Početna / Zanimljivosti / Durrington Walls: Stonehenge na steroidima

Durrington Walls: Stonehenge na steroidima

durrintonmeghalitsite

U neposrednoj blizini poznatog megalitskog spomenika Stonehenge u Velikoj Britaniji nalaze se temelji spomenika iz istog doba, prema kojima se obližnje ‘druidsko svetište’ doima patuljasto.

Na 12 – 13 puta većoj površini prostire se gigantski ograđeni prostor sa ulazom na prednjoj strani.

Zidovi ‘korala’ načinjeni su od nekoliko milijuna metričkih tona nanesene usitnjene krede i svijetlog kamena, te su izvorno dosezali visinu od 3 metra.

Čitavom unutarnjom dužinom ograđenja jednom se se prostirao jarak dubok 6 i širok 16 metara.

S vanjske strane ograđenje je na južnom dijelu bilo omeđeno nizom od 90 uspravnih, valjkastih vapnenačkih megalita visokih između 120 – 450 centimetara.

Na svakih 40-ak metara unutar ograđenog prostora nalazio se po jedan uspravljen, drveni stup zabijen u zemlju, pojedinačne težine do 5 tona. Ukupno je bilo 166 takvih stupova, te se čini kako su na nekim mjestima unutar velikog kruga bili koncentrirani gušće jedan do drugoga nego drugdje.

Ulaz je također bio omeđen uspravljenim drvenim stupovima koji su nadvisivali sve ostale.

Danas je velika većina zdanja prekrivena zemljom nanošenom vjetrom kroz stoljeća te ispresjecana s dva seoska puta. Arheološki se ozbiljnije istražuje od ranih 2000.

Ne-invazivna geofizička metoda skeniranja lokaliteta radarom (GPR) identficirala je ostatke sedam zemljanih nastanba smještenih unutar golemog ograđenog prostora.

Pretpostavlja se kako su ih jednom nastanjivale obitelji šamana i visokih svećenika zaduženih za obred i ritual na tom ‘nabrijanom dovratku’. U  svom punom sjaju, Durrington Walls morao je izgledati zaista impresivno.

Smješten na blagoj, prirodnoj uzvisini nedaleko od rijeke koja ga povezuje sa Stonhengeom; svojim je bliještavim zidinama, unutarnjim i vanjskim kolonadama stupova te pukim divovskim dimenzijama (promjer unutarnjeg okruženja je veći od 500 metara); Durrington Walls nekada je morao očaravati hodočasnike koji su pristizali izdaleka.

Danas se većina britanskih arheologa kasnog neolitika slaže u tome kako su pogrebni rituali, obredi i gozbe poznati iz Stonehenga zapravo započinjali procesijama iz Durrington Wallsa; te pratili tok rijeke do konačnog odredišta pokojnika u zagrobnom svijetu.

Detaljniji video-prilog s opisanog nalazišta pogledajte OVDJE

 

 

Krešimir Pavlović

Facebook komentari

Kontra Portal

Portal svih onih koji žele nešto reći!

Provjeri i ovo

Putopis s mjesta zločina

  Prolazeći nedavno Koprivnicom, pažnju mi je privukao kompleks zgrada s kojih je već odavno …

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Nužna polja su označena s *

20 − 4 =