Početna / Dnevni Komentar / Forsiranje korporatističkog preuzimanja Ukrajine ‘pod svaku cijenu’

Forsiranje korporatističkog preuzimanja Ukrajine ‘pod svaku cijenu’

ukrajinaklapa3
Scena sa poslijednje okupacije glavnog kijevskog trga.

Prošlog petka uokolo centralnog spomenika na središnjem trgu u ukrajinskom glavnom gradu Kijevu osvanuli su šatori za kampiranje. Neki građani nezadovoljni gospodarskim stanjem u zemlji odlučili su takvom vrstom okupacije poslati poruku aktualnoj vlasti kako trebaju otići.

Onih par medija koji su prenijeli tu vijest učinili su to pod pomodnom i trendovskom etiketom “Maidan 3.0” – kao da se radi o kakvom bezazlenom okupljanju na otvorenom u tipu onog znanstvenog sajma pod šatorima nedavno održanom kod nas.

Pa da još jednom brzinski proletimo kroz neke relevantne statistike i novine iz Ukrajine.

Ukrajinska ekonomija u protekloj godini izgubila je 28 % dotadašnje ekonomske snage dok su proračunski prihodi u prvom kvartalu 2015. ponegdje bili manji i za 20 %. Europska razvojna banka očekuje nastavak pada proizvodnje u tekućoj godini od najmanje 10 % dok bi ukrajinska valuta u istom razdoblju trebala doživjeti strmoglav pad od 50 %.

Komunalni troškovi u zemlji danas su veći do 70 % dok je hrana ponekada skuplja 300 % nego početkom 2014. Mogao bih se sada još malo razbacivati brojkama ali čini mi se kako slučajni čitatelj shvaća poantu.

Prema diktatu Međunarodnog monetarnog fonda nerijetko se provode proračunski rezovi socijalnih, obrazovnih i zdravstvenih izdavanja; dok se iz SAD-a dirigiraju mjere poput prisilnih mobilizacija radno sposobnih građana, ustupanja domaćih vojnih baza, te deportacije ukrajinskih građana ruske nacionalnosti “osumnjičenih za terorizam”.

Politički motivirana ubojstva političara i posebno novinara uopće više nisu rijetkost kao ni montirana suđenja i zatvorske kazne istaknutim neistomišljenicima. O stopi cenzure medija u zemlji pisao sam u nekoliko navrata tako da ću to preskočiti. Dovoljno je parafrazirati izjavu jednog parlamentarnog zastupnika kako su ‘ministarstvo obrane i služba sigurnosti trenutno dvije najzaposlenije institucije u Ukrajini’.

I naravno, kao i sve u toj zemlji gdje se u protekloj godini izražavao pasivni civilni otpor vladajućim strukturama, tako je i poslijednja okupacija glavnog kijevskog trga naišla na izdašnu količinu policijskog i neo-nacističkog zastrašivanja, te na kraju i službene naredbe da se okupljanje raspusti.

Prema lokalnom reporteru, prosvjednici u šatorima u jednom trenu odbili su naredbu nazivajući ju nelegalnom. Uskoro potom, pripadnici neo-nacističkog ‘Pravog Sektora’ stali su se okupljati iza policijskih barikada. Nakon kratkog razgovora sa okupljenim ‘čuvarima reda’, iznenada su projurilli kroz podignuti kamp rušeći šatore i trgajući transparente.

Snimke poslijednjeg kamperskog prosvjeda možete naći ovdje i ovdje .

A tjedan prije, isti ti ‘pravaši’ napali su i rasttjerali LGBT povorku koja se kretala kroz grad te naišla na kordon specijalne policije. Želi li slučajni čitatelj možda pogađati tko je dojavio neonacistima gdje će tog dana biti ‘pedersko usko grlo’ za napad, te okrenuo pogled u drugom smjeru dok je incident trajao?

Ne, nije bio kestenjar. Nije bila ni baba u mesnici. Pomoć: Jedan zavrće žarulju, dok ga dvojica vrte ukrug na stolcu.

