Početna / Dnevni Komentar / Fenomen Liste za Rijeku

Fenomen Liste za Rijeku

 

Kao što svaka regija u RH ima svoju regionalnu (lokalnu) stranku: Istra (IDS), Slavonija (HDSSB), Međimurje (MDS), Primorje i Gorski Kotar (PGS), tako i grad Rijeka ima Listu za Rijeku (RI).

Radi se o lokalnoj stranci koja je autonomaška, progresivna i liberalna te je osnovana 2006.g.! Njezino djelovanje fokusirano je na Rijeku i riječki prsten te ekonomsku i regionalnu decentralizaciju. Razvoj na područjima: Ekologije, industrije, stranih investicija, gradova i općina te prometne problematike. Ciljevi djelovanja stranke na financijskom planu su da 70% sredstava ostaje općini, a 30% ide državi. Zalažu se za financijsku i teritorijalnu samoupravu.
Na polju teritorijalne samouprave zalažu se za autonomiju: Rijeke, Kvarnera i Gorskoga Kotara. Na nacionalnoj razini zalažu se za regionalizaciju RH na (4-5) prirodno povijesnih regija, te 4 grada sa regionalnim statusom, (Rijeku, Zagreb, Osijek i Split). Stranka je prvi put sudjelovala na izborima za Vijeća mjesnih odbora te godine i dobila jednoga vijećnika Petra Blečića, VMO Srdoči. Na parlamentarnim izborima nastupili su 2007.g. po prvi put, sa kandidatom za talijansku nacionalnu manjinu Luciom Slamom. Na lokalnim izborima 2009.g. ulaze u GV grada Rijeke u koaliciji sa Akcijom mladih i osvajaju dva mandata (Denis Pešut i Danko Šovrinić), te dobivaju vijećnika u Županijskoj skupštini (Zlatko Moranjak). Izbori za VMO-a grada Rijeke, 2010.g. donijeli su koaliciji RI-AM 11 vijećnika, te jednoga na izborima za VMO-a općine Omišalj. Na parlamentarnim izborima 2011.g. nastupili su u 8. i 7. izbornoj jedinici zajedno sa koalicijom ASH-AM-UMZ, ali koalicija nije prešla prag. Za samostalni izlazak na lokalne izbore 2013.g. odlučili su se, te su osvojili dva vijećnika u GV grada Rijeke (Danko Šovrinić i Livio Defranza). EU izbori 2014.g. su im bili izazov, pa su izašli u koaliciji HSLS-NF-PGS-RI, no koalicija nije prešla prag. Iste godine održani su izbori za Vijeća mjesnih odbora te je koalicija PGS-RI-AM-HL osvojila 17 mandata u VMO-a grada Rijeke. Ideja okupljanja regionalnih stranaka na parlamentarnim izborima 2015.g. u osmoj izbornoj jedinici zaživjela je u obliku koalicije IDS-PGS-RI koja je dobila 3 mandata u Hrvatskom saboru. Prijevremeni parlamentarni izbori 2016.g., bili su samo daljnji politički izazov za tu stranku i ponovljena koalicija osvaja ponovo 3 mandata, ali ovaj put izlazi na izbore u osmoj i sedmoj izbornoj jedinici u kojoj ne prelazi prag ali osvaja 1% glasova. IDS-PGS-RI je u međuvremenu sklopio sporazum sa međimurskim regionalistima (MDS-om) i na taj način su osigurali, da klub zastupnika IDS-a u saboru zastupa široke regionalne interese u RH!

Struktura stranke sastoji se od 9-članoga Predsjedništva, na čelu sa Predsjednikom stranke i stranačkim Savjetom, a pomladak stranke su Mladi autonomaši. Trenutačni predsjednik stranke je Danko Švorinić!
Sve u svemu stranka se pomalo razvija u respektabilnu stranku riječkih regionalista, na čelu sa karizmatičnim i prepoznatljivim Dankom Švorinićem, barem kada je lokalna razina u pitanju. Ali njezina daljnja sudbina ovisi o tome koliko mladih ljudi će sebi privući, hoće li u riječkom prstenu utvrditi jaku infrastrukturu i najvažnije pitanje, a to je, što će sa strankom biti nakon Danka Švorinića?

Facebook komentari

Kontra Portal

Portal svih onih koji žele nešto reći!

Provjeri i ovo

Ludilo na najjače

Ratni zločinci se u civiliziranim demokratskim društvima ne slave, niti im se komemorira

Gotovo svi u EU primili su s nevjericom reakcije na pravomoćnu presudu šestorici čelnika HR …

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Nužna polja su označena s *

four + 20 =