Početna / Aktualno / Dubrovačka skupština: ne bušenju Jadrana

Dubrovačka skupština: ne bušenju Jadrana

ugljikovodicidubrovnik1

Skupština Dubrovačko-neretvanske županije donijela je zaključak kojim se protivi provedenom postupku Vlade RH glede izdavanja koncesija za istraživanje i eksploataciju ugljikovodika na području DNŽ. Na sjednici je govorio i novi pročelnik za zaštitu okoliša Nikola Veraja koji je objasnio zašto se Županija protivi navedenom postupku. Vijećnici su većinom glasova prihvatili zaključak. Suzdržani su bili vijećnici SDP-a i HNS-a, njih pet.

Saborski zasupnik Branko Bačić istaknuo je kako u ovom procesu nije poštivana procedura. “Klub HDZ-a u Saboru nije ni protiv ni za istraživanje i eksploataciju, ali tvrdimo da je postupak  koji provodi Vlada traljav, netransparentan i nezakonit. Tražimo da se sve radnje zaustave dok se ne podnese postupak sukladan zakonu.”

Raspravu je ovorio Davor Penić u ime kluba (HNS-SDP) i kazao da sve primjedbe koje se ne odnose na proceduru ne stoje. Ponovio je ono što Vlada i Agencija za ugljikovodike stalno ponavljaju, kako je ovaj projekt nužan za energetsku neovisnost Hrvatske te da se Jadran buši već 40 godina.

Dodao je kako će naftne platforme zaposliti ljude i oživiti brodogradnju i metalnu industriju. Pitanje je želimo li istovremeno zarađivati na turizmu i na nafti. Kazao je da problem vidi u nedostatku stručnjaka koji bi kontrolirali istraživanja i eksploataciju. “Mislim da ima prostora da se možemo ujediniti u interesu građana iako postoje neke proceduralne pogreške. ”

Pero Jerković (MOST) rekao je kako se očekuje da Hrvati padnu na priče koliko bi zaradili od nafte i plina. “Bilo bi lijepo kad bi mogli naći naftu i plin te živjet kao u Kataru i Norveškoj, ali prema ovoj proceduri bojim se da bi u nas bilo prije kao u Nigeriji gdje nafta teče ulicama. MOST nezavisnih lista će podržat ovaj zaključak jer je on politička poruka”, zaključio je Jerković.

U zaključku se navodi kako Okvirni plan i program nije utemeljen na propisima RH niti je u skladu sa Europskom direktivom o procjeni učinka pojedinih planova i programa na okoliš, kao ni Strategijom prostornog uređenja RH. Tvrde kako se ni Okvirni plan ni strateška procjena utjecaja na okoliš ne mogu usvojiti prije donošenja Strategije upravljanja morskim okolišem i obalnim područjem.

 

Izvor: Dubrovniknet.hr

Facebook komentari

Kontra Portal

Portal svih onih koji žele nešto reći!

Provjeri i ovo

Trump Putin

EKSKLUZIVNO: Razgovor Trump-Putin prije napada na Siriju

Od našeg specijalnog izvjestitelja iz središta FBI-aja dobili smo transkript razgovora Predsjednika Sjedinjenih Američkih Država …

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Nužna polja su označena s *

18 + fifteen =