Početna / Tjelesni odgoj / Eurobasket 2015. – prekid posta medalja ili nova agonija

Eurobasket 2015. – prekid posta medalja ili nova agonija

Prije točno dvadeset godina Hrvatska košarkaška reprezentacija osvojila je medalju na Eurobasketu. Ove godine uz tri Nba igrača (Bogdanović, Hezonja, Rudež) te nekoliko euroligaških (Simon, Tomić), koji su imali poveću ulogu u svojim klubovima, očekuje se nova prilika za medalju. Iako su se prošlih godina mogle čuti najave za „velike stvari“; ove godine atmosfera je nešto skromnija. Novi izbornik Velimir Perasović koji gaji drugačiji stil košarke od prethodnika Repeše, obećaje borbu i organiziranost reprezentacije. Dario Šarić koji će ove godine sigurno imati i veće ovlasti u igri izjavio je kako voli raditi s Perasovićem zbog njegovog pobjedničkog mentaliteta. U prve dvije prijateljske utakmice nismo se mogli uvjeriti u neku preveliku napadačku kreaciju i „run and gun“ elemente koje Perasović dopušta. Protiv Novog Zelenda to je bila negledljiva, ali iznimno borbena utakmica dok smo protiv Bosne i Hercegovine imali na raspolaganju Bogdanovića i Šarića koji su i riješili utakmicu. Vremena nema puno, a treba još i srezati tri imena s popisa, dotjerati formu i ono najvažnije; postaviti uloge svakome igraču.

Trening u Areni

Moguća petorka i uloge u momčadi

Petorka će ovisiti o više faktora. Pozicija playmakera (onog istinskog) deficitarna je već 10 godina. Marko Popović (dok je bio u igračkim danima reprezentacije) to je i više nego solidno odrađivao, ali on je više današnji combo guard nego li prava „jedinica“ koja će podijeliti nekoliko asistencija i probijati suparničke bekove. Zanimljiva će biti i situacija s našim naturaliziranim Hrvatom Oliverom Laffayetom koji se na prošlom prvenstvu nije napadački iskazao dok je u obrani bio čisto solidan. Uz Ukića i Stipčevića on je naš treći play. Uzevši u obzir ogromno iskustvo Ukića i njegovu Nba avanturu očekujem da će se on izboriti kao prva opcija na „jedinici“. Moguće je isto tako da se Perasović zahvali Stipčeviću iako pokazuje ogromnu želju i zalaganje.

Pozicija beka šutera nudi nekoliko mogućnosti, ovisno o afinitetima Perasovića. Tu je zadaću kod Repeše imao Krunoslav Simon koji iza sebe ima vrlo dobru sezonu u Lokomotivu iz Kubana. Pitanje je hoće li zajedno na parketu češće vrijeme provoditi Hezonja i Bogdanović ili će Simon biti prva opcija. Vrlo je vjerojatno da će mladi Ramljak biti prekobrojan pa ostaje za vjerovati da će Simon biti prvi šuter ukoliko Perasović ne „iskemija“ nešto drugo.

Na poziciji niskog krila prava je mala gužva. Bojan Bogdanović će sigurno biti prva napadačka violina i njegovo Nba iskustvo (posebno period doigravanja) dovelo ga je kako je i on sam izjavio, na veću razinu. Uz njega imamo i Damjana Rudeža. Spot up šuter koji može odreagirati na neke obrambene zadatke, ali igrač koji nikada nije bio nositelj igre niti posjeduje individualnu kvalitetu da si sam iskreira poziciju za šut. Tu je dakako i Mario Hezonja. Nova Nba senzacija Orlanda Magica i naš najbolje draftirani igrač u povijesti. Koliku će on dobiti minutažu ostaje za vidjeti, ali ono što je pružio u Ljetnoj Nba ligi daje nam pravo za veliki optimizam. On je ujedno i naš najmlađi igrač u reprezentaciji i s velikim atletskim mogućnostima, može se prebaciti na poziciju „dvojke“.

Krilni centri koji su na rosteru reprezentacije nude veliku fleksibilnost i pokretljivost. Iako nemamo „stretch“ četvorku koja se može izvući dalje od reketa i šutom otvoriti teren (Dario Šarić za sada još mora raditi na svom dalekometnom šutu), ipak imamo četvorke koje mogu trčati. Dario Šarić s euroligaškom sezonom u leđima u Anadolu Efesu (gdje je i igrao poziciju krilnog centra) donijeti će svoju individualnu mogućnost igranja licem prema košu, ali i versatilnost u asistencijama, skokovima, blokadama. Luka Žorić biti će mu dostojna zamjena i od njega se mogu očekivati solidne partije ukoliko nas ne odluči „zabavljati“ svojim fadeaway šutevima. Zagrepčanin Željko Šarić je zadnja opcija koja će se boriti da ostane u rosteru.

Najveća i najviša pozicija centra ostaje pokrivena starosjediocem Antom Tomićem. Igrač od kojeg sam više očekivao u karijeri (iako biti biran u najbolju euroligašku petorku nije mala stvar). Ipak, u svojim najzrelijim igračkim godinama, pogotovo za centra, nikada nije pružio ozbiljniju partiju za Hrvatsku reprezentaciju osim utakmice protiv Francuske na prošlom Eurobasketu. Tu je i Miro Bilan koji ima istu ili barem sličnu finesu u igri kao i Tomić.

Petorka – 1. Ukić 2. Simon 3. Bogdanović 4. Šarić 5. Tomić

Ostali igrači

Tomislav Zubčić još jedan visoki igrač koji će se boriti da ostane na popisu, ali i dečko čiji je potencijal totalno srozan. Na pripremnim utakmica Perasović ga nije stavio niti na jednu određenu poziciju. Isto tako i u Cedeviti, Zubčić je u nebalansu  u potpunosti nedefiniran u smislu pozicije i uloge.

Marko Ramljak, Željko Šakić.

Marko Tomas je povratnik nakon mnogih tragičnih ozljeda i pitanje je koliko Perasović ozbiljno računa na njega. Ipak, poziv u reprezentaciju ne dolazi „besplatno“ tako da se iskreno nadamo i Tomasovoj dobroj formi.

 

Plasman i očekivanja

Velimir Perasović trener je koji veću pažnju pridaje napadačkim kretanjama, spacingu i određenim akcijama (flex napadima) u odnosu na Repešu. Repešin pomalo starački način košarke (forsiranje isključivo dobre obrane kao produkt kasnijeg dobrog napada) izumire i Perasović ima veliku mogućnost izvući najbolje iz naših igrača jer se ne orijentira isključivo na šablonske kretnje i daje određenu slobodu u igri. Očekivati je stoga da će Hrvatska više šutirati i pokušati s brzim kontrama ili napadima na nepostavljenu obranu doći do lakših koševa. Uzevši u obzir da smo domaćini (jednim dijelom) ovog Eurobasketa te da imamo potentniju napadačku momčad u odnosu na prošle godine, ulazak u osam najboljih je neophodan. No, ovaj će Eurobasket biti i jedan od najboljih po broju zvijezda i Nba igrača koje su najavile svoj dolazak tako da i to treba uzeti u obzir. Sve u svemu ulazak u osam najboljih ne bi trebao dolaziti u pitanje, a onda će presuditi sportska sreća kao i mentalitet pobjednika.

Facebook komentari

Filip Đukić

Provjeri i ovo

Mateu za Rusiju nedostaje još 10 tisuća kuna

Duga Resa – Jedini hrvatski judo borac s Downovim sindromom, 12-godišnji Mateo Holjevac iz Duge …

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Nužna polja su označena s *

three − 3 =