Početna / Dnevni Komentar / Država, to sam ja!

Država, to sam ja!

lujkanaslovnica

 

‘Svaki grešnik ima budućnost – a svaki svetac svoju prošlost’, zapisao je duhovito britki dramatičar Oscar Wilde.
U tom smislu, trebalo bi skinuti Tuđmanu njegovu svetačku aureolu hrvatstva – a njegove misli, riječi i djela provesti kroz čistilište.

REINKARNACIJA DEVEDESETIH

Piše: Ratko Šantl
Piše: Ratko Šantl

Interesantno je vratiti se godinu dana u prošlost (2015.) te pročitati ove riječi predsjednika tada još oporbenog hadezea iz intervjua u Globusu:
‘Pitanje svih pitanja glasi: kad je to SDP, kao sljedbenik nekadašnjeg SKH, osudio, ili osuđivao, svoj vlastiti totalitarizam? Ali u tih 25 godina mi nikad nismo doživjeli da ovaj današnji SDP napravi jasan otklon od SKH iz onog bivšeg vremena. Oni na sebe oblače u biti jako proziran plašt europskih demokrata i pritom prikrivaju ono što u stvarnosti jesu. Toj komunističkoj indoktrinaciji, tom pogrešnom i nakaradnom tumačenju novije povijesti i općih društvenih vrijednosti morat ćemo se suprostaviti kudikamo osmišljenije, na više razina ili fronti. Svjestan sam da će to biti vrlo teški, najteži procesi u našem društvu… To će biti cjelovita društvena reforma u kojoj bi svoj maksimalni udio trebali dati i naši vodeći intelektualci, članovi naše akademske zajednice, profesori društveno-humanističkih znanosti, naposljetku i sami mediji, to jest novinari’.

SVEOPĆA SVEPRISUTNOST

Zamijenimo li izraz ‘komunistička indoktrinacija’ riječju ‘hadezeovska’, dobivamo sljedeću misao:
‘Toj hadezeovskoj indoktrinaciji, tom pogrešnom i nakaradnom tumačenju novije povijesti i općih društvenih vrijednosti morat ćemo se suprotstaviti kudikamo osmišljenije, na više razina ili fronti. Svjesni smo da će to biti vrlo teški, najteži procesi u našem društvu… To će biti cjelovita društvena reforma u kojoj bi svoj maksimalni udio trebali dati i naši vodeći intelektualci, članovi naše akademske zajednice, profesori društveno-humanističkih znanosti, naposljetku i sami mediji, to jest novinari.’

I s time bismo se složili. Naime, kad se svekoliko naše društvo tuđmanizira i hadezeira (što je, dakako, vožnja u rikverc), teško je načiniti zaokret i poći prema naprijed.

No, Karamarko ne primjećuje hadezeovske indoktrinacije – pred očima su mu samo one konkurentske. Tom ‘pogrešnom i nakaradnom (sdpovskom) tumačenju novije povijesti i općih društvenih vrijednosti’ treba se suprotstaviti, i to novim, hadezeovskim tumačenjima i indoktrinacijama.
Kao fakultetski obrazovani čovjek i domoljub Karamarko zna što ne štima – a kao bivši šef sigurnosno-obavještajnih službi te kao bivši ministar unutarnjih poslova zna što treba provoditi – posvemašnju tuđmanizaciju, re-tuđmanizaciju i hadezeizaciju!
A je li hadeze ‘napravio jasan otklon od onih bivših vremena’ tmurnih devedesetih? Prije devedesetih, čarobne riječi su bile: socijalizam, bratstvo i jedinstvo – a danas je to jedinstvo hrvatskog naroda i domoljublje te tuđmanizam.

Štoviše, kad to ne bi ličilo na praksu iz prošlosti, Karamarko bi zacijelo predložio i da se Veliko Trgovišće preimenuje u Veliko Tuđmanovo Trgovišće, ili u najkraće: Tuđmanovo. A koje bi još mjesto u Hrvatskoj željelo nositi ime prvog demokrata u Hrvata? Možda luka Ploče, koja ima iskustva iz prošlosti s promjenom imena? Školske ustanove i fakulteti bi također trebali dobiti ime po njemu – a zgodno bi bilo da postoji i dječji vrtić naziva ‘Francek’ kako bi se lik i djelo Njegove Demokratske Visosti približilo i najmlađima. To što će Pleso postati Zračna luka Tuđmana Franje tek je neznatna počast bivšem Vrhovniku – možda bi trebalo i ime Lijepe Naše promijeniti u Republika F. T.

