Početna / Kolumne / Bijaše Učiti / Feminizam ili konzervatizam ?

Feminizam ili konzervatizam ?

feminist1Mnoge stvari u životu možemo biti malo: malo zaljubljeni  malo gladni, malo umorni, malo zaboravni, malo ljuti, ali nikako ne možemo biti malo feministkinje.

Feminizam, pokret za potpunu ravnopravnost žena i rušenje svih patrijarhalnih obrazaca nikako da doživi punu afirmaciju u našem društvu.  Dapače, neprestano susrećemo samo nove oblike minorizacije tog pokreta, uz razna objašnjenja i na mjestima gdje je to krajnje nedopustivo, mada ne i neočekivano. Tako muška kultura koja se ne da tako lako, za svoje glasnogovornike bira  žene jer tko može biti uvjerljiviji od žene koja tvrdi da je feminizam naporan, nepotreban i da se one ne osjećaju neravnopravne? Pri tom zaboravljaju da feminizam nije ni nastao kao ” osjećaj” jedne žene već kolektivna spoznaja i borba svih žena za sva prava bez ostatka.           Pristup feminizmu kao rješavanju problema na osobnoj razini nikada nije ni bio feminizam. Također, osjećaj kojim doživljavamo svoj život ne govori puno o općem stanju prava svih žena.  Zato najviše odjeka imaju istupi kao nedavni istup Patricie Arquette i snažni nastup Beyonce.
Feminizam nije nastao kao osobno iskustvo, mada se predmet njegovog interesa, manifestira u svakodnevnim životima pojedinačnih, stvarnih žena.
Muškarci nikako da pronađu novu ulogu i  osjete olakšanje što nemaju više odgovornost i za cjelokupni život žene..  Jedino za što muškarci imaju odgovornost u životu žena je njihov stav i odnos prema ženama u svim segmentima vlastitog života i djelovanja.
Tu je i Crkva koja izjavljuje preko Batarela :”Ravnopravnost spolova zvuči dobro, ali je paravan za globalnu promociju ubijanje nerođene djece. Uz to promoviraju sutra gender equality, opet paravan za ‘genderizam’.”
Feminizam traži  osvješćivanje tog odnosa opterećenog ne- ravnopravnošću koja svoj korijen ima u poziciji moći.

Najteže je prihvatiti miniranje u vlastitim redovima, a to se sve češće događa zbog nabujalog vala novog konzervatizma. Mlade djevojke ponovo se iz škole šalju u crkvu koja im sustavnim usađivanjem poniznosti i kompleksa manje vrijednosti, zamućuje njihovu ulogu, prije svega , u njihovim vlastitim životima, a društveni angažman pretvara ponovo u cjeloživotno upravljanje dojmovima. Mlade djevojke, još uvijek izvan svijeta rada, relativno dobro zaštićene u krugu svog doma i brige roditelja, slobodu i ravnopravnost poistovjećuju s mogućnošću i dostupnošću predmeta želja- mobitela, odjeće i džeparca.
Kada tome pridodamo konzervativne predstavnice u Europskom parlamentu, koje nisu glasale za punu ravnopravnost žena već su za ograničenja sloboda u području reproduktivnog života žene, jasno je da feminizam kao pokret treba imati istaknuto mjesto u društvu te da njegova uloga u društvu, ni izbliza, nije potrošena i suvišna.

Zakonski okvir koji je relativno zadovoljavajući, na žalost nije dovoljan za iskorjenjivanje diskriminacije. Da je dovoljan ne bi po bolnicama diljem Hrvatske bio moguć ” priziv savjesti” i ispred bolnica ( osuđujući) molitveni skupovi.  Ženama se još uvijek pokušava ograničiti pravo na vlastito tijelo. Feminizam nam vraća naše misli, feminizam nam vraća naše tijelo.

Zabrinuti  trebamo  biti i kad u srednjim školama postoje profesorice koje govore o feminizmu kao promašenom pokretu, a same tvrde da se ne osjećaju kao feministkinje. Pri tome šalju opasnu  poruku mladim djevojkama koje bi se trebale identificirati s njihovim stavom i posramiti svog, eventualnog, feminizma.

Feminizam je pokret za ravnopravnost spolova, potpunu emancipaciju žena, ali i muškaraca.

       To je sve. Svi koji misle da mu više nema mjesta i rad mnogih aktivistkinja i feministkinja nazivaju ” forsiranju feminizma”,  čine neprocjenjivu i neoprostivu štetu ženama svih generacija, a najviše mladim djevojkama.
Uzmite bijeli papir, podijelite ga vertikalno na pola. U lijevu kolonu upišite tekovine feminizma ( jer feminizam je lijevo), a u desnu utjecaj konzervativizma i Crkve na život žena.
Tada odlučite- feminizam ili konzervatizam.

Facebook komentari

Sanja Bilas

Napiši sad ili zauvijek šuti!

Provjeri i ovo

Spomen ploča antifašizmu – Boris Čelar

            Facebook komentari

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Nužna polja su označena s *

nine − seven =