (kako elegantno i profinjeno pobiti pse)

Facebook komentari

Kontra Portal

Portal svih onih koji žele nešto reći!

Provjeri i ovo

Trump Putin

EKSKLUZIVNO: Razgovor Trump-Putin prije napada na Siriju

Od našeg specijalnog izvjestitelja iz središta FBI-aja dobili smo transkript razgovora Predsjednika Sjedinjenih Američkih Država …

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Nužna polja su označena s *

19 − 15 =