Početna / Istaknuto / DEVET PASA (kako elegantno i profinjeno pobiti pse)

DEVET PASA (kako elegantno i profinjeno pobiti pse)

12814767_149767745412509_3780664523141809727_n

Zamislite da imate veliku kuću u kojoj se izležava 10 vaših pasa, imate imanje po kojem trčkara 10 vaših konja, šumu u kojoj ruje 10 vaših turopoljskih svinja, četiri pašnjaka na kojima pase 10 vaših krava i 20 ovaca. Idila!

Ali ne lezi vraže, jer dok zbog konja, krava, svinja i ovaca nećete (za sada) imati nikakvih problema, zbog pasa bi ih itekako mogli imati ako u izmjenama Zakona o zaštiti životinja prođe prijedlog prema kojem će posjednik koji ima više od 9 odraslih pasa morati zadovoljavati uvjete koje mora imati sklonište za nezbrinute životinje.

Tako ćete na primjer kuću morati ograditi čvrstom ogradom najmanje visine 2m te zvučno i vizualno izolirati od okoline, ako imate bunarsku vodu, njenu zdravstvenu ispravnost morati ćete kontrolirati u ovlaštenim laboratorijima najmanje jednom godišnje, iz dnevnog boravka i svih ostalih soba morati ćete izbaciti parkete, brodski pod i drvene oplate, jer podovi, zidovi i stropovi prostora i prostorija u kojima su smještene životinje moraju biti od neporoznog i nehigroskopnog materijala koji omogućava djelotvorno čišćenje, pranje i dezinfekciju te biti otporni na grizenje i grebanje.

Također, morati ćete imati hlađenu prostoriju/hladnjak ili vanjski kontejner za skupljanje lešina. Morati ćete dva puta godišnje obavljati deratizaciju, a dezinsekciju tijekom razdoblja aktivnosti insekata najmanje jednom mjesečno, a u ostalom dijelu godine po potrebi. Morati ćete zaposliti voditelja sa srednjoškolskim obrazovanjem (veterinarskog ili drugog smjera), morati ćete sklopiti ugovor s veterinarskom organizacijom ili osnovati veterinarsku ambulantu, a morati ćete osnovati i sklonište ili neku drugu djelatnost kako bi legalno mogli držati svoje pse.

Ako udomite ili kupite svog desetog psa, morati ćete imati prostoriju za izolaciju novopridošlice, prostoriju za prijem, prostoriju za čišćenje, kupanje i sušenje životinja, prostoriju za pregled životinja, skladište, prostoriju za spremanje sredstava za čišćenje i dezinfekciju. Nećete više moći nakuhavati za svoje ljubimce u vlastitoj kuhinji nego ćete morati imati prostoriju za pripremu i raspodjelu hrane te čišćenje i pranje posudica za hranu i vodu. Morati ćete imati i posebnu smočnicu za čuvanje hrane za životinje i frižider posebno za vaše pse. Sve ovo će vrijediti i ako živite u stanu.

S druge strane, nikakvih problema nećete imati ako imate jednu štalu iz koje nikada nije izašlo 40 krava koje nikada nisu naučile hodati nego samo stoje i jedu prikopčane na muzilice, ako imate 60 svinja koje samo rastu u prostorima u kojima se jedva mogu okrenuti, ako imate 1000 kokoši koje nikada nisu vidjele svjetlo dana ili 500 činčila koje žive u malim metalnim kavezima da bi završile oderane za bunde.

Rezultat ovih propisa je ustvari namjera zakonodavca da se elegantno i profinjeno ubije što više napuštenih životinja u skloništima. To je jasno zbog nekoliko činjenica. Prvo, iz ovog su prijedloga izuzeti uzgajivači pasa pa će tako svaki uzgajivač koji ima bilo koji broj rasplodnih životinja (ženki i mužjaka) i dalje moći bezbrižno držati životinje u svom krevetu ili kokošinjcu, kako god želi. Naravno, štenad se uopće niti ne broji.

Očigledno se ovakvim prijedlogom želi direktno pogodovati interesima uzgajivača životinja. Drugo, pogoduje se vlasnicima skloništa s kojima su jedinice lokalne samouprave sklopile ugovore o koncesiji za poslove skupljanja i smještaja napuštenih životinja kako bi se onemogućilo ljubiteljima životinja izvlačenje pasa iz skloništa koja ih ubijaju nakon 60 dana, a da bi se osigurao opstanak skloništa i zarada njihovih vlasnika.

Ipak, najluđe je ono treće – briga zakonodavca za socijalne probleme siromašne Hrvatske. S jedne strane, uvijek se daje isti razlog za besmislicu prema kojoj u Zakonu o zaštiti životinja nije propisana kazna za neosnivanje skloništa za nezbrinute životinje, a taj je da jedinice lokalne samouprave nemaju novca. Zatim je tu ta velika briga za opstanak uzgajivača pasa i činčila i nekoliko biznismena koji imaju koncesije na ubijanje životinja. Istovremeno, zakonodavac ne pokazuje nikakvu brigu za tisuće običnih građana koji nemaju nikakav interes osim ljubavi prema životinjama.

Njih želi emocionalno ili financijski uništiti zakonom kojim će ih natjerati da ili odustanu od spašavanja životinja na korist koncesionara ili da ulažu ogromna sredstva kako bi mogli posjedovati kućne ljubimce. U svemu ovome životinje uopće nisu važne.

I za kraj, u zakonima Republike Hrvatske pas je predmet, a time i vlasništvo poput automobila ili cigle. A Ustav Republike Hrvatske člankom 48. jamči pravo vlasništva. Članak 50. kaže da je Zakonom moguće u interesu Republike Hrvatske ograničiti ili oduzeti vlasništvo, uz naknadu tržišne vrijednosti.

Hoće li porezni obveznici plaćati oduzimanje kućnih ljubimaca njihovim vlasnicima? U istom članku stoji i da se vlasnička prava mogu iznimno ograničiti zakonom radi zaštite interesa i sigurnosti Republike Hrvatske, prirode, ljudskog okoliša i zdravlja ljudi. Koji je to interes i sigurnost Republike Hrvatske ugrožen vlasništvom nad 10 pasa? Na koji su način priroda i ljudski okoliš ugroženi vlasništvom nad njima? Kako zdrava i miroljubiva životinja ugrožava zdravlje ljudi?

A vi koji imate svoje krave, svinje, ovce, konje, automobile, kuće, stanove i cigle i mislite da možete mirno spavati, zapitajte se na vrijeme slijedi li na mala vrata povratak u neka stara vremena kada sve to niste smjeli imati.

 

Izvor: Psi laju, a karavane prolaze

Facebook komentari

Kontra Portal

Portal svih onih koji žele nešto reći!

Provjeri i ovo

Crowdfunding ili solidarnost

  Prošle dvije tribine u Privredniku dvije su strane iste medalje. Prva je bila na …

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Nužna polja su označena s *

4 + 7 =