Početna / Kultura / Festival Željezara: dani sisačkih sjećanja od 1. – 7. svibnja ove godine

Festival Željezara: dani sisačkih sjećanja od 1. – 7. svibnja ove godine

festivaljzeljezarasisak1

Drugo izdanje Festivala Željezara održat će se od 1. do 7. lipnja na različitim lokacijama grada Siska, no većina festivalskog programa odvijat će se u industrijskoj zoni nekadašnje tvornice – Institutu Željezara, naselju Caprag, te okolnim javnim prostorima.

Program ovogodišnjeg Festivala Željezara jest umjetnički i aktivistički, i rezultat je cjelogodišnje suradnje festivalskih partnera – profitnih i neprofitnih organizacija u području kulture: umjetničke organizacije Nevidljivi Sisak, Galerije Miroslav Kraljević, kreativne agencije Lab 852, KontraAkcije, umjetnika Marijana Crtalića i kustosice Nataše Kadin.

U sedam festivalskih dana održat će se brojne radionice, umjetničke rezidencije, predavanja, performansi, tribine, izložbe, predstavljanja istraživačkih studija, različiti tematski obilasci grada Siska te nekoliko glazbenih izvedbi.

Organizatori i provoditelji festivalskog programa istim žele propitati uloge i mogućnosti kulture, umjetnosti i kreativnosti u planiranju razvoja zajednice grada Siska te održivi razvoj iste realizirati kroz kulturne procese participacije i suradnje.

Upravo stoga izuzetno bitan dio programa čini Inkubator Željezara, u organizaciji Lab 852, sastavljen od niza predavanja, otvorenih diskusija, predstavljanja relevantnih regionalnih i europskih primjera inkubatora iz Beograda i Nantesa, radionica za djecu, mlade i odrasle, te sasvim posebnog glazbenog inkubatora – European Music Incubator za razvoj karijera mladih glazbenika. European Music Incubator se organizira u okviru manifestacije Rendez-vous, festival Francuske u Hrvatskoj.

Bečka vokalistica, skladateljica, glazbenica, znanstvenica, performerica i radijska umjetnica Elisabeth Schimana upravo boravi u Sisku gdje u Parku skulptura postavlja svoju zvučnu instalaciju Röhrenklang/Tube-sound/Zvuk cijevi koja će se realizirati uz stručnu podršku sisačke galerije Striegel.

Zagrebačka Galerija Miroslav Kraljević (GMK) Festivalu Željezara pridonosi izložbom i programom Zajednički (g)rad – kustoskim i umjetničkim istraživanjem povijesti Željezare Sisak i nedavne prošlosti grada obilježene tranzicijskim i privatizacijskim procesima te rastućom nezaposlenosti.

Zajednički (g)rad predstavit će se istraživačkim projektom grupe Archisquad hitnaArhitektura, javnim intervencijama umjetnika Vladana Jeremića i Rene Rädle, putem suradnje studenata Metalruškog fakulteta u Sisku i Akademije primijenjene umjetnosti u RijeciPogled na drugi grad te s novim video-radom umjetnika Marka Tadića.

 

S ciljem jačanja interesa lokalne zajednice u promišljanju novih i kreativnih rješenja u planiranju Siska, festivalski partneri Muzej Kvarta i Kontraakcija na ovogodišnjem izdanju Željezare organiziraju izložbu Re:cap Muzej Kvarta Željezara (2014.) koja će se održati od 16. do 30. svibnja u sisačkoj Galeriji Striegl, a za vrijeme Festivala pozivaju na različite tematske šetnje gradom uz stručno vodstvo.

Umjetnički direktor Festivala Željezara Marijan Crtalić nastavit će s prošlogodišnjim edukativno-turističkim programom Kulturni stalker u sklopu kojeg će se obilaziti industrijske zone nekadašnje Željezare Sisak, njen funkcionalni dio danas u vlasništvu talijanske tvrtke ABS te željezarsko radničko naselja Caprag.

 

Izvor: Lokal.hr

Facebook komentari

Kontra Portal

Portal svih onih koji žele nešto reći!

Provjeri i ovo

Naši dani na Sceni Ribnjak

  Sinoć je na Sceni Ribnjak odigrana predstava Naši dani, prema tekstu Radoja Domanovića ( …

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Nužna polja su označena s *

five × 4 =