Početna / Istaknuto / Ekskluzivno: Predstavljeno prvih 10 reformi mandatara Oreškovića!

Ekskluzivno: Predstavljeno prvih 10 reformi mandatara Oreškovića!

predstavljanje reformskog paketa

 

„Nemam sto dana, a to niti ne tražim”, rekao je jučer novi mandatar Vlade RH Tihomir Orešković.
I zaista je požurio s reformama jer je neočekivanio već jutros sazvao tiskovnu konferenciju u prostorijama Udruge poslodavaca, kako bi javnost obavijestio o svojim vizijama reformi. Iako cjelokupan tim još nije formiran, mandatar Orešković je uz oduševljenje nazočnih gospodarstvenika predstavio nacrt reformi u deset najvažnijih strateških pravaca. Napomenuto je kako je ovaj reformski paket još uvijek nedorađen i informativnog je karaktera.

U ovih deset točaka javnost se nastoji upoznati s osnovnim odrednicama nove gospodarske politike RH, te potezima nove, reformske, nestranačke vlade:

1. Hitna privatizacija svih državnih resursa u cilju konkurentnosti i oživljavanja tromog hrvatskog gospodarstva.

2. Sve što nakon hitne privatizacije eventualno ostane u državnom vlasništvu – ide u postupak drugog kruga hitne privatizacije, također zbog povećanja konkurentnosti i investicijskog zamaha.

3. Ekonomizacija i privatizacija zdravstva. Sve bolnice idu u koncesiju farmaceutskim tvrtkama radi ekonomizacije nabave i smanjenja troškova. Ukida se zdravstveno osiguranje kao i donacije organa, ali će se svaki mjesec jedan organ moći nabaviti po promotivnoj, akcijskoj cijeni. Predbilježbe će se moći napraviti i na kioscima Tiska. Svi lijekovi i pripravci moraju se kupovati od Plive ili američkih kompanija.

4. Reforma školstva. Sve škole će raditi u tri smjene. Svaka druga škola će se integrirati s nekom od najbližih, a ispražnjenih 50% kapaciteta ide u postupak hitne privatizacije.

5. Ukida se financiranje amaterskog sporta jer proizvodi gubitke. Također se ukida financiranje kulture i umjetnosti jer predstavljaju teret za gospodarstvo.

6. Ukidaju se općine i gradovi. Ostaju samo gradovi Zagreb, Split i Osijek. Rijeka se također ukida jer nije reformska.

7. Hitna nadopuna Vatikanskih ugovora i povećanje iznosa za najmanje 20% te uvođenje „crkvarine“, poreza na duhovnu obnovu građana u visini od 5% svake bruto plaće i mirovine.

8. Zbog poboljšanja konkurentnosti, sve plaće u bruto iznosu manjem od 10000 kn smanjuju se za 20% u državnom sektoru te za 30% u privatnom sektoru. Ako poslodavac ocijeni da je poslovanje ugroženo ili želi investirati, plaće mogu biti umanjene dodatnih 20%. Sve mirovine umanjuju se za 20% osim braniteljskih koje se povećavaju za 50%

9. Zbog slabe iskoristivosti i visokih troškova Hrvatske vojske, oružana sila se prema potrebi ustupa bankarskom sektoru u cilju naplate dugova.

10. Otok Vis sa svom pripadajućom infrastrukturom ustupa se na neograničeno korištenje NATO savezu.
10.a) Svi građani RH dužni su do Velike Gospe 2016. položiti 1. stupanj engleskog jezika kako bi mogli razumjeti premijera i suradnike. Prijave ( najkasnije do Uskrsa ) će se moći realizirati na kioscima Tiska.

 

Facebook komentari

Kontra Portal

Portal svih onih koji žele nešto reći!

Provjeri i ovo

Ante Pavelić UN

Ante Pavelić konačno u UN-u

I tako bez znanja i pitanja hrvatskih vlasti ali i jedinih ovlaštenih vlasnika istine o …

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Nužna polja su označena s *

one × 1 =