BALKANSKI MIROVNI SPORAZUM RATOBORNIH VOĐA

Valjalo bi, također, postaviti spomenik Daytonskom mirovnom sporazumu negdje u Zagrebu. To je, svakako, povijesni događaj – trima potpisima zaustavljen je rat među trima narodima. Spomenik bi prikazivao balkanske državnike – Hrvata, Bošnjaka i Srbina kako se srdačno rukuju, samozadovoljno se osmjehujući nakon potpisivanja. Druga je stvar što takav spomenik ne bi bio čitav ni 24 sata jer bi ga gorljivi domoljubi pod okriljem noći demolirali – i to na način da od trojice državnika ostane kip samo jednog – a kojeg…? ZNA SE, naravno! Jer od te trojice, samo je jedan mirotvorac – ostala dvojica su ratoborni huškači. Pa onda: budući da spomenik Trojici iz Daytona ne bi opstao u svom izvornom obliku – najbolje je da se podižu skulputre samo Jednom i Jedinom (ZNA SE kome).

TO JE ČISTO ISTO!

‘Da sam ja bio na Tuđmanovom mjestu, 1990. i u godinama neposredno poslije, i ja bih vjerojatno postupio kao i on. Ali da je danas Franjo Tuđman na mom mjestu, on bi vjerojatno postupio – ili postupao – jednako kao i ja’ – rekao je vođa najdomoljubnije stranke u intervjuu.
Drugim riječima – Karamarko je Tuđman 21. stoljeća – Karamarko je njegova reinkarnacija. Također, gotovo je svejedno je li danas na čelu HDZ-a povjesničar Karamarko ili onaj historičar s naočalama – Tuđman bi danas radio isto što i Karamarko. Karamarko i Tuđman su jedno, oni su isto, tj. – oni su jedno te isto. Barem tako ispada prema dubokim uvjerenjima prvog domoljuba Lijepe Naše. No, nisu li ta i takva uvjerenja tog hadezeovca ozbiljna naznaka grandomanije…?

Druga stvar – odnosno (bolje rečeno) drugi problem – Tomislav Karamarko očito ne može pronaći nekog boljeg uzora od prvog nam i jedninog historičara-doktora, rođenog u Velikom Trgovišću. Karamarko je studirao povijest, i prošavši sve te događaje i povijesne ličnosti od početka ljudskog roda do našeg doba očito nije pronašao ni jednu jedinu osobu koja bi njemu bila pozitivnija od prvog hrvatskog predsjednika i osnivača HDZ-a. Dakako, to je Karamarkova stvar, odnosno njegov problem (kojeg on ne vidi). Mahatma Gandhi je valjda bio isuviše miroljubiv. George Washington (iz hadezeovske perspektive) nikako se ne može mjeriti sa velikanom Tuđmanom – ali se zato naš Historičar bez problema može uspoređivati s utemeljiteljem SAD-a. (To bi bilo otprilike kao da kažemo da je Marin Držić bolji dramatičar od Shakespearea.) Ni Kennedy nije dobar uzor – on je bio demokrat. A Tuđman je, dakako, veći demokrat od 35. američkog predsjednika. Jest da se Ante Starčević smatra Ocem Domovine – no Tuđman je Otac Demokracije u Hrvata. Stjepan Radić bijaše markantna figura hrvatske povijesti i politike – ali, dr. Tuđman je sačinio velebnije djelo u tih osam-devet godina svoje vladavine sa svojom strankom nego braća Radić sa svojim HSS-om.

EDENSKI VRT HDZ-a

Kako stvari stoje uskoro će prvašići učiti da naša abeceda počinje slovima H, D i Z. Djevojkama će se savjetovati da sačuvaju svoje djevičanstvo barem do osamnaeste godine. Spolni odnosi bit će dopušteni samo u braku – i onoliko puta koliko par bude imao djece. Uvaženi akademik Reiner (inače liječnik po struci) pronaći će ‘domoljubno cjepivo’ a hadezeovska Vlada izdat će ‘obvezatni naputak za cjelokupno pučanstvo glede domoljubnog cijepljenja.’ Zagrebački nadbiskup proglasit će posvemašnju nepogrešivost predsjednika hadezea kod donošenja odluka i u predsjednika se neće smjeti ni posumnjati a kamoli izreći kakvu kritiku ili mu baciti kontru.

