Početna / Istaknuto / EKSKLUZIVNO: Hrvatska dragovoljačka bojna „Rafael Bob Marley“ kod Lazarata pretrpjela teške gubitke!

EKSKLUZIVNO: Hrvatska dragovoljačka bojna „Rafael Bob Marley“ kod Lazarata pretrpjela teške gubitke!

juzniprilazlazaratu

 

Neposredno nakon dolaska hrvatske dobrovoljačke bojne „Rafael Bob Marley“ na bojište kod Lazarata, neprijatelj je pokrenuo ofenzivu i bojna je pretrpjela velike gubitke u ljudstvu i opremi. Napad je izveden kemijskim oružjem.

 

Nažalost loše vijesti stižu iz Lazarata. Nakon samo dva dana provedena na ratištu u sklopu međunarodnih koalicijskih snaga regije i regiona, hrvatska dobrovoljačka bojna “Rafael Bob Marley” žestoko je napadnuta.
Kako doznajemo, ofenziva neprijateljskih snaga bila je vješto isplanirana. Hrvatske postrojbe bile su tek stacionirane na južnim prilazima Lazaratu zajedno s kolegama iz slovenske brigade „France Prešern“ i tada se dogodio iznenadan i neočekivan mučki napad kemijskim oružjem.
Nakon prvotnog šoka i nevjerice stanje je donekle konsolidirano, ali je još uvijek vrlo teško prići prvoj liniji jer su borbe još u tijeku. Prema još neprovjerenim informacijama, dio izgubljenog teritorija u regiji južnih usjeva ipak je vraćen i sada ga kontroliraju koalicijske snage.

Uspjeli smo se probiti do hrvatskog zapovjedništva i iz prve ruke doznati pojedinosti.

„Ma, što da vam kažem. Zlo i naopako. Taman smo došli i još preuzimali položaje. Drugovi iz Srbije su nas upoznavali sa situacijom na terenu, zapalili smo dim dobrodošlice, otvorio nam se apetit pa smo pojeli jumbo pizzu, nekoliko šampita i čokolada… U tom trenu zbio se napad i nastala je totalna konfuzija. Naši istražitelji još rade na slučaju, ali prema prvim izvješćima čini se da nam je neprijatelj umjesto THC-a podmetnuo LSD. Takav napad nekonvencionalnim oružjem zaista nismo očekivali. Tri bojovnika se vode kao nestali, čak devet ih je prešlo na stranu neprijatelja pomislivši da su Albanci koji se bore protiv nas, obje medicinske sestre su također van stroja, odlučile su otići u Afriku i posvojiti nosoroga, tako da smo ostali i bez medicinskog osoblja. Dvojica pozadinaca su zajedno s također napadnutim i otrovanim drugovima iz bosanskog bataljuna „Hašiša-Ba“ otišla trčati maraton ljubavi prema Makedoniji. Nekolicina bojovnika još uvijek samo gleda oblake i nisu spremni za borbu. Izgubljen je i veći dio opreme; dvije nargile 35 mm i jedna NG-1969, rizle su rasipane posvuda, ostali smo i bez pribora za kuhanje ulja. Ali ovo nas neće pokolebati, ostajemo u Lazaratu i branimo ga i dalje, to je najmanje što možemo učiniti zbog naših nastradalih i čitave koalicije. Ne damo Lazarat! Svi za jednoga – dim za sve!“ – rekao nam je dozapovjednik bojne Srećko Udimković.

Zapovjednika nismo uspjeli kontaktirati, no prema neprovjerenim informacijama s terena, lakše je ranjen i nalazi se u nirvani Kliničkog bolničkog centra Lazarat.

 

juzniprilazlazaratu1Hrvatski dragovoljci na položajima kod Lazarata, foto Ganja Ahmety

 

Facebook komentari

Kontra Portal

Portal svih onih koji žele nešto reći!

Provjeri i ovo

Crowdfunding ili solidarnost

  Prošle dvije tribine u Privredniku dvije su strane iste medalje. Prva je bila na …

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Nužna polja su označena s *

1 × three =