Početna / Kultura / Dvostruka premijerna večer u riječkome HNK-u

Dvostruka premijerna večer u riječkome HNK-u

Dvostruka premijerna večer u riječkome HNK-u

Dunja Vejzović, svjetska operna primadona i jedna od najznačajnijih umjetničkih osobnosti koje je Hrvatska uopće dala svjetskoj glazbenoj kulturi, uskoro se u riječkom HNK Ivana pl. Zajca vraća na hrvatsku opernu scenu!

Svojim nastupima oduševljavala je publiku najpoznatijih opernih kuća, od Metropolitana, Bečke državne opere i Pariške opere do milanske Scale, a tijekom karijere ostvarila je dugogodišnju i plodonosnu suradnju sa slavnim maestrom Herbertom von Karajanom. Jedinstvena scenska izražajnost, snažna osobnost te iznimna ljepota i preciznost njenog glasa opčinila je i nekolicinu svjetski glasovitih redatelja poput Roberta Wilsona, Jurija Ljubimova ili Liliane Cavani. Nakon velikih zajedničkih projekata Robert Wilson, suvremeni kazališni mag, zapisao je:”Antigona je moja mitska junakinja. Moja junakinja iz života je Dunja Vejzović.”

Nakon dugogodišnje stanke, Dunja Vejzović vraća se na hrvatsku opernu scenu 13. ožujka u Rijeci, premijernom izvedbom dvostruke operne predstave, u režiji njenog supruga Christiana Romanowskog, a koja će pred riječku publiku  donijeti uprizorenja djela dvaju skladatelja koji su ostavili snažan trag u glazbi dvadesetog stoljeća –  Igora Stravinskog i Milka Kelemena.

Upravo će u prvom dijelu, naslovljenim InferNO, Dunja Vejzović, debitirajući na opernoj sceni HNK Ivana pl. Zajca, scenski izvesti četiri skladbe Milka Kelemena za glas solo, nastale prema Danteovim, Heineovim i Arrabalovim pjesmama: AriaInferno di Dante  (Danteov Pakao),Das Lied der Marketenderin (Pjesma živežarice) te Die sieben Plagen (Sedam pošasti).

Dvostruka premijerna večer u riječkome HNK-u

Podsjetimo, skladbu Marketenderin za mezzosopran solo na stihove Heinricha Heinea što ju je Milko Kelemen posvetio upravo njoj, primadona Vejzović izvela je prošle godine u okviru proslave 90. rođendana Milka Kelemena, velikana hrvatske suvremene glazbe i osnivača Muzičkog biennala Zagreb.

O pjesmi što progovara o ženi koja na ratištu prati vojnike i p(r)odajući im svoje svoje tijelo predstavlja njihov jedini preostali kontakt s ljudskim i ljudskošću, Dunja Vejzović kaže: „Ovaj Kelemenov komad dogodio se u pravo vrijeme i na pravom mjestu te mi dao priliku da u deset minuta koliko traje, budem ta žena usred ratišta, okružena ranjenim vojnicima. Da, barem tih deset minuta, kad već ne mogu ništa drugo, biti u iluziji da nešto mogu dati nevinima. Pardon, ne “NEŠTO”, nego žena koja u toj situaciji daje “SVE”!

Osim režije, Christian Romanowski potpisuje scenografiju, video i svjetlo, a Dunja Vejzović nastupit će u kostimima što ih je prema njenoj vlastitoj ideji osmislila Dženisa Pecotić.

Drugi dio ove operne večeri donosi riječku praizvedbi opere-oratorija “Oedipus Rex” Igora Stravinskog. Pod ravnanjem finskog dirigenta, maestra Villea Matvejeffa, koji od svog prvog nastupa u studenome oduševljava riječku publiku i kritiku, uz orkestar Opere riječkog HNK-a, nastupit će solisti Nataša Jović Trivić u alternaciji s Ivanom Srbljan, Giorgio Surian, Marko Fortunato, Sebastjan Podbregar, Slavko Sekulić, Dario Bercich te dramska glumica Andreja Blagojević kao Pripovjedačica.

Dvostruka premijerna večer u riječkome HNK-u

Premijera: 13. ožujka 2015.

Dvostruka predstava, u režiji Christiana Romanowskog, upoznat će riječku publiku s kompozitorima koji su ostavili neizbrisiv trag u avangardnoj glazbi prve odnosno druge polovice dvadesetog stoljeća – Igorom Stravinskim i našim Milkom Kelemenom.

U prvom dijelu programa Dunja Vejzović – prvi puta na sceni HNK Ivana pl. Zajca – predstavlja četiri skladbe Milka Kelemena za glas solo, nastale prema Danteovim, Heineovim i Arrabalovim pjesmama.Takoreći kao uvertira izvodi se prvotno za violončelo napisana skladba Musica Amorosa – dijalog između glasa i njegovih jekâ. Ton pjevačice u dijalogu je sa zborovima iz elektronički proizvedenih zvukova vlastitoga glasa. Tri Kelemenove skladbe za glas solo, svaka u trajanju od otprilike jedne minute, premda nisu koncipirane kao triptih, imaju stanovit unutarnji suodnos: Inferno di Dante, Živežaričina pjesmaSedam pošasti.Glazba se u Kelemenovim skladbama reducira na glas kojemu više nijedno glazbalo ne može priskočiti u pomoć. Samo još u skladbi Inferno di Dante goni jedan gong tragača za istinom kroz vrata na kojima piše: Lasciate ogni speranza, voi ch’ entrate!

Drugi dio donosi riječku praizvedbu monumentalne neoklasicističke opere-oratorija Igora Stravinskog Oedipus Rex, skladanog za pet pjevača, pripovjedača/pripovjedačicu, veliki zbor i statiste, a na latinski prijevod Jean Cocteauove adaptacije Sofoklove tragedijeKralj Edip. U ulozi Jokaste, jednog od najkontroverznijih ženskih dramskih likova, Edipove majke i supruge, nastupit će Nataša Jović Trivić u alternaciji s Ivanom Srbljan.

izvor/HNK Ivan pl. Zajc

Facebook komentari

Kontra Portal

Portal svih onih koji žele nešto reći!

Provjeri i ovo

Naši dani na Sceni Ribnjak

  Sinoć je na Sceni Ribnjak odigrana predstava Naši dani, prema tekstu Radoja Domanovića ( …

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Nužna polja su označena s *

11 − seven =