Da pojasnim još i ono iz naslova s ‘forsiranjem preuzimanja’. Zapravo, taj dio je priliično jednostavan. Vođa nesretne kamperske okupacije bio je lokalni ‘proljećar’ Rustam Tashbaev, inače vanjski suradnk jednog američkog “think-tank” trusta mozgova naziva “Stratagem Center for Political Analysis”.

Prema rezultatima ‘guglanja’ slika pod tim imenom, nagađam kako Rustamu uopće nisu bili mrski sastanci sa američkim senatorom i poznatim ratnim huškačem Johnom McCainom. Da je Rustam zaista volio sastančiti, svjedoče i njegove fotografije u društvu ukrajinskog milijardera izraelskog podrijetla Ihora Kolomoyskya,  notornog patrona neo-nacističkih skupina u zemlji.

Pametnome dosta.

Nego, evo jedna lagana zagonetka digresije radi, iz anala svrgavanja bivšeg ukrajinskog predsjednika. Navedite ime europske premjerke svojevremeno učlanjene u njemačku nevladinu udrugu “Konrad Adenauer Stiftung”, preko koje su isplaćivane dnevnice većini članova ‘Pravog Sektora’ angažiranim na sada već famoznom Euro-Maidanu 2014.  Pomoć: Fuhrer ju nije volio.

ukrajina3

Neka mi slučajni čitatelj ne zamjeri malo misaone gimnastike u zaključku. Proteklih mjeseci u europskim medijima i legislativoj vlasti dosta je aktualan prijedlog međunarodnog trgovinskog sporazuma poznat kao “TTIP”. Potpisuju se peticije protivljenja draftu sporazuma, vode se javne rasprave na raznim nivoima; prosvjeduje se po gradovima gotovo svih država.

Da se razumijemo, sve to s potpunim pravom, jer zapravo se radi o velikom zlu – o scenariju gdje bi poslovni subjekti dobili veću pravu težinu od bilo kojeg zakonskog akta na snazi u zemlji u kojoj posluju, i tako posvuda diljem ‘starog kontinenta’. No, zašto to spominjem ovdje?

Pa, da sam ja netko pozicioniran prilično visoko u užem krugu ‘globalne piramide moći’ poput baruna Rotschilda ili pak britanske kraljice, možda bih si odabrao upravo jednu prosječnu, ne previše zanimljivu zemlju na periferiji kolonija za laboratorij gdje mogu u miru isprobavati pojedine mehanizme predstojećeg korporatističkog puča, koji je preočit da ga jednom uvedem u svoje dvorište na velika vrata, ali nitko ga neće registrirati kao prijetnju ako prvo odstoji na susjednom posjedu.

Niti jedan osvješteni konjušar danas ne želi biti ‘veća hrđa od susjeda’. Pogotovo ako taj susjed upravo sniva za ‘briselskim medom i mlijekom’, a dominantni ga mediji na sva zvona uvjeravaju kako nema opasnosti od ”malo reforma i rezova’. Tek će onda i jedan i drugi spustiti gard. Dobrodošao psihološki moment za pljačkašku bandu na kormilu – ne misliš tako?

Ma, to samo dežurni paranoik i ‘folijaš’ naglas razmišlja. Mnda.

Krešimir Pavlović

 

Vezani članci:

Ukrajinci će internirati Ruse

Ukrajina: novi zakon o opsadnom stanju

Cenzura Interneta u Ukrajini (2)

Atentati na novinare u Ukrajini

Zarobljeni pobunjenik u Ukrajini razapet i spaljen živ.

Cenzura Interneta u Ukrajini

Cenzuriran prosvjed građana Kijeva

Kako i tko je započeo rat u Ukrajini; 10 dramatičnih video snimaka nereda na Maidanu u Ukrajini 2014.


Facebook komentari

Kontra Portal

Portal svih onih koji žele nešto reći!

Provjeri i ovo

Kako živjeti antifašizam?

  Ako živiš u državi u kojoj se strukture vlasti srame antifašizma kao civilizacijske tekovine, …

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Nužna polja su označena s *

3 × 5 =