Početna / Istaknuto / EKSKLUZIVNO: Michel Platini odgovorio na premijerovo pismo

EKSKLUZIVNO: Michel Platini odgovorio na premijerovo pismo

Michel Platini odgovorio je na pismo premijera Zorana Milanovića, a redakcija KontraPortala prenosi Vam pismo u cijelosti.

Poštovani gospodine Milanoviću!

Upućujem Vam ovo pismo zabrinut za Vašu političku sudbinu, ali jednako zabrinut i za vaše psihičko zdravlje koje je očito teško narušeno, što je razmjerno vidljivo i laiku za medicinu kao što sam ja. Teško mi je i suosjećam s vašim stanjem, ali probat ću se zadržati na meritumu stvari iako zadatak nije nimalo lagan.

Nakon čitanja Vašeg pisma upućenog meni pomislio sam na trenutak da se radi o neslanoj šali mojeg dragog prijatelja i radnog kolege Davora Šukera. Već i sami znate kakav je on vicmaher i često prije naših susreta zna prirediti prilično zabavne šale u FIFA-i. Neću nikada zaboraviti kad smo tamo negdje devedesetih pričali o antifašizmu i kad sam mu objašnjavao kako su Francuzi ponosni na svoju antifašističku prošlost koja se ne može mjeriti sa Vašom. Davor, šaljivdžija kakav je, cijelih dva sata me uvjeravao kako je i on ponosan na svoju antifašističku prošlost, a onda je nakon što smo popili već pola boce chardonneya izvadio sliku gdje se ponosno slikao na grobu Ante Pavelića. Inače, kako Vam je poznato Vašeg fašističkog i nacističkog kolaboracionista kojeg veliki dio hrvatskog naroda slavi, da ne kažem da mu hrvatska katolička crkva redovno drži mise zadušnice koje su prilično posjećene. Nadam se da Vam ne moram objašnjavati kako smo se svi grohotom smijali, a posebno je to bilo zabavno nekim njemačkim trenerima koji su se tu zatekli.

Moram priznati da od tog dana sa više zanimanja pratim neke pojave u Hrvatskoj, a posebice od kada sam postao predsjednik UEFA-e. Kao što znate, ja sam inače u svojoj karijeri bio profesionalni nogometaš i jedino što sam radio do svojih tridesetih godina je trčanje po travi i napucavanje kožne lopte, tako da se nadam da imate razumjevanja za moje površno poznavanje hrvatske povijesti. O.p…Da sam više učio povijest možda danas ne bi bio dobar sa Davorom, ali šta je tu je, sad smo tu gdje jesmo.

Čitajući Vaše pismo stekao sam dojam da se Vi brinete oko ugleda Hrvata u svijetu i da ne želite da Vas svijet prepoznaje kao fašističku jazbinu. Moram priznati da me to pomalo i čudi jer ako se ne varam, Joe Šimunić je nedavno dobio kaznu od FIFA-e za izvikivanje ustaškog tj. fašističkog pozdrava “Za dom spremni”, koji je u istom rangu kao i “Sigh heil” ili “Heil Hitler”. No, ajde što smo mi kaznili Joa Šimunića, ali što ste vi učinili po pitanju svojih navijača koji i dalje po stadionu uzvikuju “ajmo, ajmo ustaše”, “Za dom spremni”, “ubij Srbina” i slične fašističke parole?

Također je prilično kontradiktorno kad tvrdite, citiram Vas : “Ističem ovo kako bih pojasnio da za počinitelje gnjusnog čina u Splitu nema podrške niti razumijevanja u hrvatskom društvu”. Od kad sam počeo čitati knjige i od kad sam prestao biti brand sa izvučenom majicom iz šorca i nategnutim štucnama preko koljena, primjetio sam da je baš Split postao leglo ustaštva. Molim Vas, ispravite me ako griješim, ali zar niste u sred Splita podigli onaj falusni spomenik koji nosi naziv ustaškog koljača Rafaela Bobana?
Molim Vas uvaženi premijeru Milanović da uvidite ovu kontradikciju u Vašem pismu, koju pretpostavljam očito niste u stanju primjetiti zbog Vašeg zdravstvenog stanja. Osim toga, nedavno sam pročitao da ste devedesetih godina prošlog stoljeća minirali, razbili i u konačnici uništili preko 3000 (tri tisuće) antifašističkih spomenika, što je za zemlju vaših gabarita raritet u svjetskim okvirima. Moram priznati da još nisam sreo antifašiste koji uništavaju spomenike koji su postavljeni kao podsjetnik na sve poginule i ubijene od strane fašističkog i nacističkog režima.

Kažete da bi izbacivanje Hrvatske reprezentacije sa Eura 2016 ostavilo, citiram Vas: “neizbrisiv ožiljak na duši hrvatskih navijača te bi dugoročno naštetio nogometnoj igri u Hrvatskoj”. Moram Vas ovdje nažalost ispraviti i reći Vam jednu ni malo ugodnu istinu. Nogomet je sport, činjenica je da je to vrlo popularan sport oko kojeg se vrti golem novac, ali na kraju cijele balade to je ipak samo sport i zabava, a ako građani Hrvatske zbog jedne najobičnije sportske priredbe budu imali, kako kažete “neizbrisiv ožiljak na duši“, onda sam još više uvjeren da je izbacivanje Hrvatske sa Eura 2016 nužnost, da ne kažem od presudnog značaja. Ja se ispričavam što nismo ranije razmotrili tu mogućnost jer bi se politika možda pozabavila edukacijom svojih građana i obračunala sa fašističkim strujama u Hrvatskoj i danas mi ne bi imali ovu, nadam se da ćete se složiti samnom, stupidnu prepisku.

Želim Vam da što brže ozdravite i nadam se da ćete pobjediti na izborima, iako nisam baš siguran da je to najbolji izbor za hrvatski narod, ali obzirom da sam vidio tko su Vam protukandidati bojim se da Hrvatima jedino preostaje da se mole Bogu da se što prije oporavite.

Iskreno i sa poštovanjem Vaš Michel Platini

 

D.K.

Facebook komentari

Kontra Portal

Portal svih onih koji žele nešto reći!

Provjeri i ovo

Ludilo na najjače

Ratni zločinci se u civiliziranim demokratskim društvima ne slave, niti im se komemorira

Gotovo svi u EU primili su s nevjericom reakcije na pravomoćnu presudu šestorici čelnika HR …

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Nužna polja su označena s *

three + 3 =