Početna / Dnevni Komentar / Dokle ćemo na parlamentarnim izborima glasati za – manje zlo?

Dokle ćemo na parlamentarnim izborima glasati za – manje zlo?

manje zlo

 

Mijo

Još jedni izbori su iza nas, svoj glas smo i ovaj puta dali opciji koja za nas predstavlja „manje zlo“, jer mi za one koji nude nekakve obećavajuće programe, jednostavno nemamo priliku glasati. Takvih na hrvatskoj političkoj sceni naprosto nema.

 

Naime u predizbornim kampanjama uoči izbora na hrvatskoj političkoj sceni, bar kad su „veliki“ u pitanju, imali smo uglavnom korteširanje za „postrojavanje“ iza jednog od ta dva bloka, svrstavanje iza dvije velike koalicije, a i oni „samostalni“ i „nezavisni“, mahom politički kramari, kao da su jedva su čekali izborne rezultate da se priklone jednoj ili drugoj opciji, s namjerom da „izbiju“ kakvu korist za sebe i participiraju u vlasti.

U postizbornoj pak borbi za „ruke“ u Saboru i dobivanje mandata za sastav nove Vlade RH, pobijedit će onaj tko političkim kramarima obeća više.

Zanimljivo je da se nitko ne bavi programima stranaka, već se radi o svrstavanju prema simpatijama, temeljem već prije zauzetih stavova i opredjeljenja.

Većina birača, neovisno o opredjeljenju, smatra da sve ono što se gura na hrvatskoj političkoj sceni i nudi nam „svijetle perspektive“, ne vrijedi pola lule, ne duhana, već bagoša. Nema tu prepoznatljivog političara od formata ni čovjeka od istinskog ljudskog integriteta. Sve su to nekakvi mufljozi i sitni šićardžije bez i minimalnog osjećaja za opće dobro.

Najveći broj ih je zadrtih i nedoučenih bez ikakvog prepoznatljivog ideološkog opredjeljenja, ali i bez vlastitog stava o bilo čemu.

Velika većina birača koalicije predvođene SDP-om, „Hrvatska raste“, suštinski je nezadovoljna radom i ponašanjem Zorana Milanovića i rezultatima njegove vlade, ali je ipak svoj glas dala toj koaliciji jer je to za njih „od dva zla ono manje“.

Velika većina birača „Domoljubne koalicije“ znala je da HDZ niti ima program niti ljude za provedbu bilo kakvog programa, ali je ipak svoj glas dala toj koaliciji jer je to za njih „od dva zla ono manje“.

Ako je tome tako, a u RH danas tako je, pravo pitanje koje bismo si mogli postaviti je što bi se dogodilo kad bismo konačno na izborima prestali svoje glasove davati „manjem zlu“, jer svako zlo bi nam trebalo biti jednako neprihvatljivo?

 

manje i veće zlo

 

Jesu li tako mislili oni koji su svoj glas dali koaliciji nezavisnih lista „Most“.

Samo što to nudi „Most“, ne odričući se ni Tuđmana ni njegovih proglašenih istina, nego tek dogradnju Tuđmanovog čardaka, čiji su temelji u živom blatu nacional šovinizma?

Jel’ možda „reformski opredijeljen“ „Most“ nudio izgradnju Hrvatske oterećene Tuđmanizma i ustaštva kao sekularne države, države vladavine prava i države blagostanja za sve?

Ne, nije!

Promjena teritorijalnog ustroja zemlje i nedefinirana reforma javne uprave, sve kad bi se i realizirale, su puno premalo da bi ta opcija predstavljala nešto više od „manjeg zla“ za njene birače.

Nitko nam nije nudio ozbiljan i ostvariv gospodarski program. HDZ-ova najava je ipak samo šarena laža. Bavarski IFO institut je demantirao da su oni radili gospodarski program za HDZ.

Nitko nam nije nudio ozbiljan i ostvariv program koji bi trebao dovesti do ozbiljnog smanjenja proračunskog deficita u funkciji barem zaustavljanja rasta zaduživanja Hrvatske, ako već ne do njegovog smanjenja.

Nitko nije ni makar stidljivo najavljivao ulazak u trag silnom novcu isisanom iz Hrvatske od Tuđmanovog dolaska na vlast pa do današnjih dana i povratak makar dijela tog novca. To od odlaska Stjepana Mesića s funkcije predsjednika nitko više i ne spominje. Nikoga to valjda više i ne zanima!?

