Početna / Dnevni Komentar / Francuska: kuhajte s nama

Francuska: kuhajte s nama

francuskazabranabacanja

Francuska narodna skupština izglasala je zanimljvu legislativu u četvrtak. Supermarketima površinom većim od 400 metara kvadratnih zabranjuje se odbacivanje hrane koja se ne proda u slobodnoj prodaji. Po novom, takvi dućani dužni su sklopiti ugovor o zbrinjavanju takve hrane s nekom ne-vladinom, karitativnom udrugom, ili pučkom kuhinjom.

Kaznama u visini do 75. 000. eura kazniti će se veće trgovine koje ne učine tako. Bio je to nastavak tamošnjih potrošačkih restrikcija iz veljače, kada je supermarketima zabranjeno bacati artikle kojima još nije istekaao rok trajanja, te dio legislativnih napora predviđenih s ciljem kako bi se ukupna količina hrane  koju Francuzi odbace prepolovila do 2025.

U nastavku vijesti stajalo je kako je spomenuta odluka bila jedna od rijetkih prigoda kada su tamošnji zakonodavci glasali jednoglasno, te kako je u rekordno kratkom roku nakon izglasavanja diljem Francuske sklopljeno blizu 4. 500. takvih ugovora; iako supermarketi iznad 400 kvadrata zauzimaju tek 5 % u ukupnoj količini odbačene hrane u zemlji.

Navodilo se kako spomenuta obveza vrijedi i za hranu kojoj je istekao rok trajanja ali je još uvijek upotrebljiva; barem za kompostiranje ako već ne za ljudsku i životinjsku konzumaciju. Nadalje su se propisivale neke logističke mjere koje su dućani dužni poduzeti u tu svrhu. Spominjalo se i kako Francuzi godišnje bacaju 20 – 30 kilograma hrane po osobi, te kako se ovom mjerom do 2025. očekuje ušteda od 6 – 10 milijarda eura.

Ne trebaš pratiti zbivanja sa hranom u svijetu posebno pozorno, kako bi uočio da ova francuska vijest ima i malo veću težinu nego što se to čini na prvi pogled. Kako bi uočio da jedna mjera pomalo nalik racioniranju hrane u ratnim uvjetima, a na snazi u zemlji koja oduvjek čini jedan od temeljnih stupova ‘mitskog europskog kluba meda i mlijeka’, vjerojatno znači kako je gospodarska kriza pustila puno dublje korjenje od onoga koje se propagira.

Na kraju, ukupne količine odbačene hrane u svijetu prednjače pred kineskom te pred američkom industrijom prema emisijama plinova koji nastaju pri truljenju. Što drugo uopće može značiti? Da se međunarodna ekonomija, i to ona velikih zemalja, popravlja; dok kupovna moć i hedonistiičke navike samh potrošača rastu? Malo teži slučaj.

Digresije radi, poslijednja nacionalna statistika odbačene hrane za Hrvatsku spominjala je brojku od nekakve 4 milijarde dolara, pobrojene uglavnom po podacima velikih trgovačkih centara. Ovdje imamo podatak kako veći supermarketi u jednoj mnogo većoj, brojnijoj i zemlji s dužom gurmanskom tradicijom u Europi; odbace ukupno hrane u protuvrijednosti 12 – 20 milijarda eura. Matematika mi nikada nije bila jača strana, ali ne bi očekivao kako će podaci za Hrvatsku onda biti barem deset – dvadeset puta manji od onih francuskih?

Kako bilo, ono što hoću reći gornjim primjerom je slijedeće. U poslijednjih godinu dana na istoku je došlo do znatne konsolidsacije i jačanja Azijske razvojne banke AIIB; Latinoameričke razvojne banke BANCOSUR; te međunarodne geo-političke unije BRISC. Pogotovo se taj razvitak ubrzao u poslijednjih šest mjeseci. U isto vrijeme, zakonski temelji američke policijske države u vidu notornog ‘Patriot Acta’, kao i defakto pokušaj korporatističkog državnog udara sadržan u ‘Trans-Pacifičkom Partnerstvu’; čine se već ozbiljno poljuljanima i ugroženima.

I onda vidiš jednu ovakvu vijest, prosto nezamislivu prije recimo deset godina. Ne mogu bez da se zapitam što nam još dobroga nosi ostatak godine?

 

Krešmir Pavlović

Facebook komentari

Kontra Portal

Portal svih onih koji žele nešto reći!

Provjeri i ovo

Crowdfunding ili solidarnost

  Prošle dvije tribine u Privredniku dvije su strane iste medalje. Prva je bila na …

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Nužna polja su označena s *

ten + 11 =