Početna / Tjelesni odgoj / Dražen Petrović u modernom svijetu košarke

Dražen Petrović u modernom svijetu košarke

Dražen Petrović, naš najbolji košarkaš svih vremena kao i europski po mnogim stručnjacima, danas bi proslavio svoj 51. rođendan. O Draženu su napisane stranice i stranice tekstova, analiza, bilješki tako da bi još jedno činjenično, kronološko prolaženje njegove super bogate karijere bilo ponavljanje već navedenog. Mnogi se pitaju kako bi Dražen izgledao na terenu u tridesetima, kada vrhunski šuteri kao što je bio i on, traju i možda najbolje igraju. Zbog njegove prerane, tragične smrti to ne možemo znati, samo nagađati, ali i analizirati njegov stil igre, napredak kroz karijeru i sve ono što ga je činilo našim najboljim košarkašem.

Današnja košarka u Europi, euroligaška pa i ova naša regionalna, nema pojedinaca koji zabijaju  tridesetak koševa u prosjeku po utakmici. Ni pribilžno. Jedan od razloga je šablonska košarka koju Europa prakticira posljednje desetljeće, točno zadane kretnje i nemogućnost slobodne kreacije odličnog napadača. Naravno, postavke i akcije nisu nešto novo u Europskoj košarci, ali zasigurno su u novom tisućljeću one preplavile umove trenera koji sto posto određuju što i kako. Još jedan od razloga zašto danas nema strijelaca kao što je bio Dražen, jest i činjenica da većina najboljih košarkaša Starog kontinenta odlazi „preko bare“ čim im se ukaže prilika. Dražen je kao što je poznato, bio pionir među Europljanima u NBA ligi i zapravo sam probijao led uz koliko toliku rolu Sarunasa Marculionisa.a16289352be1bc9458da85561080a00f

Dražen je bio ubojit spot up šuter, ali je mogao šutirati iz driblinga iz bilo koje pozicije na terenu. Na početku svoje karijere imao je osnovne driblinge (najviše je kroz karijeru koristio promjenu kroz noge spojenu u kretnju s onom iza leđa) koju je kasnije nadogradio u Realu, a u Netsima usavršio svoj napadački arsenal. Teško je zamisliti da danas netko u Euroligi ima prosjeke od 30. 4 poena ili 34. 6 poena kao Dražen u zadnje dvije godine svog boravka u Ciboni. Dražen je imao napadačku slobodu sličnu onoj koju danas uživa aktualni Mvp NBA lige Stephen Curry (Golden State Warriors) no NBA košarka uvijek je više cijenila pojedince i atraktivnost nego li Europska. Dražen, stoga ne bi mogao uzimati toliko šuteva na utakmici, ali bi sigurno lakše dolazio do istih zbog boljih napadačkih kretnji gdje šuter zna dobiti i po tri bloka u jednom napadu. Koliko jedan igrač može uzeti lopti na utakmici ovisi i o treneru i njegovom odnosu sa zvijezdom kao i nametanje „scorera“ ostalima u svlačionici. Europska košarka danas ne pogoduje igračima za izolaciju terena, ali je plodno tlo za one koji se dobro kreću bez lopte što je Draženu bila jača strana koja je ostala u sjeni njegovih ostalih napadačkih mogućnosti. Teško je brojkom odrediti koliki bi prosjek koševa danas imao u Euroligi, međutim brojka od 24 poena najminimalnije je za takvog igrača. Neki bi zlobnici rekli da se osamdesetih nisu igrale obrane u Europi pa je Dražen zbog toga mogao dolaziti do nestvarnih brojki i redovno zatrpavati Real Madrid s četrdeset poena. To je malim dijelom istina jer se osamdesetih nije obraćala pozornost na fizičke predispozicije (rad u teretani nije postojao, razne vježbe za agilnost i lateralne kretnje itd.)u kojima su već tada prednjačili Amerikanci.

Dolaskom u najjaču ligu svijeta, Dražen doživljava šok; i to ne samo zbog lošeg odnosa trenera Ricka Adelmana koji mu nije dao priliku u Portlandu, nego i zbog razlike u snazi, brzini, kordinaciji NBA igrača. Dražen je i sam u nekoliko intervjua izjavio kako ga je Clyde Drexler (hall of fame igrač) na treninzima ostavljao bez poena, a on mu je sam zabijao redovito preko dvadeset. Totalna transformacija dogodila se kada je Dražen s 91 – og kilograma otišao na otprilike 100 kilograma odlične mišićne mase gotovo spavajući u teretani u želji da dobije na snazi. To ga je uvelike usporilo i više nije imao brzinu kao primjerice onu u Realu; međutim, njegov košarkaški IQ nije dozvolio da zbog toga pati, a i imao je poboljšanu fizičku snagu zbog koje se mogao nositi s ostalim monstrumima NBA lige devedesetih. Upravo je to razdoblje devedesetih, zlatno doba NBA lige, kada su se igrale najjače obrane pa ona teza skeptika da je Dražen imao veliki prosjek u Europi zbog loših obrana ne stoji. Pojavom „Bad boysa“ Detroit Pistonsi, krajem osamdesetih, dolaskom Jordana kao i dominacijom Magica Johnsona i Larrya Birda, NBA liga bila je na vrhuncu u prošlom tisućljeću. Obrane su se igrale na granici dozovoljenog te su se često mogli vidjeti rukometni prekršaji na koje se Dražen u potpunosti adaptirao. Odlaskom u New Jersy potvrdio je svoj renome iz Europe i u zadnjoj sezoni svoje klupske karijere ostvarivao 22. 3 poena uz 44 posto šuta za tri poena. Nestvarno dobro za jednog Europljanina. Kada se uzme da je Dražen tamo bio prvi to daje još jednu dimenziju više. Ako bismo Bojana Bogdanovića (koji je Netsima samo zbog premještaja franšize kluba u Brooklynu) zamijenili s Draženom u svojoj 28 – oj godini, za vjerovati je da bi Draženove brojke narasle do blizu trideset koševa po utakmici. To nije neralno gledište jer u današnjoj NBA ligi igrači su maksimalno zaštićeni od težih kontakta pa bi Dražen imao i više slobodnih bacanja. Isto tako, nakon godina i godina dominacije centara i sve većem broju brzih bekova, danas imamo sve više šutera koji imaju slobodu uzimati šuteve koji su i nerezonskog tipa. Klay Thomspon je jedan od njih, klasična reklo bi se „old school“ dvojka koja izlazi iz bloka i šutira 7 – 8 trica po utakmici (često i puno više). U tom svijetu Dražen bi u pravoj momčadi mogao napraviti čuda.

Dakako, ovo su sve mogućnosti i nagađanja što bi bilo i kako bi danas Dražen igrao da kao u filmu „Back to future“ možemo staviti njegove najbolje godine u današnji svijet. Kakve su aspiracije i kvalitete današnjih trenera ne bi bilo čudno da jedan takav talent ostane nezamijećen i neiskorišten jer je eto previše sebičan. Na kraju dana ostaje ono što je Dražen napravio; a to je vrhunska karijera i košarka koja je osvajala svijet i sve lige u kojima je košarkaški Mozart ispuštao loptu iz svojih ruku.

Facebook komentari

Filip Đukić

Provjeri i ovo

Mateu za Rusiju nedostaje još 10 tisuća kuna

Duga Resa – Jedini hrvatski judo borac s Downovim sindromom, 12-godišnji Mateo Holjevac iz Duge …

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Nužna polja su označena s *

thirteen + fourteen =