A trebalo bi zanimati mnoge i to jako.

Nitko nije najavljivao ozbiljnu reformu teško bolesnog hrvatskog pravosuđa, a s tim u vezi  početak ozbiljnih suđenja za ratne zločine i zločine protiv čovječnosti, koje su počinili pripadnici hrvatskih paravojski, policije i HV, niti da će oni koji su opljačkali i razorili Krajinu prestati biti hrvatska svetinja i naš ponos??

Nitko nije najavljivao ozbiljne istrage pretvorbenog i privatizacijskog kriminala? To nitko više i ne spominje.

Nitko nije najavljivao provedbu detuđmanizacije i deustašizacije fašizmom dobrano nagrizenog hrvatskog društva, što je conditio sine qua non svakog razvoja i napretka RH?

Nitko nije najavljivo da će sustav društvenih vrijednosti, koji je Tuđman postavio na glavu, postaviti na noge tako da, kao u civiliziranom svijetu, vrline budu vrline, a mane mane?

Nitko nije najavljivao da će mijenjati mirovinski sustav, pa iz mirovinskih fondova maknuti onih, kako navode, više od 280.000 koji nisu zaradili mirovine, s posebnim osvrtom na braniteljstvo, kad 5 % umirovljeničke populacije, uz ostvareni prosječni mirovinski staž od 17 godina, povlači 15 % ukupnih sredstava za mirovine?

Nitko nije najavljivao da će braniteljske mirovina i druga braniteljska materijalna prava, da ne obrazlažem na dugo i široko tko je kakav rat i protiv koga vodio, svesti na visinu mirovina i drugih materijalnih prava koje uživaju borci NOR-a.

Nitko nije najavljivao da će ukinuti mirovine i socijalnu pomoć osobama koje nemaju nikakve uvjete niti za mirovinu, niti za primanje bilo kojeg oblika socijalne pomoći, osim uvjeta da su plaćeni glasači HDZ-a.

Nitko osim „Mosta“, kako je već rečeno, nije najavljivao promjenu teritorijalnog ustroja zemlje na funkcionalnom principu ukidanjem sve sile nepotrebnih jedinica lokalne uprave i samouprave, te svođenje broja institucija, pravosudnih, upravnih, komorskih itd. na razumnu mjeru, niti ozbiljnu racionalizaciju državne uprave?

Nitko nije najavljivao da će krupnim kapitalistima i veleposjednicima reducirati ili čak potpuno ukinuti poticaje za poljoprivrednu proizvodnju, a u taj segment uvesti više reda?

Nitko nije najavljivao poticanje osnivanja jake poljoprivredne banke, koja bi bila u stanju kreditirati poljoprivrednu proizvodnju pod povoljnim uvjetima?

Nitko nije najavljivao uvođenje reda u javne financije i onemogućavanje “lovaca u mutnom”, pa za neuplatu poreznih i drugih obaveza (doprinosi posebno za mirovinsko i zdravstveno osiguranje) ili neisplatu plaća zaposlenima, zatvarati poduzeća uz pljenidbu privatne imovine “kapitalista” u svrhu podmirenja stvorenih obaveza?

Nitko nije ozbiljno najavljivao donošenje suvislih programa za borbu protiv korupcije i njihovo dosljedno provođenje?

Nitko nije najavljivao pokretanje postupka za reviziju ili čak ukidanje ponižavajućih ugovora s Vatikanom niti uklanjanje vjerske poduke iz državnih škola.

Sve dok nema političke opcije koja je kadra ne samo ponuditi, nego i realizirati, provedbu pobrojanog, mi ćemo se na izborima i dalje opredjeljivati tako da glasamo za „manje zlo“, a RH će biti sve udaljenija od sekularne države, države vladavine prava i države blagostanja za sve.

 

Facebook komentari

Kontra Portal

Portal svih onih koji žele nešto reći!

Provjeri i ovo

Vlasti u RH se mijenjaju, a problemi ostaju i gomilaju se

  Kad sam postao potpuno svjestan da će Kukuriku koalicijska vlada sa Zoranom Milanovićem na …

Jedan komentar

  1. Ništa za dodati niti oduzeti ovom savršenom komentaru. “Cirkus Colorado” mora ići dalje sa svojom istom starom “daja vue” predstavom – a zašto i ne bi, kad su mu karte već desetljećima rasprodane?

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Nužna polja su označena s *

twenty − sixteen =