Dosta je!

 

Mnogo naših ljudi svoj život nastavlja na nekom drugom mestu bežeći iz sredine u kojoj su rođeni, odrasli, prvi put se zaljubili, poljubili, iskreno se nasmejali, gde su sticali svoje prijatelje, saradnike, gde su svaki pedalj svog mesta napamet naučili.

Nimalo nije jednostavno samo se odlučiti na takav korak a kamoli snaći se u jednoj nepoznatoj sredini, u društvu ni čiji jezik najbolje ne razumete a kamoli običaje, navike i pravila, nije lako i potrebna je velika hrabrost.
Nije jednostavno i kroz mnogo se muka prođe kako bi se svakodnevnica i život u novoj sredini učinili mogućim.

No tamo ubrzo shvataju da im za bilo kakav uspeh nije potrebna pripadnost određenoj političkoj strukturi već jedino znanje, korektnost i rad. Shvataju da napisana i dogovorena pravila svi moraju poštovati, bez izuzetka.
Ono opet i nakon mnogo godina provedenih tamo negde, u međuvremenu poprimajući i upijajući novu sredinu i doživljavajući je kao svoju, nikada se ne sanja na tuđem jeziku i san je uvek isti, uvek bi se svako želeo vratiti da ga ponovo ogrije sunce svojega neba.

Da bi se neki, od onih koji su otišli, vratili, sa nama podelili svoja znanja i utiske koje su tamo naučili i stekli, da bismo zaustavili one čija je jedina želja da što pre i što dalje odu odavde, ne okrećući glavu, moramo glasno i jasno reći da ovako dalje ne može. Moramo bez straha iskazati svoje nezadovoljstvo nametnutim nam pravilima koje guše slobodnu misao čoveka i koja ga na svakom koraku čine ugnjetavanim robom.

Dosta!

Ja ne pristajem, ni na kakve ucene, ja ne dam da nas najgori uče dobrom, da nas neradnici proglašavaju lenjivcima, da nam lopovi pričaju o poštenju, prevaranti o moralu, fašisti o slobodi govora…
Ja vam se ne dam!

Došlo je vreme.

Facebook komentari

Kontra Portal

Portal svih onih koji žele nešto reći!

Provjeri i ovo

Crowdfunding ili solidarnost

  Prošle dvije tribine u Privredniku dvije su strane iste medalje. Prva je bila na …

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Nužna polja su označena s *

three × two =