Početna / Istaknuto / Dieses Leben wird videoüberwacht. Ovaj život je pod video-nadzorom

Dieses Leben wird videoüberwacht. Ovaj život je pod video-nadzorom

polizei

 

Tko ujutro izađe iz kuće i krene bilo kamo i bilo kuda – u pekarnicu po pecivo i kruh, u kvartovsku samoposlugu po mlijeko, u apoteku po aspirin, u banku provjeriti stanje minusa na računu, u dućan po čizme na rasprodaji, u kafić na kavu, u podzemnu/nadzemnu garažu ili parkiralište, u đir po gradu, u crkvu na ispovijed – taj zna da ga na svakom koraku, na svakom ulazu, sa svake zgrade ili ulične svjetiljke prati kamera.

 

videonadzor
„Ovaj prostor je pod video-nadzorom“- „Dieses Gebäude wird videoüberwacht“ – prati se svaki korak, potez i postupak kako u realnom, tako i u virtualnom životu: Svaka poruka, mail, profili na društvenim mrežama, sve podliježe neograničenoj kontroli policijskih država u kojima živimo i njihovim službama. Sve se zna, sve se kontrolira, čuje se sve što se govori, čita se sve što se piše, vita jela, zelen bor, i tvoj i moj odgovor.

Stoga se čovjek ne može načuditi živ kad se nešto ipak ne zna, kad se nešto nije moglo predvidjeti, alzo ni spriječiti, ili se, a posteriori, zbog masovnosti koja nadilazi tehničku moć sveprisutnih i sveznajućih kamera ne mogu ni pronaći, a ni na adekvatan način sankcionirati počinitelji jer su se ili oni sami sakrili budnom kamerskom oku, ili pak vražja kamera u odlučujućem trenutku zvjera u nekom drugom pravcu dok joj se pod nosom događa zločin bez kazne: Tko to konkretno (ime, prezime, status) seksualno zlostavlja žene po ulicama njemačkih gradova u novogodišnjoj ali i drugim noćima, tko to konkretno (ime, prezime, status) pali domove i skloništa za izbjeglice (navodim samo ove dvije vrlo aktualne i brizantne teme u njemačkom medijskom i inom prostoru) – ne zna se. Nisu nigdje pronađeni čak ni nekakvi papiri, dokumenti, pasoši, koji se inače pronalaze na mjestima raznih zločina i terorističkih činova, a po kojima bi se znalo čiji je zločin i kome ide kazna.

Njemačka policija, koja raspolaže svim mogućim resursima – od tehnike do ljudstva – nije u stanju uočiti kako se, navodno, 1000 ljudi putem društvenih mreža dogovara o zajedničkoj akciji pljačkanja, seksualnog zlostavljanja i silovanja žena po raznim gradovima u Njemačkoj. Ta ista policija, iako prisutna na licu mjesta u trenutku provođenja navedenih nedjela, nije u stanju reagirati na događaje, zaštititi žrtve i onemogućiti počinitelje u njihovoj raboti. Pa što je onda uopće ta policija u stanju? Pa što to ona uopće može?

Može, može, kako ne bi mogla: U danima i tjednima koji su uslijedili nakon novogodišnje noći policija se odlično organizirala: Sustavno se provjerava, hapsi i uhićuje sve što ima tamnu boju kože ili nosi neevropsku odjeću, pišu se i prepisuju liste (na hrvatskom: registri) raznih nepoćudnika, ali se pišu i donose novi zakonski akti i podakti zahvaljujući kojima će se policijske ovlasti još više proširiti, a građanske slobode još više ograničiti. Time se ujedno i daje vjetar u leđa svim političkim opcijama desne i radikalno desne provenijencije, raznim udruženjima „zabrinutih građana“ koja već više od godinu dana intenzivno demonstriraju na društvenopolitičkoj sceni Njemačke, raznim PEGIDAma, LEGIDAma, PRONRWima, AfDima itd., koji sustavno šire strah, paniku, nepovjerenje, zapravo difuznu histeriju vodeći tako rat protiv svega stranog (naročito protiv svega s islamskim predznakom), koji truju politički zrak propagirajući nanovo stare i opasne nacističke ideje o svekolikoj ugroženosti njemačke nacije, rase i države, i koji u svemu tome nisu, nažalost, više sami i nisu više samo marginalne grupacije koje se sastaju po nekakvim zabačenim birtijama i barakama, pa im se ni ne treba posvećivati posebna pažnja.

 

images (3)

 

Fašizam se širi starom Evropom, a uz njegova poznata lica obrijanih glava u crnoj odjeći, vojničkima čizmama, okićena „starim“ barjacima i poznatu „Blut und Boden“-retoriku, s „povijesnim“ pozdravima na usnama, pojavila su se nova lica, za svoj nacionalni dom spremna: Gospoda u odijelima i kravatama za političkim govornicama diljem Evrope, u atraktivnim večernjim terminima respektabilnih televizijskih kuća, na izbornim plakatima i u konačnici – u državnim parlamentima.

A kad ideja desnog pokreta postane idejom državnog poretka, e, onda je znano – crno nam se piše.

 

Facebook komentari

Kontra Portal

Portal svih onih koji žele nešto reći!

Provjeri i ovo

Ludilo na najjače

Ratni zločinci se u civiliziranim demokratskim društvima ne slave, niti im se komemorira

Gotovo svi u EU primili su s nevjericom reakcije na pravomoćnu presudu šestorici čelnika HR …

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Nužna polja su označena s *

4 × four =