Početna / Priroda i društvo / Iz ugla malograđanke / DOSTA JE BILO OTPOZADI, DAJ SAD MALO MI ODOZGO

DOSTA JE BILO OTPOZADI, DAJ SAD MALO MI ODOZGO

istaknuta1
Kao jedan krajnje kretivan, dovitljiv, a opet očekivani poklon uoči Osmog marta, žene, a i svi drugi mučenici stanovnici u Srbistanu, dobile su, ni manje ni više, Vladu u senci.
O, sreće! O, radosti!

Biću slobodna da taj poklon poistovetim sa džogerom koji sam onomad dobila na poklon, a već sam imala jedan, pa danas s istom mukom i netrpeljivošću gledam i jedan i drugi. Mogu da uporedim i sa tamo nekim direktorom, v.d. direktorom, zamenikom direktora, asistentom direktora, menadžerom… Hoću reći, dovoljan je ovaj prvi, bolje da nas jeb… krade jedan, nego kamara njih.

Dabome da su vladajući odmah uputili zajedljivu čestitku punu ironije i poželeli im dugu vladavinu u senci. Verujem da bi premijer rekao i najdužu u istoriji, takav je on, da ne kažem teatralan. Ups, upravo sam rekla. Dabome da su odmah istakli malverzacije (a šta drugo?) istaknutih lidera. Dabome da će ovi iz senke već ukoliko sutra da izvuku na videlo prljav veš vladajućih.
Trajaće to neko vreme, onda će neki novinar željan ekskluzive da im organizuje sučeljavanje u vidu duela, gde će lideri izneti čitav spektar psovki i uvreda svoj plan i program.
Znate već kako to ide, slušamo ista serendanja iste priče decenijama unazad.

Ručam danas, a s TV-a idu vesti, između ostalog i ova o novooformljenoj Vladi u senci (inače, sjajan način da smršate, nema te dijete koja tako lako ogadi hranu, pod uslovom da vas još uvek dotiču takve vesti) pa se onako u sebi nasmejem – dokle više da se izdrkav… odakle vam volja, rođaci, za svu tu demagogiju?
Opozija, zaboga, predstavlja zaštitnika nas prevarenih i potkradenih, što bi izgledalo sjajno da u prošlosti upravo oni nisu bili ti koji su lagali i krali.
Vlast je ta koja nas upravo sada krade i obmanjuje, dok su u prošlosti bili opozicija, dakle opet zaštitnici, zaboga, nas prevarenih i potkradenih.
Kakav lep začarani krug!

Mislim da znam šta je Dantea inspirisalo da napiše Pakao, možda ne za celo delo, ali za naslov je svakako verujem imao viziju. Bila sam prilično mlada onog 5. oktobra, pa i ne čudi onaj žar i nada u ceo ondašnji da kažem pokret. Posle svih onih godina ratova, sankcija, siromaštva i bede, ne iznenađuje što nas je podigao i pokrenuo adrenalin u nadi da ćemo dobiti neke promene na bolje. Moša! Isto se ponovilo kroz par godina kasnije. Pa, opet, opet… Evo, prosto nam je neprijatno koliko nam dobro ide danas.

Ako znam što, upravo sam se setila Bogoljuba Karića i zelene salate. Ah, da, podjednako je smešan kao izjava koliko nam dobro ide, zato. Umesto Karića, mogla sam da navedem Marjana Rističevića, Velju Ilića, Nikolu Šećeroskog…pa i samog predsednika (da je sreće, pa da uspostavi telefonski kontakt i prokomentariše ovo, pa i da lajkuje, šta fali, mojoj sreći ne bi bilo kraja).

11015453_770585403032354_1698751632_nDa ne nabrajam, neobrazovanih bud… ovaj, primera onoliko. Kad pomenuh Bogoljuba, ne bi bilo ni najmanje iznenađujuće kada bi se kao sledeći predsednički kandidat pojavio neki novi Bogoljub. Ne mislim sa zelenom salatom da se promoviše, jok, to je već kliše.

Ali zato pasulj, recimo! Pasulj uopšte nije sirotinjska hrana, košta bogaoca, a s obzirom na to koliko smo kolektivno gladni, verujem da bi izvojevao pobedu na predsedničkim izborima.
Neko bi možda predložio krompir, ali krompir zahteva okopavanje, za okopavanje neophodna je motika, a kad se digne kuka i motika onda ne izađe na dobro.
Dakle, svaku eventualnu pobunu treba u samom startu osujetiti, stoga pasulj. Ideja onoliko, ali volje odavno nema, bar je to slučaj sa mnom, otuda i onaj pomenuti osmeh.

Sa svim prethodnim, sadašnjim, a verujem i budućim vladama, svi se manje-više osećamo kao frigidna žena u višegodišnjem braku s potentnim muškarcem.

Dosta je bilo otpozadi, daj sad malo mi odozgo.

[youtube http://www.youtube.com/watch?v=hmvWazkvQAk]

Facebook komentari

Bojana Pantelić

Nikad dama od mene...

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Nužna polja su označena s *

fourteen − 7 =