Početna / Zanimljivosti / Ekstroverti skloniji ravnicama, introverti planinama

Ekstroverti skloniji ravnicama, introverti planinama

planinaravnica
Proučavajući veze između osobina ličnosti i sklonosti određenim konfiguracijama tla poput ravnica i planina znanstvenici su utvrdili da su ekstroverti skloniji ravničarskim krajevima a introverti brdovitima.

Ispitanici su, prema američkom istraživanju, doživljavali šumovita područja kao mirnija i tiša a, nasuprot toga, otvorene ravnice doživljavali su kao društveniji, uzbudljiviji i poticajniji teren.

Kad se žele družiti ispitanici su prednost davali u 75 posto slučajeva oceanima a u 25 posto slučajeva planinama. Nasuprot tomu kad su željeli samoću 52 posto ih je biralo planine a 48 posto oceane.

Introverti su skloniji životu u planinskim područjima dok su ekstroverti skloniji životu u ravničarskim krajevima, pokazalo je istraživanje.

Znanstvenici kažu kako nema dokaza da život u brdovitim krajevima ‘proizvodi’ introverte već se prije radi o tome da introverti biraju planinska područja zbog osjećaja zaštićenosti.

Voditelj istraživanja Shige Oishi sa sveučilišta Virginia kaže kako bi ljudi u odabiru mjesta života trebali uzeti u obzir i svoju osobnost. “Neki gradovi imaju konfiguraciju koja bolje leži jednima nego drugima… ukoliko ste introvert tada bi vas oživjela skrovita lokacija a ekstrovertu će pomoći otvoreni prostor.”
Izvor:Hina

Facebook komentari

Kontra Portal

Portal svih onih koji žele nešto reći!

Provjeri i ovo

Tajni portret skriven ispod Mona Lise

Rezultati razbijaju mnoge mitove i zauvijek mijenjaju naš pogled na Leonardovo remek-djelo. Nakon što sam …

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Nužna polja su označena s *

twenty − 6 =