Početna / Zanimljivosti / Dvije kanabidoidne crtice iz davnina

Dvije kanabidoidne crtice iz davnina

plemepigmeja

Pleme Aka iz srednje Afrike jedna je od podvrsta anatomske porodice ljudskog roda poznata kao Pigmejci ili ljudi nižeg uzrasta.

Ova tradicionalna urođenička zajednica zanimljiva je po jednom svom obrascu ponašanja, a to je gotovo svakodnevno i po ničemu prikriveno uživanje marihuane.

Antropološko proučavanje situacije ukazalo je na prilčnu raširenost i bezazlenost spomenute prakse.

70 % ispitanih odraslih pripadnika plemena upražnjavalo je konzumiaciju kanabisa dok je to isto utvrđeno kod 6 % ženskih pripadnika.

Nizak postotak ‘sretnih Pigmejki’ tumačio se činjenicom kako majčino mlijeko u sebi već sadrži kanabidoide te kako im je dodatan unos zapravo rijeđe potreban.

Iako su medicinske prednosti konzumacije kanabisa bile dobro poznate članovima plemena, činilo se kako pribjegavaju toj praksi većinom iz rekreativnih pobuda.

Nije zabilježen nikakav ritualni ili mitološki element povezan sa samim činom kao niti neka egzaktna učestalost upražnjavanja istog.

Ispitivači su stoga pretpostavili kako se članovi plemena opuštaju uz kanabis uglavnom u situacijama iznenadnog i povećanog stresa koji prijeti stabilnosti kolektiva.

skitskibong

Druga kanabidoidna crtica dolazi s Kavkaza na jugu Rusije, gdje su se u antici prostirala polu-nomadska poglavništva ratobornih Skitskih plemena zvana kurgani.

Čitav stepski prostor između Mongolije i Crnog mora jedno je vrijeme bio pod skitskom kontrolom.

Uglavnom, prilikom iskapanja jednog tamošnjeg skitskog grobnog humka arheolozi su pronašli nalaz koji bi se u nekom drugom kontekstu vjerojatno smatrao arheološkom senzacijom desetljeća.

Lokalitet klasificiran kao “Sengileevskoe-2” sadržavao je prilično dobro očuvane sastavne dijelove naprave danas poznate kao ‘bong’ ili ‘vodena lula’.

Svi pojedini dijelovi bili su na broju i načinjeni od čistog zlata što je pomoglo očuvanosti i preciznoj identifikaciji nalaza.

Ukupna težina artefakta bila je 3,2 kilograma a starost okolnih grobnih nalaza 2. 400. godina.

Vanjske stijenke posuda bile su ukrašene razrađenim gravurama s prikazima scena konzumacije halucinogena, dok je naknadnom laboratorijskom analizom talog iz njih identificiran kao marihuana i opijum.

 

Krešimir Pavlović

Facebook komentari

Kontra Portal

Portal svih onih koji žele nešto reći!

Provjeri i ovo

Tajni portret skriven ispod Mona Lise

Rezultati razbijaju mnoge mitove i zauvijek mijenjaju naš pogled na Leonardovo remek-djelo. Nakon što sam …

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Nužna polja su označena s *

four + 13 =