Organizirat će se ‘domoljubni domjenci’ na kojima će čedne članice Mladeži hadezea tražiti katoličke momke (također članove Mladeži) za dugotrajni brak bez rastave. Bit će preporučeno da novorođenčad dobiva imena kao što su Franjo, Gojko, Ankica, Tomo… Upotreba kondoma i masturbacija bit će prekršaj a osoba uhvaćena u takvom prijestupu morat će odslušati desetak sati vjeronaučnog predavanja o ćudoređu. Kako bi se spriječile grešne misli i bludne radnje, školarci će na satu ćudorednog spolnog odgoja učiti o ‘štetnosti masturbacije i mokrih snova u pubertetu’ te o ‘našem neprijatelju kondomu’ i sličnim stvarima. Igračke za seks, ‘nemoralne’ knjige i ‘prljavi’ časopisi bit će izloženi u Muzeju dekadencije (autori postava: Markićka i Ilčić). Cure koje budu pokazivale sklonost prema vlastitom spolu bit će išibane i poslane u samostan na preodgoj.
Lijepa Naša postat će hadezeovski Edenski vrt.

– Svaki put kada SDP dođe na vlast, pokaže svoje pravo lice. Nije li ih predsjednik Franjo Tuđman nazivao crvenim vragovima – reče Karamarko u intervjuu 2015.
Karamarko je smetnuo s uma jednu stvar: svaki put kad njegova stranka dođe na vlast, pokaže svoje pravo lice. Nije li predsjednik SDP-a, Ivica Račan, hadeze nazvao ‘strankom opasnih namjera’?

 

SalvadorDaliPortraitofPicasso.1947

 

LICE I NALIČJE LICEMJERJA

Vrh hadezea i državna poglavarka konstantno se vraćaju na temu devedesetih.
Da parafraziramo Karamarka: Pitanje svih pitanja glasi: kad je to hadeze, osudio, ili osuđivao, svoj vlastiti totalitarizam? Naravno – nikada!
Stalno se izvlači taj veliki Stvaratelj hrvatske državne zajednice. A govorenje kontra (tj. kritiziranje) hadezea podrivanje je hrvatske države (kako to misli Karamarko). Neće biti baš tako – jer domoljub može biti i agnostik, i ateist, i apolitična osoba – a ne samo vjernik-katolik i hadezeovski bojovnik! Neki su suradnici napuštali uvaženog doktora-povjesničara devedesetih jer se nisu slagali s njegovim postupcima i njegovim viđenjem demokracije. Tko kaže da su oni bili u krivu a da je ovaj bio u pravu?

Automobil proizveden devedesetih danas bi bio poprilično zastario, gotovo već ‘oldtimer’. Kuću ili stan sazidan u to doba potrebno je s vremena na vrijeme obnoviti – fasadu, krov, interijer… Struktura interneta je od devedesetih iz temelja promijenjena a i brzina je višestruko povećana. Stvari se s protekom vremena mijenjaju, poboljšavaju, propitkuju, revaloriziraju… Osim kod zadrtih hadezeovaca – oni očito ne vide da svaka medalja ima dvije strane: lice i naličje. Pa se tako od jedne osobe, vlastodršca hrvatskog u razdoblju devedesetih radi mit. A čovjek je bio na čelu jedne partije tj. ‘zajednice’ tj. stranke – i jedne države i jedne vojske. Pa je tako on politizirao, Hrvatsku izolirao i ratovao. Rat je pobjedonosno okončao u svoju korist. Potom je privatizirao i pretvorbirao – ali s puno manje uspjeha. Pa je PDV-izirao, Vlakom slobode se transportirao, deklamirao, demokratskim procesima manipulirao itd.

‘Svaki grešnik ima budućnost – a svaki svetac svoju prošlost’, zapisao je duhovito britki dramatičar Oscar Wilde.
U tom smislu, trebalo bi skinuti Tuđmanu njegovu svetačku aureolu hrvatstva – a njegove misli, riječi i djela provesti kroz čistilište.

lujkaduga

 

Facebook komentari

Kontra Portal

Portal svih onih koji žele nešto reći!

Provjeri i ovo

Ante Pavelić UN

Ante Pavelić konačno u UN-u

I tako bez znanja i pitanja hrvatskih vlasti ali i jedinih ovlaštenih vlasnika istine o …

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Nužna polja su označena s *

one × 3 =