Početna / Priroda i društvo / Sonjin kaleidoskop / Dobro došli u Zagreb!

Dobro došli u Zagreb!

8f2c1e9461f1cb7de6bb5e19ec760100

Izraz „ metropola“ od starogrčke sintagme metropolis mater = majka + polis = grad, dakle nešto kao majka grada, je veliki grad od milijun i više stanovnika. Zagreb je najmlađa europska metropola, a istovremeno jedan od najstarijih europskih gradova čija pisana povijest datira još iz 11. Stoljeća.

Krajem 70-tih i početkom 80-tih Zagreb je bio mjesto ugodno za život. Nalikovao je današnjim živim europskim gradovima. Kako danas nakon 30-ak godina izgleda?

Zagreb nije postao metropola, ostao je na razini većeg grada. To je grad koji zimi spava, ljeti se malo protegne da bi u jesen polako pripremao svoju pidžamicu za dugu zimu. Turisti koji dolaze ne znaju što ih čeka nakon razgledavanja kulturnih znamenitosti. Ako dođu zimi, a to je rijetkost, mogu bit sigurni da će se naspavani i odmorni vratit doma. Ljeti će moć bit budni do ponoći i šetkat u kratkim rukavima što je prednost u odnosu na zimu. Odličan provod mogu očekivati osamdesetgodišnjaci i to pod uvjetom da imaju zdrave noge. Mlađi turisti ako nisu došli samo zbog razgledavanja moći će se zabavit u kafićima kojih ima na milijune. Ako žele večerat i jedni i drugi morat će to učinit do najkasnije 21 sat dokle konobari primaju narudžbu,a ako žele pojest nešto usput moći će najkasnije do 23 sata.

Da bi bilo jasnije o čemu ja, evo primjer iz Beograda : godine 1936. Beograd je proglašen turističkim mjestom. Tada je imao 23 hotela, 433 gostionice, 427 kafana, 293 zdravljaka ( bifea), 318 krčmi. Te iste godine je štampan prvi turistički plakat grada kao i „ Vodj po Beogradu“. Koliko se do danas to umnogostručilo možemo samo pretpostavit. Ovo nabrojano govori o duhu grada kojeg danas posjećuju milijuni i ponovo se vraćaju. Veličina grada nije presudna u ovoj usporedbi, već austrougarsko – katolički duh koji je u Hrvatskoj neiskorjenjljiv. Ništa drugačije nije u Dalmaciji, izuzetak je samo Istra iz poznatih povijesnih razloga. Dok na svijetu postoje ljudi koji vole samo čisto more i nšta više bit će turista, doduše sve manje,ali uvijek će biti znatiželjnika. Za proteklih više od 50 godina stvar se nije pomakla više od metra. U državi u kojoj svake godine turistički stručnjaci ponavljaju jedno te isto 50 godina znači da nam „Bog“ dao višak.

Putujemo mi svijetom i vidimo kako duh grada utječe na nas, al’ kad se vratimo doma brzo se prilagođavamo duhu našeg grada, jer mi smo ti koji stvaramo ili ne stvaramo duh opuštenosti i neposrednosti. Austrougarska ukočenost i duh katoličanstva učinio je Zagreb običnim, dosadnim gradom i to se nikada neće promijeniti. Mentalitet čini grad zanimljivim, ne Krležina kuća, muzeji, arhitektura….

Dobro došli u miran, siguran, uspavani Zagreb!

by:Sonja Smoljak

Facebook komentari

Sonja Smoljak

Biti domoljub znači ljubiti ulazna vrata

Provjeri i ovo

METEOALARM

  Jedino u slučaju da počne Treći svjetski rat, televizije neće imat vremena svaki dan …

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Nužna polja su označena s *

4 + 18 =