Početna / Istaknuto / Došljaci svih zemalja, integrirajte se!

Došljaci svih zemalja, integrirajte se!

dosljaci1

 

Slušam jutros susjedu Turkinju kako se žali susjedi Talijanki da je uranila u kupovinu dok su djeca još spavala, a kad tamo – sve zatvoreno, ne rade ni pekarnice, ni veliki šoping-centri, čak je i benzinska u blizini, na kojoj se u slučaju krajnje nužde i u svako doba dana i noći može kupiti kruha i cigareta, zatvorena. Zaboravila je Turkinja da se Njemačka ujedinila i može ti frižider biti prazan i djeca gladna, danas se ne radi, pa kako svi Nijemci, tako i (mali) Turci – izvoli slaviti Dan njemačkog jedinstva priručnim sredstvima.

images (2)A u zadnjih se je 25 godina mogla, zapravo, i naviknuti na činjenicu da su njemački Istok i Zapad još 1990. jedno drugom rekli da, sjedinili se i da je od tada treći listopada dan kada je sve „zu“. Meni se čini da u ovom konkretnom slučaju imamo posla s loše integriranom predstavnicom gastarbajterske klase. No, čak i ako je propustila one sate u školi kad se radila njemačka povijest s elementima inkluzije i integracije stranaca, teško da je taj dio mogla propustiti prostim životom u njemačkoj svakodnevici u kojoj se od „integracije“ čovjek nema kamo sakriti. Integracija je, po mom osjećaju, najčešće rabljena riječ u analizi stanja njemačkog društva zadnjih godina, pa i desetljeća.

U uvjetima recentnih događaja i velikog broja izbjeglica koji je već pristigao u Njemačku, ali i broja svih onih koji se još očekuju, ne čudi što je u današnjem svečanom govoru povodom 25. obljetnice njemačkog ujedinjenja i predsjednik Joachim Gauck zapeo upravo za integraciju i ni makac od nje. Proces njemačkog ujedinjenja, kaže, bio je veliki korak za njemački narod koji je pred generacije Nijemaca postavio brojne zadatke i izazove. Ali, kaže Gauck, tada se spojilo ono, što zapravo treba biti zajedno jer se radi o dva dijela jedne cjeline. Danas pak se nameću novi zadaci i još veći izazovi jer se trebaju spojiti narodi koji nemaju zajedničku povijest, zajednički jezik i kulturu. Predsjednik je pozvao sve izbjeglice, koji svakodnevno pristižu u Njemačku, da se aktivno uključe u procese integracije na svim razinama jer temeljna načela njemačke demokracije nemaju alternativu i oko njih nema kompromisa.

images (1)Poruka predsjednika je jasna: Došljaci svih zemalja, integrirajte se!
Pa iako Gauckov govor zvuči civilizirano i logično, umjereno i prijateljski, ipak se nameće pitanje: A što ukoliko procesi integracije unatoč trudu i domaćih i došljaka naprosto ne uspiju? Nije to nemoguć scenario jer se, na kraju krajeva, zadnjih godina manje-više otvoreno govori o tome kako se mnogo novaca, vremena i koječega drugog investiralo u projekt integracije stranaca, koji u svojoj konačnici nije polučio one rezultate koji su bili očekivani/željeni: Stranci, umjesto da postanu aktivni dio njemačkog društva i sukreatori raznih društvenih procesa, u najvećem broju slučajeva ostaju dio svoje (familijarne ili nacionalne) enklave i s distance gledaju što se u velikom njemačkom susjedstvu zbiva oko njih, jednako kao što većinsko stanovništvo s distance pokušava zaviriti na egzotični strani otočić u moru njemačkih pejzaža. što će, dakle, Njemačka, ako integracija ovog velikog vala izbjeglica ne uspije? Vratiti val moru odakle je došao? Ili možda izmisliti neki software kojim će se pojmom integracije manipulirati u skladu s aktualnim ekonomskim i političkim potrebama, a sve po uzoru na uzdanicu njemačke autoindustrije Volkswagen, koji svojim inteligentnim rješenjima i naprednom tehnologijom ovih dana zauzima prve stupce i prve minute u svim medijima u domovini i inozemstvu. Ali, pustimo sad „das Auto“. Nije to baš tema za svečarske prigode.
Kako stvari stoje vrijeme je za nove Scorpionse i neki novi „Wind of change“.
In diesem Sinne: Auf die nächsten 25.

Facebook komentari

Kontra Portal

Portal svih onih koji žele nešto reći!

Provjeri i ovo

UABNOR BIHAĆ: Protiv izgradnje pravoslavne crkve na lokalitetu zaštićenog Spomen parka žrtavama fašističkog terora Garavice

Spomen park žrtava fašističkog terora Garavice, kulturni pejzaž  Kao predsjednik UABNOR-a Bihać, a na osnovu …

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Nužna polja su označena s *

3 × five =